The taboo in the culinary language?

Authors

  • Anna Bochnakowa Université Jagellonne de Cracovie

DOI:

https://doi.org/10.18778/1505-9065.12.08

Keywords:

language taboo, culinary names, French language, Polish language

Abstract

The article presents an overview of Polish and French culinary terms related to offal that can be considered as euphemisms. These are the dishes prepared from organ meats, specifically the liver, tongue, kidneys, lungs etc. In both languages one can observe the use of diminutives: fr. cervelle, pl. móżdżek from mózg ‘brain’, pl. żeberka from żebra ‘ribs’. Different names are sometimes used for the dish and anatomical part: pl. ozór/ozorek ‘tongue’, pl. cynaderki, fr. rognons - reins ‘kidney’. Avoiding the use of a proper name (body part) to describe a dish is an euphemism, as if the name of an animal organ prepared for consumption should not be used (in spite of the names such as French cuisse de poulet (pl. kurze udko ‘chicken leg’), tête de veau (pl. główka cielęca ‘veal head’, diminutives in Polish). Aren’t the strategies mentioned used in order not to reveal anatomical analogies and the identity of human and animal organ names?

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Anna Bochnakowa, Université Jagellonne de Cracovie

Anna Bochnakowa est professeur de linguistique romane à l’Université Jagellonne. Domaines d’intérêt : histoire de la langue française, lexicologie, lexicographie. Auteur de plus de 90 publications, dont les monographies : Terminy kulinarne romańskiego pochodzenia w języku polskim do końca XVIII wieku, Kraków, 1984 ; Le “Nouveau grand dictionnaire françois, latin et polonois” et sa place dans la lexicographie polonaise, Kraków, 1991 ; Le bon français de la fin du XXe siècle. Chroniques du “Figaro” 1996–2000, Kraków, 2005. Rédacteur et co-auteur de Wyrazy francuskiego pochodzenia we współczesnym języku polskim, Kraków, 2012.

References

Bochnakowa Anna, Terminy kulinarne romańskiego pochodzenia w języku polskim do końca XVIII wieku, Kraków, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, 1984
Google Scholar

Boryś Wiesław, Słownik etymologiczny języka polskiego, Kraków, Wydawnictwo Literackie, 2005
Google Scholar

Brückner Aleksander, Słownik etymologiczny języka polskiego, Kraków, Krakowska Spółka Wydawnicza, 1927
Google Scholar

Czerniecki Stanisław, Compendium ferculorum, albo zebranie potraw, Kraków, Drukarnia Jerzego i Mikołaja Schedlów, 1682
Google Scholar

Deutsch Richard, Dictionnaire des tabous alimentaires, Lausanne, Favre, 2009
Google Scholar

Hordé Tristan, Mots et fourneaux. La cuisine de A à Z, Bordeaux, Éditions Sud Ouest, 2013
Google Scholar

Kitowicz Jędrzej, Opis obyczajów za panowania Augusta III, Poznań, Drukarnia W. Stefańskiego, 1840, URL: http://staropolska.pl/barok/barok_021.html
Google Scholar

Linde Samuel Bogumił, Słownik języka polskiego, Warszawa, Drukarnia XX. Piiarów, 1807–1814, URL: http://kpbc.umk.pl/publication/8173
Google Scholar

Łaziński Marek, Słownik zapożyczeń niemieckich w polszczyźnie, Warszawa, PWN, 2008
Google Scholar

Richelet Pierre, Dictionnaire françois contenant les mots et les choses (…), Genève, 1680, consulté sur le CD Grand Atelier historique de la langue française, éd. Redon
Google Scholar

Słownik języka polskiego, réd. W. Doroszewski, Warszawa, Państwowe Wydawnictwo „Wiedza Powszechna” (t. I–IV), PWN (t. V–XI), 1958–1969, URL: http://sjp.pwn.pl/doroszewski/
Google Scholar

Słownik Warszawski (Słownik języka polskiego), réd. Jan Karłowicz, Andrzej Kryński, Władysław Niedźwiedzki, Warszawa, 1900–1927, URL: http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/publication?id=254&tab=3
Google Scholar

Trésor de la Langue Française informatisé (TLFi), Nancy, CNRS, ATILF (Analyse et traitement informatique de la langue française), UMR CNRS-Université Nancy 2
Google Scholar

Troc Michał Abraham, Nouveau dictionnaire françois, allemand et polonais, Leipzig, Jean Frederic Gleditsch, 1744–1747
Google Scholar

Vincenz Andrzej de, Hentschel Gerd, Wörterbuch der deutschen Lehnwörter in der polnischen Schrift- und Standardsprache, Göttingen – Oldenburg, 2010, URL: http://diglib.bis.uni-oldenburg.de/bis-verlag/wdlp/
Google Scholar

Published

2018-05-22

How to Cite

Bochnakowa, A. (2018). The taboo in the culinary language?. Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Romanica, (12), 81–88. https://doi.org/10.18778/1505-9065.12.08

Issue

Section

Articles

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.