Europejski Zielony Ład a szanse i zagrożenia rolnictwa ekologicznego w Polsce

Autor

DOI:

https://doi.org/10.18778/2391-6478.2.42.09

Słowa kluczowe:

Europejski Zielony Ład, gospodarka rolna, rolnictwo ekologiczne

Abstrakt

Cel artykułu. Celem opracowania jest wskazanie kluczowych założeń strategii Europejskiego Zielonego Ładu w odniesieniu do rolnictwa ekologicznego. Szczególną uwagę zwrócono na szanse i zagrożenia wynikające z konieczności przejścia na „zielone” rolnictwo w Polsce. Założono, że przejście na ekologiczne rolnictwo w Polsce będzie wymagało zmiany architektury rolnictwa przy wypracowaniu kompromisu pomiędzy potrzebami środowiskowymi a sektorowymi.

Metoda badawcza. Artykuł ma charakter przeglądowy, a do osiągnięcia zamierzonego celu wykorzystano następujące metody badawcze: przegląd literatury przedmiotu, regulacji unijnych oraz danych statystycznych dotyczących rolnictwa, w tym ekologicznego w Polsce, metodę opisową i indukcyjną.

Wyniki badań. Europejski Zielony Ład to ambitna strategia dla Unii Europejskiej na współczesne wyzwania gospodarcze, społeczne, a przede wszystkim środowiskowe. Głównym celem dokumentu jest osiągnięcie do 2050 r. zerowego poziomu emisji gazów cieplarnianych, oddzielenie wzrostu gospodarczego od nadmiernego korzystania z zasobów naturalnych, przejście na czystą gospodarkę o obiegu zamkniętym, przeciwdziałanie utracie różnorodności biologicznej i obniżenie poziomu emisji zanieczyszczeń. Wszystkie wymienione cele bezpośrednio lub pośrednio powiązane są z sektorem rolniczym. Dla tego sektora najważniejsze znaczenie mają dwie strategie: „od pola do stołu” oraz unijna strategia na rzecz bioróżnorodności 2030. Rolnictwo w Polsce przechodzi przeobrażenia. Pomimo stopniowego przechodzenia z rolnictwa konwencjonalnego na rolnictwo ekologiczne, dynamika przemian jest niezadawalająca. Cechą charakterystyczną gospodarstw ekologicznych jest ich towarowy charakter, z przewagą produkcji roślinnej. Gospodarstw specjalizujących się w chowie zwierząt lub mieszanych jest niewielki odsetek. Europejski Zielony Ład niesie dla polskiego rolnictwa ekologicznego zarówno szanse, jak i zagrożenia. Ograniczenie emisji gazów cieplarnianych, zdrowa żywność dla konsumentów to niewątpliwie zalety postulowanych zmian. Są także zagrożenia, których podłoże ma charakter ekonomiczny. Na rządzących ciąży ogromna odpowiedzialność przyjęcia takich rozwiązań, które pogodzą interes środowiskowy i społeczny.

Pobrania

Brak dostępnych danych do wyświetlenia.

Bibliografia

AFQIS (2011). Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2009-2010. Warszawa.
Google Scholar

AFQIS (2021). Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2019–2020. Warszawa.
Google Scholar

Bańkowska, K., Jasiński, J. (2020). Ocena potencjału towarowości gospodarstw ekologicznych – na przykładzie województwa podlaskiego. Wieś i Rolnictwo, 1(186).
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.53098/wir012020/02

Boell Heinrich Stiftung. (2020). Zielony Ład to szansa dla polskich rolników. https://pl.boell.org/pl/2020/05/07/zielony-lad-szansa-dla-polskich-rolnikow-zapewnia-komisarz-janusz-wojciechowski [Accessed: 17.03.2024].
Google Scholar

European Commission (2019). Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady Europejskiej, Rady, Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów Europejski Zielony Ład. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=celex:52019DC0640 [Accessed: 17.03.2024].
Google Scholar

