Medyczna nauka o mleku (γαλακτολογία ἰατρική) zawarta w De medicina Celsusa
DOI:
https://doi.org/10.18778/1644-857X.15.02.01Słowa kluczowe:
Aulus Korneliusz Celsus, Aulus Cornelius Celsus, De medicina, medycyna antyczna, mleko, przetwory mleczneAbstrakt
Mleko było i jest znaczącym produktem spożywczym w diecie mieszkańców basenu Morza Śródziemnego i dlatego stało się ono przedmiotem zainteresowania medycyny antycznej. Artykuł poświęcony został jednak nie historii tego produktu spożywczego, ale galaktología iatriké (γαλακτολογία ἰατρική), a zatem zespołowi poglądów na rzeczone substancje z punktu widzenia medycyny antycznej, który zawarty został w traktacie De medicina napisanym przez rzymskiego encyklopedystę tworzącego w I w. n.e., którego zwykle identyfikujemy jako Aulusa Korneliusza Celsusa. Podstawową treścią rozważań jest ukazanie poglądów Celsusa w kwestii leczniczej funkcji mleka i produktów mlecznych, więc ich cech dietetycznych i farmakologicznych, a w końcu miejsca w procedurach terapeutycznych opisywanych przez starożytnego encyklopedystę. Autorzy analizują dostępne w dziele informacje także z punktu widzenia historii jedzenia oraz historii ekonomicznej i społecznej. Badacze rozpatrują zagadnienie na szerokim tle historii medycyny w antyku i wczesnym Bizancjum (od IV w. p.n.e. do VII w. n.e.), wykorzystując dane zawarte w De diaeta I–IV, traktatach Dioskurydesa, Rufusa z Efezu, Galena, Orybazjusza, Aecjusza z Amidy oraz Pawła z Egny. Wskazują też na analogiczny zasób wiedzy, który stał się podstawą refleksji Pliniusza Starszego zawartych w jego Historia naturalis. Owo bogactwo informacji interpretowane jest przez nich jako dowód zainteresowania tym zagadnieniem nie tylko w gronie profesjonalnych medyków, lecz także szerokiej publiczności, a dzieło De medicina traktują jako przejaw rozwoju doktryny medycznej.
Pobrania
Bibliografia
A. Cornelii Celsi quae supersunt, ed. F. Marx, Lipsiae–Berolini 1915.
Google Scholar
Aetii Amideni libri medicinales I–VIII, ed. A. Olivieri, Lipsiae–Berolini 1935–1950.
Google Scholar
Galeni De alimentorum facultatibus libri III, [w:] Claudii Galeni opera omnia, ed. D.C.G. Kühn, vol. VI, Lipsiae 1823, s. 453–748.
Google Scholar
Galeni De compositione medicamentorum per genera libri VII, [w:] Claudii Galeni opera omnia, ed. C.G. Kühn, vol. XIII, Lipsiae 1827, s. 362–1058.
Google Scholar
Galeni de compositione medicamentorum secundum locos libri X, [w:] Claudii Galeni opera omnia, ed. C.G. Kühn, vol. XII, Lipsiae 1826, s. 378–1007; vol. XIII, Lipsiae 1827, s. 1–361.
Google Scholar
Galeni de simplicium medicamentorum temperamentis ac facultatibus libri XI, [w:] Claudii Galeni opera omnia, ed. D.C.G. Kühn, vol. XI, Lipsiae 1826, s. 379–892; vol. XII, Lipsiae 1827, s. 1–377.
Google Scholar
Hippocratis de diaeta, eds R. Joly, S. Byl, Berlin 1984.
Google Scholar
Oribasii collectionum medicarum reliquiae, ed. I. Raeder, vol. I–IV, Lipsiae–Berolini 1928–1933.
Google Scholar
Oribasii eclogae medicamentorum, [w:] Oribasii collectionum medicarum reliquiae, ed. I. Raeder, vol. IV, Lipsiae–Berolini 1933, s. 75–180.
Google Scholar
Oribasii Libri ad Eunapium, [w:] Oribasii synopsis ad Eustathium filium et libri ad Eunapium, ed. I. Raeder, Lipsiae–Berolini 1926, s. 315–498.
