Malábathron (μαλάβαθρον). Kilka uwag o roli Cinnamomum tamala w medycynie i w kuchni antyku i Bizancjum między I a VII wiekiem
DOI:
https://doi.org/10.18778/1644-857X.15.01.01Słowa kluczowe:
cynamonowiec tamala, przyprawy, antyczna i bizantyńska medycyna, antyczna sztuka kulinarna, tejpatAbstrakt
Niniejszy artykuł dotyczy historii i zastosowania cynamonowca tamala, zwanego po grecku malábathron (μαλάβαθρον), a po łacinie określanego terminem malabathrum (lub malobathrum). Autorzy, na podstawie greckich tekstów medycznych i wybranych źródeł łacińskich, próbują odpowiedzieć na pytanie, kiedy przyprawa ta pojawiła się w świecie śródziemnomorskim, a nadto starają się ustalić jej zastosowanie w medycynie i sztuce kulinarnej. Jednocześnie podejmują się określenia znaczenia terminu folium, występującego w niektórych przepisach kulinarnych, zawartych w łacińskiej książce kucharskiej zatytułowanej O sztuce kulinarnej. Badacze dochodzą do wniosku, że historia opisywanej przyprawy stanowi doskonały przykład globalizacji antycznego i bizantyńskiego handlu. Mimo że brakuje dowodów, iż cynamonowiec tamala był masowo importowany na tereny leżące w basenie Morza Śródziemnego, to nie ulega wątpliwości, że był on wykorzystywany w medycynie (także w kosmetologii) i gastronomii analizowanego okresu. Autorzy ustalają, że największy wzrost zainteresowania malábathron przypadł na I w. p.n.e., co wiążą z rzymskimi podbojami na Bliskim Wschodzie oraz przyłączeniem Egiptu (które to tereny były głównymi punktami na szlaku handlowym, którym cynamonowiec tamala był transportowany). Analiza źródeł medycznych dowodzi, że dietetyczno-farmakologiczna charakterystyka opisywanej przyprawy została ukształtowana jeszcze przed I w., a w dość rozbudowanej formie utrwalił ją Dioskuridesa w traktacie De materia medica. Następnie jego ustalenia zostały uzupełnione przez Galena, a te z kolei zostały przejęte przez kolejne pokolenia bizantyńskich medyków działających do VII w. Ponieważ cynamonowiec tamala był drogim, importowanym z odległych krajów produktem, nigdy nie stał się ani powszechnym składnikiem farmaceutyków, ani też codzienną ingrediencją potraw. Mimo to analiza traktatów lekarskich poświadcza jego nieprzerwane użycie do czasów działalności Pawła z Eginy (jednak farmaceutyki, których stanowił komponent, przeznaczone były dla zamożnych pacjentów). Z kolei zgłębiając zagadnienie gastronomicznego wykorzystania malábathron, na podstawie wybranych greckojęzycznych tekstów medycznych, autorzy artykułu dochodzą do wniosku, że występujący w dziełku O sztuce kulinarnej termin folium odnosi się właśnie do cynamonowca tamala.
Pobrania
Bibliografia
Aecjusz z Amidy, Aetii Amideni libri medicinales I–VIII, ed. A. Olivieri, Lipsiae–Berolini (Teubner) 1935–1950.
Google Scholar
Anthimus, On the observance of foods. De observatione ciborum, ed., transl. M. Grant, Totnes–Blackawton–Devon 2007.
Google Scholar
Apicius. A critical edition with an introduction and an English translation of the Latin recipe text Apicius, ed., transl. Ch. Grocock, S. Grainger, Blackawton–Totnes– Devon 2006.
Google Scholar
Apicjusz, O sztuce kulinarnej ksiąg dziesięć, red., tłum. I. Mikołajczyk, S. Wyszomirski, Toruń 2012.
Google Scholar
Celsus, De medicina with an English translation in three volumes, ed., transl. W.G. Spencer, vol. II, London–Cambridge, Mass. 1961.
Google Scholar
Dioscuridis περὶ ἁπλῶν φαρμάκων, [w:] Pedanii Dioscuridis Anazarbei de materia medica libri quinque, ed. M. Wellmann, vol. III, Berolini, Weidmann, 1914.
Google Scholar
Galeni de compositione medicamentorum per genera libri VII, [w:] Claudii Galeni opera omnia, ed. C.G. Kühn, vol. XIII, Lipsiae 1827.
Google Scholar
Galeni de compositione medicamentorum secundum locos libri X, [w:] Claudii Galeni opera omnia, ed. C.G. Kühn, vol. XII–XIII, Lipsiae 1826–1827.
