Nauka o mleku zawarta w twórczości Dioskuridesa. Studium źródłowe
DOI:
https://doi.org/10.18778/1644-857X.16.01.01Słowa kluczowe:
Dioskurides, mleko, medycyna antyczna, medycyna bizantyńska, antyczna technologia spożywczaAbstrakt
Poniższy tekst dotyczy przede wszystkim zastosowania mleka i uzyskiwanych z niego produktów, tj. serwatki, sera i masła, w medycynie okresu wczesnego Cesarstwa Rzymskiego ukazanej przez pryzmat dwóch greckich dzieł (obu prawdopodobnie) autorstwa Dioskuridesa znanych pod łacińskimi tytułami De materia medica i Euporista vel de simplicibus medicinis. Ważną jego część stanowią jednak również analizy tych fragmentów obu wymienionych traktatów, które mają charakter pozamedyczny i dotyczą kwestii związanych z technologią spożywczą, kwantyfikacją rodzajów mleka czy metodami hodowli zwierząt mlecznych. Obok zatem informacji dotyczących terapeutycznych właściwości opisywanych produktów i szeregu przykładów ich praktycznych zastosowań w lecznictwie uprawianym przez Dioskuridesa, czy szerzej: medyków w początkach naszej ery, omawiamy m.in. znajdujące się u tego autora zalecenia dotyczące technologii gotowania mleka, uwagi dotyczące wpływu paszy na jakość udojonego płynu czy metody produkcji stosowane w ówczesnym serowarstwie. Zaczerpnięte z Dioskuridesowej spuścizny dane (zamieszczone przezeń niejako na marginesie jego głównego wywodu dotyczącego sztuki medycznej) uzupełnione wiadomościami pochodzącymi z traktatów innych autorów tej epoki, jak Celsus, Pliniusz Starszy i Galen, dają także asumpt do snucia opartych na takim materiale źródłowym i podpartych ustaleniami współczesnej nauki rozważań na temat popularności poszczególnych produktów mlecznych w społeczeństwie grecko-rzymskim okresu wczesnego Cesarstwa czy przyczyn stojących za kształtowaniem się śródziemnomorskiej tradycji kulinarnej (jak np. różnice w konsumpcji nabiału między Grekami i Rzymianami a tzw. barbarzyńcami i ich powody).
Na podstawie przeprowadzonych badań wnioskować można, że wszyscy znani autorzy z I w. n.e. i późniejszych stuleci (w tym Dioskurides), zajmujący się omówioną w artykule tematyką, byli reprezentantami tej samej, już wówczas ukształtowanej, tradycji, której twórców nie znamy. Stąd duża zbieżność poglądów postaci takich jak Celsus czy Galen, a później Orybazjusz i kolejni bizantyńscy lekarze na temat właściwości nabiału i jego możliwych zastosowań terapeutycznych. Uogólniając, zarówno mleko, jak i wytwarzane z niego produkty były w medycynie stosowane zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie w różnych formach (jako lekarstwa proste i złożone) i przy różnych dolegliwościach, takich jak dyzenteria, dna moczanowa, choroby o charakterze stomatologicznym, oftalmologicznym, otorynolaryngologicznym, urologicznym i innym.
Pobrania
Bibliografia
Aetii Amideni libri medicinales I–VIII, eds A. Olivieri, Lipsiae–Berolini 1935–1950.
Google Scholar
Athenaei Naucratitae dipnosophistarum libri XV, rec. G. Kaibel, vol. I–III, Lipsiae–Berolini 1887–1890.
Google Scholar
A. Cornelii Celsi quae supersunt, ed. F. Marx, Lipsiae–Berolini 1915.
Google Scholar
Dioscuridis Peri haplon farmakon, [w:] Pedanii Dioscuridis Anazarbei De materia medica libri quinque, ed. M. Wellmann, vol. III, Berolini 1914.
Google Scholar
Galeni de alimentorum facultatibus libri III, [w:] Claudii Galeni opera omnia, ed. C.G. Kühn, vol. VI, Lipsiae 1823.
Google Scholar
Galeni de simplicium medicamentorum temperamentis ac facultatibus libri XI, [w:] Claudii Galeni opera omnia, ed. C.G. Kühn, vol. XI–XII, Lipsiae 1826–1827.
Google Scholar
Hippocratis de diaeta, eds R. Joly, S. Byl, Berlin 1984.
Google Scholar
Oribasii collectionum medicarum reliquiae, eds I. Raeder, vol. I–IV, Lipsiae–Berolini 1928–1933.
Google Scholar
Oribasii Synopsis ad Eustathium filium, [w:] Oribasii synopsis ad Eustathium filium et libri ad Eunapium, eds I. Raeder, vol. VI, 3, Leipzig 1964.