European Commission (2020a). Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów. Strategia „od pola do stołu” na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego. https://eur-lex.europa.eu/resource.html?uri=cellar:ea0f9f73-9ab2-11ea-9d2d-01aa75ed71a1.0015.02/DOC_1&format=PDF [Accessed: 17.03.2024].
Google Scholar

European Commission (2020b). Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów. Unijna strategia na rzecz bioróżnorodności 2030. Przywracanie przyrody do naszego życia. https://eur-lex.europa.eu/PL/legal-content/summary/eu-biodiversity-strategy-for-2030.html [Accessed: 17.03.2024].
Google Scholar

European Commission (2021). Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów. Droga do zdrowej planety dla wszystkich. Plan działania UE na rzecz eliminacji zanieczyszczeń wody, powietrza i gleby. https://eur-lex.europa.eu/resource.html?uri=cellar:a1c34a56-b314-11eb-8aca-01aa75ed71a1.0014.02/DOC_1&format=PDF [Accessed: 17.03.2024].
Google Scholar

GUS (2021). National Agricultural Census 2020. Report on the results. Warszawa.
Google Scholar

GUS (2022). The Agricultural Census 2020. Characteristics of agricultural holdings in 2020. https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/rolnictwo-lesnictwo/psr-2020/powszechny-spis-rolny-2020-charakterystyka-gospodarstw-rolnych-w-2020-r-,6,1.html [Accessed: 17.03.2024].
Google Scholar

Guzal-Dec, D. (2022). Recenzja raportu pt: Wpływ Europejskiego Zielonego Ładu na polskie rolnictwo. Economic and Regional Studies, Vol. 15, No. 3.2022. http://www.ers.edu.pl/pdf-154997-82126?filename=Review%20of%20the%20report.pdf [Accessed: 17.03.2024].
Google Scholar

Jaroszczyk, A. (2014). O badaniach żywności ekologicznej z prof. Ewą Rembiałkowską. https://nau-kawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C401285%2Co-badaniach-zywnosci-ekologicznej-z-prof-ewa-rembialkowska.html [Accessed: 21.03.2024].
Google Scholar

Kowalska, A., Bieniek M. (2022). Meeting the European green deal objective of expanding organic farming. Equilibrium. Quarterly Journal of Economics and Economic Policy, 17(3). https://doi.org/10.24136/eq.2022.021
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.24136/eq.2022.021

Michalak, D., Rydz-Żbikowska, A. (2022). Jakie działania są niezbędne dla sprostania wyzwaniom Zielonego Ładu i uczynienia go szansą dla polskiego rolnictwa?, [in:] W poszukiwaniu zielo-nego ładu, Burchard-Dziubińska, M. (red.), Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź. https://doi.org/10.18778/8220-870-2.15
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.18778/8220-870-2.15

Ministry of Development (2007). Rozporządzenie Ministra Rozwoju Regionalnego z dnia 2 października 2007 r. w sprawie udzielania pomocy de minimis w ramach regionalnych progra-mów operacyjnych (Dz.U. 2007 nr 185 poz. 1317).
Google Scholar

Niewiadomski, A. (2021). Europejski Zielony Ład w świetle wyzwań polskiego prawa rolnego. STUDIA IURIDICA LXXXVIII. https://doi.org/10.31338/2544-3135.si.2021-88.15
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.31338/2544-3135.si.2021-88.15

Nowak, A., Jarosz-Angowska, A., Klikocka, H., Krukowski, A., Kubik, R., Kasztelan, A. (2023). Potencjał polskiego rolnictwa na tle krajów UE w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego i energetycznego. Instytut Naukowo-Wydawniczy „Spatium”. Radom.
Google Scholar

Nowogródzka, T. (2012). Stan i perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce. Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie – Problemy Rolnictwa Światowego, Vol. 12(27). https://sj.wne.sggw.pl/pdf/PRS_2012_T12(27)_n2_s54.pdf [Accessed: 20.04.2024].
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.22630/PRS.2012.12.2.21

PAP (2024). Dlaczego rolnicy protestują? Trzy główne powody. https://tvn24.pl/polska/protesty-rolnikow-dlaczego-rolnicy-protestuja-i-czym-jest-zielony-lad-st7793797 [Accessed: 07.05.2024].
Google Scholar