Google Scholar
Galeni de simplicium medicamentorum temperamentis ac facultatibus libri XI, [w:] Claudii Galeni opera omnia, ed. C.G. Kühn, vol. XI–XII, Lipsiae 1826–1827.
Google Scholar
Horace, Odes, [w:] Horace, Odes and epodes, ed., transl. N. Rudd, Cambridge, Mass. – London 2004.
Google Scholar
Martial, Epigrams with an English translation in two volumes, ed., transl. W.C.A. Ker, vol. I–II, London – New York 1961–1962.
Google Scholar
Oribasii Collectionum medicarum eclogae medicamentorum, [w:] Oribasii collectionum medicarum reliquiae, vol. IV, libros XLIX–L, libros incertos, eclogace medicamentorum, indicem continens, ed. I. Reader, Lipsiae–Berolini 1933.
Google Scholar
Oribasii collectionum medicarum reliquiae, ed. I. Reader, vol. I–IV, Lipsiae–Berolini 1928–1933.
Google Scholar
Oribasii Libri ad Eunapium, [w:] Oribasii synopsis ad Eustathium filium et libri ad Eunapium, ed. I. Reader, Lipsiae–Berolini 1926.
Google Scholar
Oribasii Synopsis ad Eustathium filium, [w:] Oribasii synopsis ad Eustathium filium et libri ad Eunapium, ed. I. Reader, Lipsiae–Berolini 1926.
Google Scholar
Ovid, Tristia, [w:] Ovid with an English translation. Tristia. Ex Ponto, ed., transl. A.L. Wheeler, Cambridge, Mass. – London 1939.
Google Scholar
Paulus Aegineta, ed. I.L. Heiberg, vol. I–II, Lipsiae–Berolini 1921–1924.
Google Scholar
Pedanii Dioscuridis Anazarbei de materia medica libri V, ed. M. Wellmann, vol. I–III, Berolini 1906–1914.
Google Scholar
Pliny, Natural History, eds, transl. H. Rackham, W.H.S. Jones, D.E. Eichholz, vol. I–X, Cambridge, Mass. 1938–1963.
Google Scholar
The periplus Maris Erythraei: text with introduction, translation, and commentary, ed., transl. L. Casson Princeton 1989.
Google Scholar
Theophrastus, Enquiry into plants, [w:] Theophrastus, Enquiry into plants and minor works on odours and weather signs, ed., transl. A. Hort, vol. I–II, London – Cambridge, Mass. 1961.
Google Scholar
Theophylacti Simocattae historiae, ed. C. De Boor, Leipzig 1887.
Google Scholar
Amigues S., Le silphium. État de la question, „Journal des Savants” 2004, no. 2, s. 191–226.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.3406/jds.2004.1685
Andrews A.C., Marjoram as a spice in the classical era, „Classical Philology” 1961, vol. LVI, s. 73–82.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1086/364564
Andrews A.C., The silphium of the ancients. A lesson in crop control, „Isis” 1941, vol. XXXIII, s. 232–236.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1086/358541
Antike Medizin. Ein Lexikon, hrsg. K.-H Leven, München 2005.
Google Scholar
Baldwin B., The career of Oribasius, „Acta Classica” 1975, vol. XVIII, s. 85–97.
Google Scholar
Dalby A., Dangerous tastes. The story of spices, London 2002.
Google Scholar
Dalby A., Empire of pleasures: luxury and indulgence in the Roman Empire, London 2000.
Google Scholar
Dalby A., Flavours of Byzantium, Blackawton–Totnes–Devon 2003.
Google Scholar
Dalby A., Food in the ancient world from a to z, London–New York 2003.
Google Scholar
Dalby A., Silphium and asafoetida: evidence from Greek and Roman writers, [w:] Spicing up the palate: proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery, Oxford 1992, ed. H. Walker, Totnes–Blackawton–Devon 1993, s. 67–72.
Google Scholar
Dalby A., Tastes of Byzantium. The cuisine of a legendary empire, London – New York 2010.
Google Scholar
Deroux C., Anthime, un médecin gourmet du début des temps mérovingiens, „Revue Belge de Philologie et d’Histoire” 2002, t. LXXX, s. 1107–1124.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.3406/rbph.2002.4663
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II VII w.), vol. II (Pokarm dla ciała i ducha), red. M. Kokoszko, Łódź 2014.
Google Scholar
Diller H., Paulos (23), [w:] Paulys Real-encyclopädie der classischen Altertumswissenschaft, Bd. XVIII, 4, Stuttgart 1949, kol. 2386–2397.
Google Scholar
Diller H., Phylotimos, [w:] Paulys Real-encyclopädie der classischen Altertumswissenschaft, Bd. XX, 1, Stuttgart 1941, kol. 1030–1032.