Google Scholar
Paulus Aegineta, ed. I.L. Heiberg, vol. I–II, Lipsiae–Berolini 1921–1924.
Google Scholar
Pedanii Dioscuridis Anazarbei De materia medica libri V, ed. M. Wellmann, vol. I–III, Berolini 1906–1914.
Google Scholar
Pliny, Natural history with an English translation in ten volumes, transl. H. Rackham, W.H.S. Jones, D.E. Eicholz, vol. I–X, Cambridge, Mass., 1938–1963.
Google Scholar
Rufus d’Ephese, De renum et vesicae morbis, [w:] Oeuvres de Rufus d’Ephese, eds C. Daremberg, C.E. Ruelle, Paris 1879.
Google Scholar
Rufus d’Ephese, De satyriasmo et gonorrhoea, [w:] Oeuvres de Rufus d’Ephese, eds C. Daremberg, C.E. Ruelle, Paris 1879.
Google Scholar
Ault B.A., Kitchens, [w:] A companion to food in the ancient world, eds J. Wilkins, R. Nadeau, Chichester 2015, s. 206–211.
Google Scholar
Birch S., History of ancient pottery, vol. II, London 1858.
Google Scholar
Braund D., Food among Greeks of the Black Sea: the challenging diet of Olbia, [w:] A companion to food in the ancient world, eds J. Wilkins, R. Nadeau, Chichester 2015, s. 296–308.
Google Scholar
Chandezon C., Animals, meat, and alimentary by-products, [w:] A companion to food in the ancient world, eds J. Wilkins, R. Nadeau, Chichester 2015, s. 135–146.
Google Scholar
Chronē M., Ē panida stēn diatrofē kai stēn iatrikē sto Byzantio, Athenai 2012.
Google Scholar
Dalby A., Food in the ancient world from A to Z, London–New York 2003.
Google Scholar
Darmstaedter E., Ptisana: ein Beitrag zur Kenntnis der antiken Diaetetik, „Archeion” 1933, Bd. XV, s. 181–201.
Google Scholar
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II‑VII w.), cz. 2 (Pokarm dla ciała i ducha), red. M. Kokoszko, Łódź, 2014.
Google Scholar
Feng Q.L., Wu J., Chen G.Q., Cui F.Z., Kim T.N., Kim J.O., A mechanistic study of the antibacterial effect of silver ions on Escherichia coli and Staphylococcus aureus, „Journal of Biomedical Materials Research” 2000, vol. LII, No. 4, s. 662–668.
Google Scholar
Gabriel R.A., Man and wound in the ancient world. A history of military medicine from Sumer to the fall of Constantinople, Washington 2012.
Google Scholar
Grant M., Roman Cookery. Ancient recipes for modern kitchens, London 2002.
Google Scholar
Hitch S., Anthropology and food studies, [w:] A companion to food in the ancien world, eds J. Wilkins, R. Nadeau, Chichester 2015, s. 116–122.
Google Scholar
Howe T., Domestication and breeding of livestock. Horses, mules, asses, cattle, sheep, goats, and swine, [w:] The Oxford handbook of animals in classical thought and life, ed. G.L. Campbell, Oxford 2014, s. 99–108.
Google Scholar
Howe T., Value economics. Animals, wealth, and the market, [w:] The Oxford handbook of animals in classical thought and life, ed. G.L. Campbell, Oxford 2014, s. 136–155.
Google Scholar
Jagusiak K., Ptisane (πτισάνη) i chylos ptisanes (χυλός πτισάνης) w medycynie grecko-rzymskiego antyku i wczesnego Bizancjum, [w:] Historia panaceum. Między marzeniem a oszustwem, red. W. Korpalska, W. Ślusarczyk, Bydgoszcz 2016, s. 79–90.
Google Scholar
Kitchell K.F., Animals in the ancient world from A to Z, London–New York 2014.
Google Scholar
Klasen H.J., Historical review of the use of silver in the treatment of burns. I. Early uses, „Burns” 2016, vol. XXVI, No. 2, s. 117–130.
Google Scholar
Kokoszko M., Ryby i ich znaczenie w życiu codziennym ludzi późnego antyku i Bizancjum (IV–VII w.), Łódź 2005.
Google Scholar
Kokoszko M., Smaki Konstantynopola, [w:] Konstantynopol – Nowy Rzym. Miasto i ludzie w okresie wczesnobizantyńskim, red. M.J. Leszka, T. Wolińska, Warszawa 2011, s. 471–575.
Google Scholar
Kokoszko M., The Common Oat as Food and Medicament in Greek Medical Treatises of Antiquity and Byzantium, II–VII c. AD, [w:] Tasting Cultures: Thoughts for Food, ed. M.J. Pires, Oxford 2015, s. 99–113.