Polityka Insight (2021). Wpływ Europejskiego Zielonego Ładu na polskie rolnictwo. https://www.researchgate.net/publication/357909475_Wplyw_Europejskiego_Zielo-nego_Ladu_na_polskie_rolnictwo [Accessed: 17.03.2024].
Google Scholar

Prutis, S. (2013). Regulacje prawne produkcji ekologicznej w rolnictwie polskim. Studia Iuridica Agraria, t. XI. http://hdl.handle.net/11320/3169 [Accessed: 11.04.2024].
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.15290/sia.2013.11.03

Regulation (2021). Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/1119 z dnia 30 czerwca 2021 r. w sprawie ustanowienia ram na potrzeby osiągnięcia neutralności klimatycznej i zmiany rozporządzeń (WE) nr 401/2009 i (UE) 2018/1999 „Europejskie prawo o klimacie” (Dz.U. L 243 z 9.7.2021).
Google Scholar

Smerczak, B., Ukalska-Jaruga, A., Ciepiel, J. (2021). Zrównoważone użytkowanie gleb rolniczych w polityce Unii Europejskiej do 2050 r. Studia i Raporty IUNG-PIB. Zeszyt 66(20). https://doi.org/10.26114/sir.iung.2021.66.01
Google Scholar

Tobaszewski, R. (2021). Współpraca FAO i UE w zapewnieniu Zielonego Ładu i realizacji Agendy 2030. Czasopismo Ubezpieczenia w Rolnictwie - Materiały i Studia. No 76. https://doi.org/10.48058/urms/76.2021.5
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.48058/urms/76.2021.5

Wiśniewski, P. (2018). Ocena wielkości emisji gazów cieplarnianych ze źródeł rolniczych na poziomie lokalnym w Polsce. Rocznik Ochrona Środowiska, No. 20. https://ros.edu.pl/images/roczniki/2018/107_ROS_V20_R2018.pdf [Accessed: 11.04.2024].
Google Scholar

Wiśniewski, P., Marks-Bielska, R. (2022). Znaczenie realizacji Europejskiego Zielonego Ładu dla polskiej wsi i rolnictwa. [in:] Polska wieś 2022: raport o stanie wsi. Wilkin, J., Hałasiewicz, A. (eds.). Fundacja na rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa. Wydawnictwo Naukowe Scholar. https://www.researchgate.net/publication/361426618_Znaczenie_realizacji_Europejskiego_Zielonego_Ladu_dla_polskiej_wsi_i_rolnictwa [Accessed: 17.03.2024].
Google Scholar

Wrzaszcz, W., Prandecki, K. (2020). Rolnictwo a Europejski Zielony Ład. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej. Problems of Agricultural Economics. No 4(365). https://doi.org/10.30858/zer/131841
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.30858/zer/131841

Zapała, C. (2016). Prawne aspekty obrotu żywnością genetycznie modyfikowaną w Unii Europejskiej i Polsce. Studenckie Zeszyty Naukowe. t. XIX, nr 30. http://www.zer.waw.pl/ROLNICTWO-A-EUROPEJSKI-ZIELONY-LAD,131841,0,1.html [Accessed: 11.04.2024].
Google Scholar

Zieliński, M. (2022). Kierunki i możliwości rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce w ramach Europejskiego Zielonego Ładu. Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Warszawa.
Google Scholar

Ziętara, W., Mirkowska, Z. (2021). Zielony ład – w kierunku rolnictwa ekologicznego czy ekologizacji rolnictwa?. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej. Problems of Agricultural Economics. Nr 3(368). https://doi.org/10.30858/zer/135520
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.30858/zer/135520

Opublikowane

2024-06-26

Jak cytować

Hajdys, D. (2024). Europejski Zielony Ład a szanse i zagrożenia rolnictwa ekologicznego w Polsce. Finanse I Prawo Finansowe, 2(42), 171–190. https://doi.org/10.18778/2391-6478.2.42.09

Numer

Dział

Artykuł