Google Scholar
Oribasii Synopsis ad Eustathium filium, [w:] Oribasii synopsis ad Eustathium filium et libri ad Eunapium, ed. I. Raeder, vol. VI, 3, Leipzig 1964, s. 3–313.
Google Scholar
Paulus Aegineta, ed. I.L. Heiberg, vol. I–II, Lipsiae–Berolini 1921–1924.
Google Scholar
Pedanii Dioscuridis Anazarbei De materia medica libri quinque, ed. M. Wellmann, vol. I–III, Berlin 1907–1914.
Google Scholar
Pedanii Dioscuridis Anazarbei Euporista vel de simplicibus medicinis, [w:] Pedanii Dioscuridis Anazarbei De materia medica libri quinque, ed. M. Wellmann, vol. III, Berlin 1914, s. 151–317.
Google Scholar
Pliny, Natural History, transl. H. Rackham, W.H.S. Jones, D.E. Eichholz, vol. I–X, London–Cambridge, Mass. 1938–1963.
Google Scholar
Rufus d’Ephese, De renum et vesicae morbis, [w:] Oeuvres de Rufus d’Ephese, eds C. Daremberg, C.E. Ruelle, Paris 1879, s. 1–63.
Google Scholar
Rufus d’Ephese, De satyriasmo et gonorrhoea, [w:] Oeuvres de Rufus d’Ephese, eds C. Daremberg, C.E. Ruelle, Paris 1879, s. 64–84.
Google Scholar
Abdalla M., Milk and its Uses in Assyrian Folklore, [w:] Milk. Beyond the Dairy. Proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery 1999, ed. H. Walker, Totnes 2000, s. 9–18.
Google Scholar
Albala K., Milk: Nutritious and Dangerous, [w:] Milk. Beyond the Dairy. Proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery 1999, ed. H. Walker, Totnes 2000, s. 19–30.
Google Scholar
Alcock J.P., Milk and its Products in Ancient Rome, [w:] Milk. Beyond the Dairy. Proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery 1999, ed. H. Walker, Totnes 2000, s. 31–38.
Google Scholar
Amouretti M.-C., Villes et campagnes grecques, [w:] Histoire de l’alimentation, eds J.-L. Flandrin, M. Montanari, Paris 1996, s. 133–150.
Google Scholar
Anagnostakis I., Angelidi C., Η βυζαντινή θεώρηση του κύκλου του γάλακτος (10ος–12ος αιώνας), [w:] Ιστορία του ελληνικού γάλακτος και των προϊόντων του ( Ξάνθη 7 –8 Οκτωβρίου 2005), Αθήνα 2008, s. 199–209.
Google Scholar
Anagnostakis I., Papamastorakis T., Ἀγραυλοῦντες και ἀμέλγοντες, [w:] Ιστορία του ελληνικού γάλακτος και των προϊόντων του (Ξάνθη 7–8 Οκτωβρίου 2005), Αθήνα 2008, s. 211–237.
Google Scholar
Baldwin B., The Career of Oribasius, „Acta Classsica” 1975, vol. XVIII, s. 85–97.
Google Scholar
Batmanglij N., Milk and its By-products in Ancient Persia and Modern Iran, [w:] Milk. Beyond the Dairy. Proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery 1999, ed. H. Walker, Totnes 2000, s. 64–73.
Google Scholar
Blank F., Milk-borne Diseases: An Historic Overview and Status Report, [w:] Milk. Beyond the Dairy. Proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery 1999, ed. H. Walker, Totnes 2000, s. 81–85.
Google Scholar
Bresciani E., Nourritures et boissons de l’Égypte ancienne, [w:] Histoire de l’alimentation, eds J.-L. Flandrin, M. Montanari, Paris 1996, s. 61–72.
Google Scholar
Brunner F.G., Pathologie und Therapie der Geschwülste in der antiken Medizin bei Celsus und Galen, Zurich 1977.
Google Scholar
Chrone M., Ἡ πανίδα στὴν διατροφὴ καὶ στὴν ἰατρικὴ στὸ Βυζάντιο, Αθήνα 2014.
Google Scholar
Dalby A., Food in the Ancient World from A to Z, London–New York 2003.
Google Scholar
Deichgräber K., Zur Milchteratpie der Hippokratiker (Epid. VII), [w:] Medizin-Geschichte in unsere Zeit. Festgabe E. Heischkel-Artel und W. Artel, hrsg.
