The European Green Deal and the Opportunities and Risks of Organic Farming in Poland
DOI:
https://doi.org/10.18778/2391-6478.2.42.09Keywords:
European Green Deal, agriculture, organic farmingAbstract
The purpose of the article. The aim of the study is to identify the key assumptions of the European Green Deal strategy with regard to organic farming. Special attention was paid to the opportunities and risks of the transition to "green" agriculture in Poland. It is assumed that the transition to organic farming in Poland will require a change in the architecture of agriculture with the development of a compromise between environmental and sectoral needs.
Methodology. The article is a review and the following research methods were used to achieve the intended purpose: a review of the literature on the subject, EU regulations and statistical data on agriculture, including organic agriculture in Poland, the descriptive and inductive method.
Results of the research. The European Green Deal is an ambitious strategy for the European Union to meet today's economic, social and, above all, environmental challenges. The main objectives of the document are to achieve zero greenhouse gas emissions by 2050, to decouple economic growth from the overexploitation of natural resources, to move towards a clean circular economy, to combat biodiversity loss and to reduce pollutant emissions. All of these goals are directly or indirectly related to the agricultural sector. Two strategies are particularly relevant to this sector: "From Field to Fork" and the EU Biodiversity Strategy 2030. Agriculture in Poland is changing. Despite the gradual transition from conventional to organic farming, the dynamics of the transformation are unsatisfactory. A characteristic feature of organic farms is their commodity nature, with a predominance of crop production. Farms specialising in livestock or mixed farming are a small percentage. The European Green Deal brings both opportunities and threats for Polish organic farming. The reduction of greenhouse gas emissions and healthy food for consumers are undoubtedly benefits of the proposed changes. There are also dangers of an economic nature. Those in power have a huge responsibility to adopt solutions that reconcile environmental and social interests.
Downloads
References
AFQIS (2011). Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2009-2010. Warszawa.
Google Scholar
AFQIS (2021). Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2019–2020. Warszawa.
Google Scholar
Bańkowska, K., Jasiński, J. (2020). Ocena potencjału towarowości gospodarstw ekologicznych – na przykładzie województwa podlaskiego. Wieś i Rolnictwo, 1(186).
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.53098/wir012020/02
Boell Heinrich Stiftung. (2020). Zielony Ład to szansa dla polskich rolników. https://pl.boell.org/pl/2020/05/07/zielony-lad-szansa-dla-polskich-rolnikow-zapewnia-komisarz-janusz-wojciechowski [Accessed: 17.03.2024].
Google Scholar
European Commission (2019). Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady Europejskiej, Rady, Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów Europejski Zielony Ład. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=celex:52019DC0640 [Accessed: 17.03.2024].
Google Scholar
European Commission (2020a). Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów. Strategia „od pola do stołu” na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego. https://eur-lex.europa.eu/resource.html?uri=cellar:ea0f9f73-9ab2-11ea-9d2d-01aa75ed71a1.0015.02/DOC_1&format=PDF [Accessed: 17.03.2024].
Google Scholar
European Commission (2020b). Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów. Unijna strategia na rzecz bioróżnorodności 2030. Przywracanie przyrody do naszego życia. https://eur-lex.europa.eu/PL/legal-content/summary/eu-biodiversity-strategy-for-2030.html [Accessed: 17.03.2024].
Google Scholar
European Commission (2021). Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów. Droga do zdrowej planety dla wszystkich. Plan działania UE na rzecz eliminacji zanieczyszczeń wody, powietrza i gleby. https://eur-lex.europa.eu/resource.html?uri=cellar:a1c34a56-b314-11eb-8aca-01aa75ed71a1.0014.02/DOC_1&format=PDF [Accessed: 17.03.2024].
Google Scholar
GUS (2021). National Agricultural Census 2020. Report on the results. Warszawa.
Google Scholar
GUS (2022). The Agricultural Census 2020. Characteristics of agricultural holdings in 2020. https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/rolnictwo-lesnictwo/psr-2020/powszechny-spis-rolny-2020-charakterystyka-gospodarstw-rolnych-w-2020-r-,6,1.html [Accessed: 17.03.2024].
Google Scholar
Guzal-Dec, D. (2022). Recenzja raportu pt: Wpływ Europejskiego Zielonego Ładu na polskie rolnictwo. Economic and Regional Studies, Vol. 15, No. 3.2022. http://www.ers.edu.pl/pdf-154997-82126?filename=Review%20of%20the%20report.pdf [Accessed: 17.03.2024].
Google Scholar
Jaroszczyk, A. (2014). O badaniach żywności ekologicznej z prof. Ewą Rembiałkowską. https://nau-kawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C401285%2Co-badaniach-zywnosci-ekologicznej-z-prof-ewa-rembialkowska.html [Accessed: 21.03.2024].
Google Scholar
Kowalska, A., Bieniek M. (2022). Meeting the European green deal objective of expanding organic farming. Equilibrium. Quarterly Journal of Economics and Economic Policy, 17(3). https://doi.org/10.24136/eq.2022.021
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.24136/eq.2022.021
Michalak, D., Rydz-Żbikowska, A. (2022). Jakie działania są niezbędne dla sprostania wyzwaniom Zielonego Ładu i uczynienia go szansą dla polskiego rolnictwa?, [in:] W poszukiwaniu zielo-nego ładu, Burchard-Dziubińska, M. (red.), Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź. https://doi.org/10.18778/8220-870-2.15
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.18778/8220-870-2.15
Ministry of Development (2007). Rozporządzenie Ministra Rozwoju Regionalnego z dnia 2 października 2007 r. w sprawie udzielania pomocy de minimis w ramach regionalnych progra-mów operacyjnych (Dz.U. 2007 nr 185 poz. 1317).
