Plant-Based Diet and Social Involvement in the Discursive Practices of Online Communities
DOI:
https://doi.org/10.18778/1506-6541.26.14Keywords:
plant-based diet, virtual ethnography, online communities, culinary discourse, anthropology of foodAbstract
The subject of the considerations undertaken in the article is the plant-based diet, the practice of which in the contemporary culture is strongly entangled in identity and world-view projects and actions to change social life and food culture. The author, using the method of virtual ethnography and discourse analysis, examines in detail the culinary discourse used for mutual communication of the supporters of the plant-based diet in the space of a Polish social networking site (Facebook). Such an analysis of the discourse serves to show the specificity of the modern plant-based diet, but also to show the involvement of the author’s interesting culinary practices in world-oriented pro-ecological, economic and political activities. Thus, the plant-based diet appears in the presented analysis in a detailed social and environmental context, preserving its culinary specificity and autonomy, but at the same time illustrating important processes of current cultural changes in Poland.
Downloads
References
Caplan P., Approaches to the Study of Food, Health and Identity, [w:] Food, Health and Identity, red. P. Caplan, London–New York 2003.
Google Scholar
Dekowski J.P., Przemiany tradycyjnego pożywienia wiejskiego na obszarze Polski środkowej, „Prace i Materiały Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego. Seria Etnograficzna” 1979, nr 20.
Google Scholar
Dijk van T.A., Badania nad dyskursem, [w:] Dyskurs jako struktura i proces, red. T.A. van Dijk, przeł. G. Grochowski, Warszawa 2001.
Google Scholar
Domański H., Karpiński Z., Przybysz D., Straczuk J., Wzory jedzenia a struktura społeczna, Warszawa 2015.
Google Scholar
Douglas M., Odszyfrowywanie posiłku, [w:] M. Douglas, Ukryte znaczenia. Wybrane szkice antropologiczne, przeł. E. Klekot, Kęty 2007.
Google Scholar
Fiddes N., Declining Meat: Past, Present… and Future Imperfect?, [w:] Food, Health and Identity, red. P. Caplan, London–New York 2003.
Google Scholar
Hammersley M., Atkinson P., Metody badań terenowych, przeł. S. Dymczyk, Poznań 2000.
Google Scholar
Hine, Ch., Virtual Ethnography, Thousand Oaks 2000.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.4135/9780857020277
Jakubasek J., „Usta pełne za jednym pociągnięciem” – internetowa kultura oralna, [w:] Antropologia praktyk kulinarnych. Szkice. Pongo, t. 5, red. R. Chymkowski, Warszawa 2012.
Google Scholar
Jemielniak D., Życie wirtualne dzikich. Netnografia Wikipedii, największego projektu współtworzonego przez ludzi, Warszawa 2013.
Google Scholar
Jurek K., Badania społeczne w internecie. Wirtualna etnografia w teorii i praktyce, „Nauka i Szkolnictwo Wyższe” 2013, nr 1 (41).
Google Scholar
Kowal E., „To, że ileś tam osób powiedziało, że nie może się wegetarianką nazywać, to nie znaczy, że rzeczywiście nie może” – tendencje w konstruowaniu i negocjowaniu tożsamości przez wegetarian i wegan, [w:] Kuchnia i stół w komunikacji społecznej Tekst, dyskurs, kultura, red. W. Żarski, Wrocław 2017.
Google Scholar
Kozinets R. V., Netnografia. Badania etnograficzne online, przeł. M. Brzozowska-Brywczyńska, Warszawa 2012.
Google Scholar
Marder M., Is It Ethical to Eat Plants?, „Parallax” 2013, vol. 19, nr 1.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1080/13534645.2013.743291
Ogrodowska B., Tradycje polskiego stołu, Warszawa 2012.
Google Scholar
Orszulak-Dudkowska K., Co kryją w sobie przepisy kulinarne? Od folklorystyki do antropologii zmysłów, „Literatura Ludowa” 2010, nr 4–5.
Google Scholar
Sade-Beck L., Internet ethnography. Online and Offline, „International Journal of Qualitative Methods” 2008, nr 3 (2).
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1177/160940690400300204
Straczuk J., Smak trwania, smak zmiany. Preferencje i praktyki jedzeniowe Polaków w kontekście zmiany społecznej, „Studia Socjologiczne” 2016, nr 3.
Google Scholar
Styl życia. Koncepcje i propozycje, pod red. A. Sicińskiego, Warszawa 1976.
Google Scholar
Urbański J., Społeczeństwo bez mięsa. Socjologiczne i ekonomiczne uwarunkowania wegetarianizmu, Poznań 2016.
Google Scholar
Wejland A.P., Założenia teoretyczne i metodologiczne badań Internetu i w Internecie. Kilka uwag krytycznych, [w:] Homo interneticus: etnograficzne wędrówki w głąb sieci, red. E. Jagiełło, P. Schmidt, Lublin 2010.
Google Scholar
Willetts A., „Bacon Sandwiches Got the Better of Me”: Meat-eating and Vegetarianism in South-East London, [w:] Food, Health and Identity, red. P. Caplan, London–New York 2003.
Google Scholar
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.