Google Scholar
H.H. Eulner, Stuttgart 1971, s. 36–53.
Google Scholar
Déry C.A., Milk and Dairy Products in the Roman Period, [w:] Milk. Beyond the Dairy. Proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery 1999, ed. H. Walker, Totnes 2000, s. 117–125.
Google Scholar
Deuse W., Celsus im Prooemium von „De medicina”: Römische Aneignung griechischer Wissenschaft, [w:] Aufstieg und Niedergang der römischen Welt. Geschichte und Kultur Roms im Spiegel der neueren Forschung, hrsg. W. Haase, t. II, Bd. XXXVII, 1, Berlin–New York 1993, s. 819–841.
Google Scholar
Diepgen P., Zur Frauenheilkunde im byzantinischen Kulturkreis des Mittelalters. Akademie der Wissenschaften und der Literatur. Abhandlungen der Geistes- und Sozialwissenschaften Klasse, Wiesbaden 1950.
Google Scholar
Diller H., Paulos (23), [w:] Paulys Real-encyclopädie der classischen Altertumswissenschaft, Bd. XVIII, 4, Stuttgart 1949, kol. 2386–2397.
Google Scholar
Gabriel R.A., Man and Wound in the Ancient World. A History of Military Medicine from Sumer to the Fall of Constantinople, Washington 2012.
Google Scholar
Garzya A., Aetios v. Amida, [w:] Antike Medizin. Ein Lexikon, hrsg. K.-H. Leven, München 2005, kol. 19–20.
Google Scholar
Georgakopoulos K., Αρχαῖοι ῞Ελληνες ἰατροι, Αθήνα 1998.
Google Scholar
Gossen H., Rufus (18), [w:] Paulys Real-encyclopädie der classischen Altertumswissenschaft, 2. Reihe, Bd. I, 1, Stuttgart 1914, kol. 1207–1212.
Google Scholar
Grant M., Oribasios and Medical Dietetics or the Three Ps, [w:] Food in Antiquity, eds J. Wilkins, D. Harvey, M. Dobson, Exeter 1999, s. 368–379.
Google Scholar
Grottanelli C., La viande et ses rites, [w:] Histoire de l’alimentation, eds J.-L. Flandrin, M. Montanari, Paris 1996, s. 117–132.
Google Scholar
Hankinson R.J., The Man and His Work, [w:] The Cambridge Companion to Galen, ed. R.J. Hankinson, Cambridge 2008, s. 1–33.
Google Scholar
Healy J.F., Pliny the Elder on Science and Technology, Oxford 2000.
Google Scholar
Hunger H., Die hochsprachliche profane Literatur der Byzantiner, Bd. I, München 1978.
Google Scholar
Ihm S., Rufus v. Ephesos, [w:] Antike Medizin. Ein Lexikon, hrsg. K.-H. Leven, München 2005, kol. 759–760.
Google Scholar
Israelowich I., Patients and Healers in the High Roman Empire, Baltimore 2015.
Google Scholar
Jagusiak K., Kokoszko M., Pisma Orybazjusza jako źródło informacji o pożywieniu ludzi w późnym Cesarstwie Rzymskim, „Vox Patrum” 2013, R. XXXIII, t. LIX, s. 339–357.
Google Scholar
Jagusiak K., Kokoszko M., Życie i kariera Orybazjusza w świetle relacji źródłowych, „Przegląd Nauk Historycznych” 2011, R. X, nr 1, s. 5–21.
Google Scholar
Kokoszko M., Galaktologia terapeutyczna (γαλακτολογία ἰατρική) Galena zawarta w De simplicium medicamentorum temperamentis ac facultatibus, „Przegląd Nauk Historycznych” 2015, R. XIV, nr 2, s. 5–23.
Google Scholar
Kokoszko M., Medycyna bizantyńska na temat aiora (αἰώρα), czyli kilka słów o jednej z procedur terapeutycznych zastosowanych w kuracji cesarza Aleksego I Komnena (na podstawie pism medycznych Galena, Orybazjusza, Aecjusza z Amidy i Pawła z Eginy), [w:] Cesarstwo bizantyńskie. Dzieje, religia, kultura. Studia ofiarowane Profesorowi Waldemarowi Ceranowi przez uczniów na 70-lecie Jego urodzin, red. P. Krupczyński, M.J. Leszka, Łask–Łódź 2006, s. 87–111.
