Zmysł smaku – istota, zaburzenia, diagnoza, terapia (na przykładzie logopedy pracującego z dziećmi)
DOI:
https://doi.org/10.18778/2544-7238.06.10Słowa kluczowe:
smak, zaburzenia smaku, terapia logopedyczna zaburzeń smaku u dzieciAbstrakt
Zmysł smaku jest często niedoceniany w rozważaniach naukowych. Celem artykułu jest opisanie tego zmysłu (jego anatomii, fizjologii, funkcji, etiologii, klasyfikacji zaburzeń smaku, konsekwencji zaburzeń smaku, diagnostyki zaburzeń smaku), a przede wszystkim zaprezentowanie go w kontekście teorii i praktyki logopedycznej (na przykładzie logopedy pracującego z dziećmi). W tekście zamieszczono propozycje strategii terapeutycznych i ćwiczeń stymulujących zmysł smaku, które może wykorzystać logopeda w trakcie terapii dziecka z dysgeuzją.
Pobrania
Bibliografia
Ayres J., 2015, Dziecko a integracja sensoryczna, przeł. Juliusz Okuniewski, Gdańsk: Wydawnictwo Harmonia.
Google Scholar
Baj‑Lieder M., 2018, Wybiórczość pokarmowa w ujęciu sensoryczno‑motorycznym, „Wychowanie w Przedszkolu”, nr 3, s. 16–21.
Google Scholar
Bałczewska E., Nowak A., 2000, Zaburzenia smakowe – dysgeusia, „Nowa Stomatologia”, t. 1–2, s. 3–8.
Google Scholar
Béresniak D., 2003, Kolory od postaw, Warszawa: Świat Książki.
Google Scholar
Borkowska M., Wagh K., 2010, Integracja sensoryczna na co dzień, Warszawa: Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich PZWL.
Google Scholar
Charbicka M., 2017, Integracja sensoryczna przez cały rok, Warszawa: Wydawnictwo Difin.
Google Scholar
Dżaman K., 2008, Współczesne metody badania węchu i smaku, „Otorynolaryngologia”, t. 7(4), s. 173–177.
Google Scholar
Dżaman K., Pleskacz W.A., Wałkanis A., Rapiejko P., Jurkiewicz D., 2007, Ocena zmysłu smaku i węchu u pacjentów z polipami nosa, „Otolaryngologia Polska”, t. LXI, nr 5, s. 831–837.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1016/S0030-6657(07)70537-1
Goodwin Emmons P., McKendry Anderson L., 2007, Dzieci z zaburzeniami integracji sensorycznej, Warszawa: Wydawnictwo Liber.
Google Scholar
Kapuścińska‑Kozakiewicz J., 2019, Wybiórczość pokarmowa, „Życie Szkoły”, nr 8, s. 26–30.
Google Scholar
Kielin J. (red.), 2020, Rozwój daje radość. Terapia dzieci upośledzonych umysłowo w stopniu głębokim, Sopot: Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne.
Google Scholar
Konopka W., Dobosz P., Kochanowicz J., 2003, Zaburzenia smaku w otolaryngologii, „Otorynolaryngologia”, nr 2(4), s. 145–149.
Google Scholar
Korendo M., 2017, Zmysły w komunikacji – znaczenie rozwoju percepcji wzrokowej, słuchowej oraz poznania wielozmysłowego dla prawidłowego budowania systemu językowego, [w:] J. Wojciechowska, B. Kazek (red.), Zmysły w komunikacji. Mowa i jej uwarunkowania, Gdańsk: Wydawnictwo Harmonia, s. 93–112.
Google Scholar
Korzeniowska K., Jankowski J., Cieślewicz A., Jabłecka A., 2016, Polekowe zaburzenia i utrata smaku, „Farmacja Współczesna”, nr 3, s. 105–109.
Google Scholar
Kranowitz C.S., 2018a, Nie‑zgrane dziecko w świecie gier i zabaw. Zajęcia dla dzieci z zaburzeniami przetwarzania sensorycznego, Gdańsk: Wydawnictwo Harmonia.
Google Scholar
Kranowitz C.S., 2018b, Nie‑zgrane dziecko. Zaburzenia przetwarzania sensorycznego – diagnoza i postępowanie, Gdańsk: Wydawnictwo Harmonia.
Google Scholar
Mach T., Czepiel J., 2012, Fizjologiczne procesy starzenia się przewodu pokarmowego, [w:] A. Marchewka, Z. Dąbrowski, J.A. Żołądź (red.), Fizjologia starzenia się. Profilaktyka i rehabilitacja, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, s. 195–203.
Google Scholar
Marciniak‑Firadza R., 2021a, Istota zmysłu smaku w diagnozie i terapii logopedycznej osób dorosłych, „Logopedia”, t. 50(1), s. 179–200.
Google Scholar
Marciniak‑Firadza R., 2021b, The Sense of Smell in Logopaedic Theory and Practice, „Logopaedica Lodziensia”, nr 5, s. 123–144.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.18778/2544-7238.05.08
Masłowska A., Żochowska U., Lupa K., 2010, Metody badania zmysłu smaku – przegląd piśmiennictwa, „Forum Ortodontyczne”, t. 6, nr 3–4, s. 89–96.
Google Scholar
Odowska‑Szlachcic B., 2016, Metoda integracji sensorycznej we wspomaganiu rozwoju mowy u dzieci z uszkodzeniami ośrodkowego układu nerwowego, Gdańsk: Wydawnictwo Harmonia.
Google Scholar
Odowska‑Szlachcic B., 2020, Terapia integracji sensorycznej. Zeszyt 2: Strategie terapeutyczne i ćwiczenia stymulujące układy: słuchowy, wzrokowy, węchu i smaku oraz terapia światłem i kolorami, Gdańsk: Wydawnictwo Harmonia.
Google Scholar
Polskie Stowarzyszenie Terapeutów Integracji Sensorycznej – SI, b.d., Kwestionariusz sensomotoryczny, https://pstis.pl/pl/html/index.php?str=podstrona_kwestionariusz (dostęp: 22.10.2020).
Google Scholar
Przyrowski Z., 2012, Integracja sensoryczna: wprowadzenie do teorii, diagnozy i terapii, Warszawa: Empis.
Google Scholar
Przyrowski Z., 2019, Integracja sensoryczna: teoria, diagnoza, terapia, Warszawa: Empis.
Google Scholar
Sienkiewicz‑Jarosz H., Bieńkowski P., 2012, Neurologiczne aspekty zaburzeń smaku, „Neurologia po Dyplomie”, t. 7, nr 5, s. 61–66.
Google Scholar
Siudak A., 2019, Fizjologiczne i patologiczne aspekty inwolucji zmysłów – część II: dotyk, smak, powonienie, [w:] B. Kazek, J. Wojciechowska (red.), Zmysły w procesie starzenia, Warszawa: Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego, s. 185–208.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.31338/uw.9788323538578.pp.185-208
Szmaj M., 2013, Ustna sprawność ruchowa w karmieniu i żywieniu dziecka, materiały szkoleniowe, Kutno.
Google Scholar
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.