Google Scholar
Food in antiquity, eds J. Wilkins, D. Harvey, M. Dobson, Exeter 1995.
Google Scholar
Garzya A., Aetios v. Amida, [w:] Antike Medizin. Ein Lexikon, hrsg. K.-H. Leven, München 2005, kol. 19–20.
Google Scholar
Grant M., Oribasios and medical dietetics or the three ps., [w:] Food in antiquity, eds J. Wilkins, D. Harvey, M. Dobson, Exeter 1995, s. 368–379.
Google Scholar
Grocock CH., Grainger S., A glossary to Apicius, [w:] Apicius. A critical edition with an introduction and an English translation of the Latin recipe text Apicius, eds CH. Grocock, S. Grainger, Blackawton–Totnes–Devon 2006, s. 329–362.
Google Scholar
Hankinson R.J., The man and his work, [w:] The Cambridge companion to Galen, ed. R.J. Hankinson, Cambridge 2008, s. 1–33.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1017/CCOL9780521819541.001
Healvy J.F., Pliny the Elder on science and technology, Oxford 2000.
Google Scholar
Hunger H., Die hochsprachliche profane Literatur der Byzantiner, Bd. I–II, München 1978.
Google Scholar
Ihm S., Asklepiades v. Bithynien, [w:] Antike Medizin. Ein Lexikon, hrsg. K.-H. Leven, München 2005, kol. 107–108.
Google Scholar
Ihm S., Soran, [w:] Antike Medizin. Ein Lexikon, hrsg. K.-H. Leven, München 2005, kol. 822–823.
Google Scholar
Jagusiak K., Kokoszko M., Pisma Orybazjusza jako źródło informacji o pożywieniu ludzi w późnym Cesarstwie Rzymskim, „Vox Patrum” 2013, t. LIX, nr 33, s. 339–357.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.31743/vp.4035
Jagusiak K., Kokoszko M., Życie i kariera Orybazjusza w świetle relacji źródłowych, „Przegląd Nauk Historycznych” 2011, R. X, nr 1, s. 5–21.
Google Scholar
Kind E., Kriton (7), [w:] Paulys Real-encyclopädie der classischen Altertumswissenschaft, Bd. XI, 2, Stuttgart 1922, kol. 1935–1938.
Google Scholar
Kind E., Soranos, [w:] Paulys Real-encyclopädie der classischen Altertumswissenschaft, 2. Reihe, Bd. III, 1, Stuttgart 1927, kol. 1113–1130.
Google Scholar
Kokoszko M., Ryby i ich znaczenie w życiu codziennym ludzi późnego antyku i wczesnego Bizancjum (III–VII w.), Łódź 2005.
Google Scholar
Kokoszko M., Some technical terms from Greek cuisine in classical and Byzantine literature, „Eos” 2008, vol. XCV, s. 269–283.
Google Scholar
Kokoszko M., Rzeźnicka Z., Dietetyka w De re coquinaria, „Przegląd Nauk Historycznych” 2011, R. X, nr 2, s. 5–25.
Google Scholar
Kokoszko M., Rzeźnicka Z., Jagusiak K., Health and culinary art in antiquity and early Byzantium in the light of De re coquinaria, „Studia Ceranea. Journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe” 2012, vol. II, s. 145–164.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.18778/2084-140X.02.13
Kokoszko M., Jagusiak K., Rzeźnicka Z., Cereals of antiquity and early Byzantine times. Wheat and barley in medical sources (second to seventh centuries AD), transl. K. Wodarczyk, M. Zakrzewski, M. Zytka, Łódź 2014.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.18778/7969-475-4
Kokoszko M., Jagusiak K., Rzeźnicka Z., Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.), t. I (Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum), Łódź 2014.
Google Scholar
Kroll W., Plinius (5), [w:] Paulys Real-encyclopädie der classischen Altertumswissenschaft, Bd. XXI, 1, Stuttgart 1951, kol. 271–439.
Google Scholar
Laufer B., Malabathron, „Journal Asiatique” 1918, vol. XII, s. 5–49.
Google Scholar
Les écoles médicales à Rome: Actes du 2ème Colloque International sur les texts médicaux latins antiques, Lausanne 1986, eds P. Mudry, J. Pigeaud, Geneva 1991.
Google Scholar
Lucia de R., Oreibasios v. Pergamon, [w:] Antike Medizin. Ein Lexikon, hrsg. K.-H. Leven, München 2005, kol. 660–661.
Google Scholar
Marasco G., Andromachos v. Kreta, [w:] Antike Medizin. Ein Lexikon, hrsg. K.-H. Leven, München 2005, kol. 50–51.