Google Scholar
Kokoszko M., Rzodkiew (Raphanus L.) w wybranych źródłach antyku i Bizancjum, [w:] Lek roślinny 4. Produkty pochodzenia roślinnego w lecznictwie, dietetyce, kosmetyce, ekonomice i kulturze popularnej, red. B. Płonka-Syroka, A. Syroka, Wrocław 2015, s. 15–33.
Google Scholar
Kokoszko M., Tłuszcze zwierzęce (στέατα) w De materia medica Dioskuridesa, [w:] Leki i choroby odzwierzęce, t. I, red. L. Wdowiak, B. Płonka-Syroka, A. Syroka, Wrocław 2016, s. 19–31.
Google Scholar
Kokoszko M., Dybała J., Medyczna nauka o mleku (γαλακτολογία ἰατρική) zawarta w De medicina Celsusa, „Przegląd Nauk Historycznych” 2016, R. XV, nr 2, s. 5–43.
Google Scholar
Kokoszko M., Dybała J., Milk in Medical Theory Extant in Celsus’ De medicina, „Journal of Food Science and Engineering” 2016, vol. VI, No. 5, s. 267–279.
Google Scholar
Kokoszko M., Jagusiak K., Rzeźnicka Z., Kilka słów o zupie zwanej ptisane (πτισάνη), „Zeszyty Wiejskie” 2013, t. XVIII, s. 282–292.
Google Scholar
Kokoszko M., Jagusiak K., Rzeźnicka Z., Cereals of antiquity and early Byzantine times. Wheat and barley in medical sources (second to seventh centuries AD), Łódź 2014.
Google Scholar
Kokoszko M., Jagusiak K., Rzeźnicka Z., Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.), cz. 1 (Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum), Łódź 2014.
Google Scholar
Kokoszko M., Jagusiak K., Rzeźnicka Z., Rice as food and medication in ancien and Byzantine medical literature, „Byzantinische Zeitschrift” 2015, Bd. CVIII, Nr. 1, s. 129–155.
Google Scholar
Mitchell S., Food, culture, and environment in ancient Asia Minor, [w:] A companion to food in the ancient world, eds J. Wilkins, R. Nadeau, Chichester 2015, s. 285–295.
Google Scholar
Nutton V., Ancient medicine, London–New York 2005.
Google Scholar
Parkin T., The demography of infancy and early childhood in the ancient world, [w:] The Oxford handbook of childhood and education in the classical world, eds J. Evans Grubbs, T. Parkin, Oxford 2013, s. 40–61.
Google Scholar
Pudsey A., Children in Roman Egypt, [w:] The Oxford handbook of childhood and education in the classical world, eds J. Evans Grubbs, T. Parkin, Oxford 2013, s. 484–509.
Google Scholar
Riddle J.M., Dioscurides on pharmacy and medicine, Austin 1985.
Google Scholar
Rzeźnicka Z., Kokoszko M., Czosnek w medycynie wczesnego Bizancjum na przykładzie pism Orybazjusza, [w:] Lek roślinny 4. Produkty pochodzenia roślinnego w lecznictwie, dietetyce, kosmetyce, ekonomice i kulturze popularnej, red. B. Płonka-Syroka, A. Syroka, Wrocław 2015, s. 49–61.
Google Scholar
Rzeźnicka Z., Kokoszko M., Odchody zwierzęce w terapeutyce późnego antyku i wczesnego Bizancjum na przykładzie pism Galena i Aecjusza z Amidy, [w:] Leki i choroby odzwierzęce, t. I, red. L. Wdowiak, B. Płonka-Syroka, A. Syroka, Wrocław 2016, s. 33–46.
Google Scholar
Rzeźnicka Z., Kokoszko M., Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.), cz. 3 (Ab ovo ad γάλα. Jajka, mleko i produkty mleczne w medycynie i sztuce kulinarnej [I–VII w.]), Łódź 2016.
Google Scholar
Scarborough J., Roman medicine and the legions. A reconsideration, „Medical History” 1968, t. XII, No. 3, s. 254–261.
Google Scholar
Shahverdi A.R., Fakhimi A., Shahverdi H.Q., Minaian S., Synthesis and effect of silver nanoparticles on the antibacterial activity of different antibiotics against Staphylococcus aureus and Escherichia coli, „Nanomedicine: Nanotechnology, Biology and Medicine” 2007, vol. III, No. 2, s. 168–171.
Google Scholar
Stamatu M., Dioskurides, [w:] Antike medizin. Ein Lexikon, hrsg. K.-H. Leven, München 2005, kol. 227–229.
Google Scholar
Wilkins J., Medical literature, diet, and health, [w:] A companion to food in the ancient world, eds J. Wilkins, R. Nadeau, Chichester 2015, s. 59–66.
Google Scholar
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2017 © Copyright by Authors, Łódź 2017; © Copyright for this edition by Uniwersytet Łódzki, Łódź 2017
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.