Google Scholar
Niewiadomski, A. (2021). Europejski Zielony Ład w świetle wyzwań polskiego prawa rolnego. STUDIA IURIDICA LXXXVIII. https://doi.org/10.31338/2544-3135.si.2021-88.15
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.31338/2544-3135.si.2021-88.15
Nowak, A., Jarosz-Angowska, A., Klikocka, H., Krukowski, A., Kubik, R., Kasztelan, A. (2023). Potencjał polskiego rolnictwa na tle krajów UE w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego i energetycznego. Instytut Naukowo-Wydawniczy „Spatium”. Radom.
Google Scholar
Nowogródzka, T. (2012). Stan i perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce. Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie – Problemy Rolnictwa Światowego, Vol. 12(27). https://sj.wne.sggw.pl/pdf/PRS_2012_T12(27)_n2_s54.pdf [Accessed: 20.04.2024].
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.22630/PRS.2012.12.2.21
PAP (2024). Dlaczego rolnicy protestują? Trzy główne powody. https://tvn24.pl/polska/protesty-rolnikow-dlaczego-rolnicy-protestuja-i-czym-jest-zielony-lad-st7793797 [Accessed: 07.05.2024].
Google Scholar
Polityka Insight (2021). Wpływ Europejskiego Zielonego Ładu na polskie rolnictwo. https://www.researchgate.net/publication/357909475_Wplyw_Europejskiego_Zielo-nego_Ladu_na_polskie_rolnictwo [Accessed: 17.03.2024].
Google Scholar
Prutis, S. (2013). Regulacje prawne produkcji ekologicznej w rolnictwie polskim. Studia Iuridica Agraria, t. XI. http://hdl.handle.net/11320/3169 [Accessed: 11.04.2024].
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.15290/sia.2013.11.03
Regulation (2021). Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/1119 z dnia 30 czerwca 2021 r. w sprawie ustanowienia ram na potrzeby osiągnięcia neutralności klimatycznej i zmiany rozporządzeń (WE) nr 401/2009 i (UE) 2018/1999 „Europejskie prawo o klimacie” (Dz.U. L 243 z 9.7.2021).
Google Scholar
Smerczak, B., Ukalska-Jaruga, A., Ciepiel, J. (2021). Zrównoważone użytkowanie gleb rolniczych w polityce Unii Europejskiej do 2050 r. Studia i Raporty IUNG-PIB. Zeszyt 66(20). https://doi.org/10.26114/sir.iung.2021.66.01
Google Scholar
Tobaszewski, R. (2021). Współpraca FAO i UE w zapewnieniu Zielonego Ładu i realizacji Agendy 2030. Czasopismo Ubezpieczenia w Rolnictwie - Materiały i Studia. No 76. https://doi.org/10.48058/urms/76.2021.5
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.48058/urms/76.2021.5
Wiśniewski, P. (2018). Ocena wielkości emisji gazów cieplarnianych ze źródeł rolniczych na poziomie lokalnym w Polsce. Rocznik Ochrona Środowiska, No. 20. https://ros.edu.pl/images/roczniki/2018/107_ROS_V20_R2018.pdf [Accessed: 11.04.2024].
Google Scholar
Wiśniewski, P., Marks-Bielska, R. (2022). Znaczenie realizacji Europejskiego Zielonego Ładu dla polskiej wsi i rolnictwa. [in:] Polska wieś 2022: raport o stanie wsi. Wilkin, J., Hałasiewicz, A. (eds.). Fundacja na rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa. Wydawnictwo Naukowe Scholar. https://www.researchgate.net/publication/361426618_Znaczenie_realizacji_Europejskiego_Zielonego_Ladu_dla_polskiej_wsi_i_rolnictwa [Accessed: 17.03.2024].
Google Scholar
Wrzaszcz, W., Prandecki, K. (2020). Rolnictwo a Europejski Zielony Ład. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej. Problems of Agricultural Economics. No 4(365). https://doi.org/10.30858/zer/131841
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.30858/zer/131841
Zapała, C. (2016). Prawne aspekty obrotu żywnością genetycznie modyfikowaną w Unii Europejskiej i Polsce. Studenckie Zeszyty Naukowe. t. XIX, nr 30. http://www.zer.waw.pl/ROLNICTWO-A-EUROPEJSKI-ZIELONY-LAD,131841,0,1.html [Accessed: 11.04.2024].
Google Scholar
Zieliński, M. (2022). Kierunki i możliwości rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce w ramach Europejskiego Zielonego Ładu. Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Warszawa.
Google Scholar
Ziętara, W., Mirkowska, Z. (2021). Zielony ład – w kierunku rolnictwa ekologicznego czy ekologizacji rolnictwa?. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej. Problems of Agricultural Economics. Nr 3(368). https://doi.org/10.30858/zer/135520
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.30858/zer/135520
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.