Google Scholar
Kokoszko M., Rola nabiału w diecie późnego antyku i wczesnego Bizancjum (IV–VII w.), „Zeszyty Wiejskie” 2011, R. XVI, s. 8–28.
Google Scholar
Kokoszko M., Ryby i ich znaczenie w życiu codziennym ludzi późnego antyku i Bizancjum (IV–VII w.), Łódź 2005.
Google Scholar
Kokoszko M., Smaki Konstantynopola, [w:] Konstantynopol – Nowy Rzym. Miasto i ludzie w okresie wczesnobizantyńskim, red. M.J. Leszka, T. Wolińska, Warszawa 2011, s. 471–575.
Google Scholar
Kokoszko M., Jagusiak K., Rzeźnicka Z., Introduction. Knowledge of Foods in Medical Sources. Dietetics, Pharmacology and Culinary Art, [w:] eorundem, Cereals of Antiquity and Early Byzantine Times. Wheat and Barley in Medical Sources (Second to Seventh Centuries AD), przekł. K. Wodarczyk, M. Zakrzewski, M. Zytka, Łódź 2014, s. 7–28.
Google Scholar
Kokoszko M., Jagusiak K., Rzeźnicka Z., Kilka słów o zupie zwanej ptisane (πτισάνη), „Zeszyty Wiejskie” 2013, R. XVIII, s. 282–292.
Google Scholar
Kokoszko M., Jagusiak K., Rzeźnicka Z., Wstęp. Wiedza o pokarmach w źródłach medycznych. Dietetyka, farmakologia i sztuka kulinarna, [w:] eorundem, Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.), cz. 1 (Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum), Łódź 2014, s. 5–27.
Google Scholar
Kroll W., Plinius (5), [w:] Paulys Real-encyclopädie der classischen Altertumswissenschaft, Bd. XXI, 1, Stuttgart 1951, kol. 271–439.
Google Scholar
Langslow D.R., Celsus and the Makings of a Latin Medical Terminology, [w:] La Médecine de Celse. Aspects historiques, scientifique, and litéraires, Mémoires du Centre Jean Palerne, vol. XIII, eds G. Sabbah, P. Mudry, Saint-Étienne 1994, s. 297–318.
Google Scholar
Lehmann H., Au Aëtius Amidenus, „Sudhoffs Archiv für Geschichte der Medizin” 1930, Bd. XXIII, s. 205–206.
Google Scholar
Lucia R. de, Oreibasios v. Pergamon, [w:] Antike Medizin. Ein Lexikon, hrsg. K.-H. Leven, München 2005, kol. 660–661.
Google Scholar
Lucia R. de, Oribasio di Pergamo, [w:] A. Garzya, R. de Lucia, A. Guardasole, A.M. Ieraci Bio, M. Lamagna, R. Romano, Medici byzantini. Oribasio di Pergamon. Aezio d’Amida. Alessandro di Tralle. Paolo d’Egina. Leone medico, Torino 2006, s. 21–29.
Google Scholar
Marx F., Prolegomena, [w:] A. Cornelii Celsi quae supersunt, ed. F. Marx, Lipsiae–Berolini 1915, s. I–XXV.
Google Scholar
Mazzini I., La chirurgia celsiana nella storia della chirurgia greco-romana, [w:] La Médecine de Celse. Aspects historiques, scientifique, and litéraires, Mémoires du Centre Jean Palerne, vol. XIII, eds G. Sabbah, P. Mudry, Saint-Étienne 1994, s. 135–166.
Google Scholar
Mikołajczyk I., Rzymska literatura agronomiczna, Toruń 2004.
Google Scholar
Morrow Brown H., The Health Hazards of Milk, [w:] Milk. Beyond the Dairy. Proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery 1999, ed. H. Walker, Totnes 2000, s. 259–267.
Google Scholar
Nutton V., Ancient Medicine, London–New York 2013.
Google Scholar
Nutton V., From Galen to Alexander. Aspects of Medicine and Medical Practice in Late Antiquity, „Dumbarton Oaks Papers” 1984, vol. XXXVIII, s. 1–14.
