Plant-Based Diet and Social Involvement in the Discursive Practices of Online Communities

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18778/1506-6541.26.14

Keywords:

plant-based diet, virtual ethnography, online communities, culinary discourse, anthropology of food

Abstract

The subject of the considerations undertaken in the article is the plant-based diet, the practice of which in the contemporary culture is strongly entangled in identity and world-view projects and actions to change social life and food culture. The author, using the method of virtual ethnography and discourse analysis, examines in detail the culinary discourse used for mutual communication of the supporters of the plant-based diet in the space of a Polish social networking site (Facebook). Such an analysis of the discourse serves to show the specificity of the modern plant-based diet, but also to show the involvement of the author’s interesting culinary practices in world-oriented pro-ecological, economic and political activities. Thus, the plant-based diet appears in the presented analysis in a detailed social and environmental context, preserving its culinary specificity and autonomy, but at the same time illustrating important processes of current cultural changes in Poland.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Caplan P., Approaches to the Study of Food, Health and Identity, [w:] Food, Health and Identity, red. P. Caplan, London–New York 2003.
Google Scholar

Dekowski J.P., Przemiany tradycyjnego pożywienia wiejskiego na obszarze Polski środkowej, „Prace i Materiały Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego. Seria Etnograficzna” 1979, nr 20.
Google Scholar

Dijk van T.A., Badania nad dyskursem, [w:] Dyskurs jako struktura i proces, red. T.A. van Dijk, przeł. G. Grochowski, Warszawa 2001.
Google Scholar

Domański H., Karpiński Z., Przybysz D., Straczuk J., Wzory jedzenia a struktura społeczna, Warszawa 2015.
Google Scholar

Douglas M., Odszyfrowywanie posiłku, [w:] M. Douglas, Ukryte znaczenia. Wybrane szkice antropologiczne, przeł. E. Klekot, Kęty 2007.
Google Scholar

Fiddes N., Declining Meat: Past, Present… and Future Imperfect?, [w:] Food, Health and Identity, red. P. Caplan, London–New York 2003.
Google Scholar

Hammersley M., Atkinson P., Metody badań terenowych, przeł. S. Dymczyk, Poznań 2000.
Google Scholar

Hine, Ch., Virtual Ethnography, Thousand Oaks 2000.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.4135/9780857020277

Jakubasek J., „Usta pełne za jednym pociągnięciem” – internetowa kultura oralna, [w:] Antropologia praktyk kulinarnych. Szkice. Pongo, t. 5, red. R. Chymkowski, Warszawa 2012.
Google Scholar

Jemielniak D., Życie wirtualne dzikich. Netnografia Wikipedii, największego projektu współtworzonego przez ludzi, Warszawa 2013.
Google Scholar

Jurek K., Badania społeczne w internecie. Wirtualna etnografia w teorii i praktyce, „Nauka i Szkolnictwo Wyższe” 2013, nr 1 (41).
Google Scholar

Kowal E., „To, że ileś tam osób powiedziało, że nie może się wegetarianką nazywać, to nie znaczy, że rzeczywiście nie może” – tendencje w konstruowaniu i negocjowaniu tożsamości przez wegetarian i wegan, [w:] Kuchnia i stół w komunikacji społecznej Tekst, dyskurs, kultura, red. W. Żarski, Wrocław 2017.
Google Scholar

Kozinets R. V., Netnografia. Badania etnograficzne online, przeł. M. Brzozowska-Brywczyńska, Warszawa 2012.
Google Scholar

Marder M., Is It Ethical to Eat Plants?, „Parallax” 2013, vol. 19, nr 1.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1080/13534645.2013.743291

Ogrodowska B., Tradycje polskiego stołu, Warszawa 2012.
Google Scholar

Orszulak-Dudkowska K., Co kryją w sobie przepisy kulinarne? Od folklorystyki do antropologii zmysłów, „Literatura Ludowa” 2010, nr 4–5.
Google Scholar

Sade-Beck L., Internet ethnography. Online and Offline, „International Journal of Qualitative Methods” 2008, nr 3 (2).
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1177/160940690400300204

Straczuk J., Smak trwania, smak zmiany. Preferencje i praktyki jedzeniowe Polaków w kontekście zmiany społecznej, „Studia Socjologiczne” 2016, nr 3.
Google Scholar

Styl życia. Koncepcje i propozycje, pod red. A. Sicińskiego, Warszawa 1976.
Google Scholar

Urbański J., Społeczeństwo bez mięsa. Socjologiczne i ekonomiczne uwarunkowania wegetarianizmu, Poznań 2016.
Google Scholar

Wejland A.P., Założenia teoretyczne i metodologiczne badań Internetu i w Internecie. Kilka uwag krytycznych, [w:] Homo interneticus: etnograficzne wędrówki w głąb sieci, red. E. Jagiełło, P. Schmidt, Lublin 2010.
Google Scholar

Willetts A., „Bacon Sandwiches Got the Better of Me”: Meat-eating and Vegetarianism in South-East London, [w:] Food, Health and Identity, red. P. Caplan, London–New York 2003.
Google Scholar

Published

2020-12-30

How to Cite

Orszulak-Dudkowska, K. (2020). Plant-Based Diet and Social Involvement in the Discursive Practices of Online Communities. Zeszyty Wiejskie, 26, 307–325. https://doi.org/10.18778/1506-6541.26.14

Issue

Section

Articles