Highlander cuisine. Between ethnographic detail and late modern simulacrum

Authors

  • Karol Walczak Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Wydział Pedagogiczno-Artystyczny w Kaliszu, Zakład Ochrony Dziedzictwa Kulturowego i Komunikacji Międzykulturowej image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.18778/1506-6541.S2024.22

Keywords:

food, tradition, mythization, popular culture

Abstract

This text presents the phenomenon of the so-called highland cuisine in the perspective of changes experienced by the traditional culture of Podhale from the second half of the 19th century to modern times. In the first part, it presents the basic ingredients and dishes of simple and very poor shepherd-peasant cuisine from the period of discovering Podhale and the creation of the myth of highlanders. Next, it analyzes the processes that determined the qualitative transformation of highlander cooking, which, although from the position of a classical ethnographer remains loosely connected with traditional cuisine, for tourists visiting Podhale, as well as the inhabitants themselves, becomes an important determinant of the local color and highlander identity.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Bauman Z., Zbędni, niechciani, odrzuceni, „Kultura i Społeczeństwo” 1998, t. XVII, nr 2.
Google Scholar

Bell D., Nadejście społeczeństwa postindustrialnego: próba prognozowania społecznego, Warszawa 1994.
Google Scholar

Fiske J., Zrozumieć kulturę popularną, Kraków 2010.
Google Scholar

Golonka-Czajkowska M., Żentyca, legumina, gazdowy zawijaniec w bułce poniywiyrany, czyli o kulinarnych wątkach w retoryce tatrzańskiego turyzmu, [w:] Pokarmy i jedzenie w kulturze. Tabu, dieta, symbol, red. K. Łeńska-Bąk, Opole 2007.
Google Scholar

Janota E., Przewodnik po wycieczkach na Babią Górę, do Tatr i Pienin, Kraków 1860.
Google Scholar

Kowalska-Lewicka A., Szromba-Rysowa Z., Pożywienie, [w:] Etnografia Polski. Przemiany kultury, red. M. Biernacka i in., t. 1, Wrocław–Warszawa–Kraków–Gdańsk 1976.
Google Scholar

Krauzowicz M., Kruczek Z., Turystyka kulinarana na Podhalu, „Zeszyty Naukowe Turystyka i Rekreacja” 2016, nr 18(2).
Google Scholar

Matlakowski W., Zdobienie sprzętu ludu polskiego na Podhalu, Warszawa 1901.
Google Scholar

Reinfuss R., Podhalański fenomen, „Polska Sztuka Ludowa” 1988, R. XLII, nr 1–2.
Google Scholar

Staszel W., Jak się żywi miejscowa ludność na Podhalu, „Rocznik Podhalański” 1914, t. 2.
Google Scholar

Steczkowska M., Obrazki z podróży do Tatrów i Pienin, Kraków 1858 [1872].
Google Scholar

Szromba-Rysowa Z., Przy wspólnym stole. Z obyczajowości współczesnej wsi karpackiej, Wrocław 1988.
Google Scholar

Published

2024-08-20

How to Cite

Walczak, K. (2024). Highlander cuisine. Between ethnographic detail and late modern simulacrum. Zeszyty Wiejskie, 281–291. https://doi.org/10.18778/1506-6541.S2024.22

Issue

Section

Articles