Google Scholar
Millet P., Theophrastus and his world, Cambridge 2007.
Google Scholar
Nutton V., Ancient medicine, London – New York 2004
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.4324/9780203490914
Nutton V., From Galen to Alexander. Aspects of medicine and medical practice in late Antiquity, „Dumbarton Oaks Papers” 1984, No. 38, s. 1–14.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.2307/1291489
Promann P.E, Paulos v. Aigina, [w:] Antike Medizin. Ein Lexikon, hrsg. K.-H. Leven, München 2005, kol. 681–682.
Google Scholar
Promann P.E., The oriental tradition of Paul of Aegina’s pragmateia, Leiden 2004.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1163/9789047413899
Regenbgen O., Theophrastos, [w:] Paulys Real-encyclopädie der classischen Altertumswissenschaft, Supplementband VII, Stuttgart 1940, kol. 1354–1562
Google Scholar
Riddle J.M., Dioscurides on pharmacy and medicine, Austin 1985.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.7560/715448
Roques D., Médecine te botanique: le silphium dans l’oeuvre d’Oribase, „Revue des Études Grecques” 1993, t. CVI, s. 380–399.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.3406/reg.1993.2590
Rzeźnicka Z., Rola mięsa w okresie pomiędzy II a VII w. w świetle źródeł medycznych, [w:] Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II VII w.), vol. II (Pokarm dla ciała i ducha), red. M. Kokoszko, Łódź 2014, s. 213–447.
Google Scholar
Scarborough J., Criton, physician to Traian: historian and pharmacist, [w:] The craft of the ancient historian: Essays in honor of Chester, eds G. Starr, J.W. Eadie, J. Ober, Lanham, MD–London – New York 1985, s. 387–405.
Google Scholar
Scarborough J., Early Byzantine pharmacology, „Dumbarton Oaks Papers” 1984, No. 38, s. 213–232.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.2307/1291507
Scarborough J., The pharmacy of Methodist medicine: the evidence of Soranus’ Gynecology, [w:] Les écoles médicales à Rome: Actes du 2ème Colloque International sur les texts médicaux latins antiques, Lausanne 1986, eds P. Mudry, J. Pieaud, Geneva 1991, s. 204–216.
Google Scholar
Spencer W.G., List of medicamenta, [w:] Celsus, De medicina with an English translation in three volumes, ed. W.G. Spencer, vol. II, London – Cambridge, Mass. 1961, s. VII–LXIII.
Google Scholar
Spicing up the palate: proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery, Oxford 1992, ed. H. Walker, Totnes–Blackawton–Devon 1993.
Google Scholar
Stamatu M., Dioskurides, [w:] Antike Medizin. Ein Lexikon, hrsg. K.-H. Leven, München 2005, kol. 227–229.
Google Scholar
The Cambridge companion to Galen, ed. R.J. Hankinson, Cambridge 2008.
Google Scholar
The craft of the ancient historian: Essays in honor of Chester, eds G. Starr, J.W. Eadie, J. Ober, Lanham, MD – London – New York 1985.
Google Scholar
Thorndike L., Galen. The man and his times, „The Scientific Monthly” 1922, vol. XIV, s. 83–93.
Google Scholar
Totelin L.M.V., Hippocratic recipes. Oral and written transmission of pharmacological knowledge in fifth- and fourth-century Greece, Leiden–Boston 2009.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1163/ej.9789004171541.i-366
Wellmann M. Andromachos (18), [w:] Paulys Real-encyclopädie der classischen Altertumswissenschaft, Bd. I, Stuttgart 1894, kol. 2154.
Google Scholar
Wellmann M., Apollonios v. Pergamon, [w:] Paulys Real-encyclopädie der classischen Altertumswissenschaft, Bd. II, Stuttgart 1896, kol. 150.
Google Scholar
Wellmann M., Asklepiades (43), [w:] Paulys Real-encyclopädie der classischen Altertumswissenschaft, Bd. II, Stuttgart 1896, kol. 1633–1634.
Google Scholar
Wellmann M., Die pneumatische Schule bis auf Archigenes, Berlin 1895.
Google Scholar
Wellmann M., Dioskurides, [w:] Paulys Real-encyclopädie der classischen Altertumswissenschaft, Bd. V, Stuttgart 1905, kol. 1131–1142.
Google Scholar
Wöhrle G., Theophrast v. Eresos, [w:] Antike Medizin. Ein Lexikon, hrsg. K.-H. Leven, München 2005, kol. 853–855.
Google Scholar
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2016 © Copyright by Uniwersytet Łódzki, Łódź 2016
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.