Dieta roślinna i zaangażowanie społeczne w praktykach dyskursywnych społeczności internetowych
DOI:
https://doi.org/10.18778/1506-6541.26.14Słowa kluczowe:
dieta roślinna, etnografia wirtualna, społeczności internetowe, dyskurs kulinarny, antropologia jedzeniaAbstrakt
Przedmiotem rozważań podjętych w artykule jest dieta roślinna, której praktykowanie w kulturze współczesnej uwikłane jest silnie w projekty tożsamościowe i światopoglądowe oraz działania na rzecz zmian życia społecznego i kultury jedzenia. Autorka, wykorzystując metodę etnografii wirtualnej i analizę dyskursu, poddaje szczegółowej analizie dyskurs kulinarny, służący wzajemnej komunikacji zwolenników diety roślinnej w przestrzeni polskojęzycznego portalu społecznościowego (Facebook). Tego rodzaju analiza dyskursu służy pokazaniu specyfiki współczesnej diety roślinnej, ale także ukazaniu uwikłania interesujących autorkę praktyk kulinarnych w światopoglądowo zaangażowane działania proekologiczne, gospodarcze i polityczne. Dieta roślinna pojawia się zatem w przedstawionej analizie w szczegółowym kontekście społecznym i środowiskowym, zachowując swoją kulinarną specyfikę i autonomię, ale jednocześnie obrazując ważne procesy aktualnych przemian kulturowych w Polsce.
Pobrania
Bibliografia
Caplan P., Approaches to the Study of Food, Health and Identity, [w:] Food, Health and Identity, red. P. Caplan, London–New York 2003.
Google Scholar
Dekowski J.P., Przemiany tradycyjnego pożywienia wiejskiego na obszarze Polski środkowej, „Prace i Materiały Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego. Seria Etnograficzna” 1979, nr 20.
Google Scholar
Dijk van T.A., Badania nad dyskursem, [w:] Dyskurs jako struktura i proces, red. T.A. van Dijk, przeł. G. Grochowski, Warszawa 2001.
Google Scholar
Domański H., Karpiński Z., Przybysz D., Straczuk J., Wzory jedzenia a struktura społeczna, Warszawa 2015.
Google Scholar
Douglas M., Odszyfrowywanie posiłku, [w:] M. Douglas, Ukryte znaczenia. Wybrane szkice antropologiczne, przeł. E. Klekot, Kęty 2007.
Google Scholar
Fiddes N., Declining Meat: Past, Present… and Future Imperfect?, [w:] Food, Health and Identity, red. P. Caplan, London–New York 2003.
Google Scholar
Hammersley M., Atkinson P., Metody badań terenowych, przeł. S. Dymczyk, Poznań 2000.
Google Scholar
Hine, Ch., Virtual Ethnography, Thousand Oaks 2000.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.4135/9780857020277
Jakubasek J., „Usta pełne za jednym pociągnięciem” – internetowa kultura oralna, [w:] Antropologia praktyk kulinarnych. Szkice. Pongo, t. 5, red. R. Chymkowski, Warszawa 2012.
Google Scholar
Jemielniak D., Życie wirtualne dzikich. Netnografia Wikipedii, największego projektu współtworzonego przez ludzi, Warszawa 2013.
Google Scholar
Jurek K., Badania społeczne w internecie. Wirtualna etnografia w teorii i praktyce, „Nauka i Szkolnictwo Wyższe” 2013, nr 1 (41).
Google Scholar
Kowal E., „To, że ileś tam osób powiedziało, że nie może się wegetarianką nazywać, to nie znaczy, że rzeczywiście nie może” – tendencje w konstruowaniu i negocjowaniu tożsamości przez wegetarian i wegan, [w:] Kuchnia i stół w komunikacji społecznej Tekst, dyskurs, kultura, red. W. Żarski, Wrocław 2017.
Google Scholar
Kozinets R. V., Netnografia. Badania etnograficzne online, przeł. M. Brzozowska-Brywczyńska, Warszawa 2012.
Google Scholar
Marder M., Is It Ethical to Eat Plants?, „Parallax” 2013, vol. 19, nr 1.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1080/13534645.2013.743291
Ogrodowska B., Tradycje polskiego stołu, Warszawa 2012.
Google Scholar
Orszulak-Dudkowska K., Co kryją w sobie przepisy kulinarne? Od folklorystyki do antropologii zmysłów, „Literatura Ludowa” 2010, nr 4–5.
Google Scholar
Sade-Beck L., Internet ethnography. Online and Offline, „International Journal of Qualitative Methods” 2008, nr 3 (2).
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1177/160940690400300204
Straczuk J., Smak trwania, smak zmiany. Preferencje i praktyki jedzeniowe Polaków w kontekście zmiany społecznej, „Studia Socjologiczne” 2016, nr 3.
Google Scholar
Styl życia. Koncepcje i propozycje, pod red. A. Sicińskiego, Warszawa 1976.
Google Scholar
Urbański J., Społeczeństwo bez mięsa. Socjologiczne i ekonomiczne uwarunkowania wegetarianizmu, Poznań 2016.
Google Scholar
Wejland A.P., Założenia teoretyczne i metodologiczne badań Internetu i w Internecie. Kilka uwag krytycznych, [w:] Homo interneticus: etnograficzne wędrówki w głąb sieci, red. E. Jagiełło, P. Schmidt, Lublin 2010.
Google Scholar
Willetts A., „Bacon Sandwiches Got the Better of Me”: Meat-eating and Vegetarianism in South-East London, [w:] Food, Health and Identity, red. P. Caplan, London–New York 2003.
Google Scholar
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.