Google Scholar
Nutton V., Galen and the Traveler’s Fare, [w:] Food in Antiquity, eds J. Wilkins, D. Harvey, M. Dobson, Exeter 1999, s. 359–370.
Google Scholar
Oser-Grote C.M., Celsus, [w:] Antike Medizin. Ein Lexikon, hrsg. K.-H. Leven, München 2005, kol. 189–191.
Google Scholar
Perry C., Medieval Arab Dairy Products, [w:] Milk. Beyond the Dairy. Proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery 1999, ed. H. Walker, Totnes 2000, s. 275–277.
Google Scholar
Pormann P., Paulos v. Aigina, [w:] Antike Medizin. Ein Lexikon, hrsg. K.-H. Leven, München 2005, kol. 681–682.
Google Scholar
Pormann P., The Oriental Tradition of Paul of Aegina’s Pragmateia, Leiden 2004.
Google Scholar
Riddle J.M., Dioscurides on Pharmacy and Medicine, Austin 1985.
Google Scholar
Rzeźnicka Z., Rola mięsa w diecie w okresie pomiędzy II a VII w. w świetle źródeł medycznych, [w:] Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.), cz. 2 (Pokarm dla ciała i ducha), red. M. Kokoszko, Łódź 2014, s. 213–447.
Google Scholar
Scarborough J., Early Byzantine Pharmacology, „Dumbarton Oaks Papers” 1984, vol. XXXVIII, s. 213–232.
Google Scholar
Schultze C.F., Aulus Cornelius Celsus – Arzt oder Laie? Autor, Konzept und Adressaten der De medicina libri octo, Trier 1999.
Google Scholar
Sconocchia S., Aspetti della lingua di Celso, [w:] La Médecine de Celse. Aspects historiques, scientifique, and litéraires, Mémoires du Centre Jean Palerne, vol. XIII, eds G. Sabbah, P. Mudry, Saint-Étienne 1994, s. 281–296.
Google Scholar
Sideras A., Einleitung, [w:] Rufus Ephesius, De renum et vesicae morbis, ed. A. Sideras, Berlin 1977, s. 58–69.
Google Scholar
Sideras A., Rufus von Ephesos und sein Werk im Rahmen der antiken Medizin, [w:] Aufstieg und Niedergang der römischen Welt. Geschichte und Kultur Roms im Spiegel der neueren Forschung, hrsg. H. Temporini, W. Haase, t. II, Bd. XXXVII, 2, Berlin–New York 1994, s. 1077–1253.
Google Scholar
Soler J., Les raisons de la Bible: règles alimentaires hébraïques, [w:] Histoire de l’alimentation, eds J.-L. Flandrin, M. Montanari, Paris 1996, s. 73–84.
Google Scholar
Spanò Giammellaro A., Les Phéniciens et les Carthaginois, [w:] Histoire de l’alimentation, eds J.-L. Flandrin, M. Montanari, Paris 1996, s. 85–99.
Google Scholar
Stamatu M., Dioskurides, [w:] Antike Medizin. Ein Lexikon, hrsg. K.-H. Leven, München 2005, kol. 227–229.
Google Scholar
Stol M., Milk, Butter and Cheese, „Bulletin on Sumerian Agriculture” 1993, vol. VII, s. 99–113.
Google Scholar
Thomssen H., Probst C., Die Medizin des Rufus von Ephesos, [w:] Aufstieg und Niedergang der römischen Welt. Geschichte und Kultur Roms im Spiegel der neueren Forschung, hrsg. H. Temporini, W. Haase, t. II, Bd. XXXVII, 2, Berlin–New York 1994, s. 1254–1292.
Google Scholar
Touwaide A., La toxicologie dans le De medicina: un système asclépiado-méthodique?, [w:] La Médecine de Celse. Aspects historiques, scientifique, and litéraires, Mémoires du Centre Jean Palerne, vol. XIII, eds G. Sabbah, P. Mudry, Saint-Étienne 1994, s. 211–256.
Google Scholar
Wellmann M., Dioskurides, [w:] Paulys Real-encyclopädie der classischen Altertumswissenschaft, Bd. V, Stuttgart 1905, kol. 1131–1142.
Google Scholar
Wyhs K., Die Milch im Kultus der Griechen and Römer, Giessen 1914.
Google Scholar
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.