Góralska kuchnia. Pomiędzy etnograficznym detalem a późnonowoczesnym symulakrum

Авторы

  • Karol Walczak Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Wydział Pedagogiczno-Artystyczny w Kaliszu, Zakład Ochrony Dziedzictwa Kulturowego i Komunikacji Międzykulturowej image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.18778/1506-6541.S2024.22

Ключевые слова:

jedzenie, tradycja, mityzacja, kultura popularna

Аннотация

Niniejszy tekst przedstawia fenomen tzw. góralskiej kuchni w perspektywie przemian, jakich doświadczała tradycyjna kultura Podhala od drugiej połowy XIX w. po czasy współczesne. W części pierwszej prezentuje podstawowe składniki i dania prostej i bardzo ubogiej kuchni pastersko-chłopskiej z okresu odkrywania Podhala i zawiązywania się mitu góralszczyzny. W dalszej części analizuje procesy, jakie zadecydowały o jakościowej przemianie góralskiego gotowania pod Tatrami, które, choć z pozycji klasycznego etnografa pozostaje w luźnym związku z tradycyjną kuchnią, to dla odwiedzających Podhale turystów, a także samych mieszkańców, staje się ważnym wyznacznikiem lokalnego kolorytu i góralskiej tożsamości.

Скачивания

Данные скачивания пока недоступны.

Библиографические ссылки

Bauman Z., Zbędni, niechciani, odrzuceni, „Kultura i Społeczeństwo” 1998, t. XVII, nr 2.
View in Google Scholar

Bell D., Nadejście społeczeństwa postindustrialnego: próba prognozowania społecznego, Warszawa 1994.
View in Google Scholar

Fiske J., Zrozumieć kulturę popularną, Kraków 2010.
View in Google Scholar

Golonka-Czajkowska M., Żentyca, legumina, gazdowy zawijaniec w bułce poniywiyrany, czyli o kulinarnych wątkach w retoryce tatrzańskiego turyzmu, [w:] Pokarmy i jedzenie w kulturze. Tabu, dieta, symbol, red. K. Łeńska-Bąk, Opole 2007.
View in Google Scholar

Janota E., Przewodnik po wycieczkach na Babią Górę, do Tatr i Pienin, Kraków 1860.
View in Google Scholar

Kowalska-Lewicka A., Szromba-Rysowa Z., Pożywienie, [w:] Etnografia Polski. Przemiany kultury, red. M. Biernacka i in., t. 1, Wrocław–Warszawa–Kraków–Gdańsk 1976.
View in Google Scholar

Krauzowicz M., Kruczek Z., Turystyka kulinarana na Podhalu, „Zeszyty Naukowe Turystyka i Rekreacja” 2016, nr 18(2).
View in Google Scholar DOI: https://doi.org/10.5604/01.3001.0010.6317

Matlakowski W., Zdobienie sprzętu ludu polskiego na Podhalu, Warszawa 1901.
View in Google Scholar

Reinfuss R., Podhalański fenomen, „Polska Sztuka Ludowa” 1988, R. XLII, nr 1–2.
View in Google Scholar

Staszel W., Jak się żywi miejscowa ludność na Podhalu, „Rocznik Podhalański” 1914, t. 2.
View in Google Scholar

Steczkowska M., Obrazki z podróży do Tatrów i Pienin, Kraków 1858 [1872].
View in Google Scholar

Szromba-Rysowa Z., Przy wspólnym stole. Z obyczajowości współczesnej wsi karpackiej, Wrocław 1988.
View in Google Scholar

Загрузки

Опубликован

2024-08-20

Как цитировать

Walczak, K. (2024). Góralska kuchnia. Pomiędzy etnograficznym detalem a późnonowoczesnym symulakrum. Zeszyty Wiejskie, 281–291. https://doi.org/10.18778/1506-6541.S2024.22

Выпуск

Раздел

Articles