Zmiany w powierzchni zasiewów, plonach i zbiorach ważniejszych roślin uprawnych oraz zużycie wybranych środków produkcji w polskim rolnictwie na przestrzeni lat 2011–2021
DOI:
https://doi.org/10.18778/1506-6541.30.02Słowa kluczowe:
produkcja roślinna, powierzchnia uprawy, plony, zbiory, nawozy, środki ochrony roślin, kwalifikowany materiał siewnyAbstrakt
W Polsce dynamicznie rozwija się produkcja roślinna, na co mają wpływ uwarunkowania przyrodnicze, ekonomiczne oraz społeczne. Wymiernym tego efektem są zmiany w powierzchni zasiewów, plonach i zbiorach głównych roślin uprawnych. Na podstawie danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) wykazano, że w latach 2011–2021 zwiększył się krajowy areał zasiewów pszenicy, pszenżyta, rzepaku i buraka cukrowego. Największe zmniejszenie powierzchni upraw dotyczyło mieszanek zbożowych, żyta, jęczmienia i ziemniaka. W analizowanym okresie wzrosły plony wszystkich analizowanych roślin uprawnych. W efekcie tego zbiory ważniejszych ziemiopłodów odznaczały się dużą dynamiką zmian. Zwiększenie zbiorów odnotowano dla pszenicy i buraka cukrowego oraz w mniejszym zakresie dla pszenżyta, rzepaku i owsa. Zbiory ziemniaka i mieszanek zbożowych wyraźnie zmniejszyły się, co dotyczyło również jęczmienia i żyta. W latach 2011–2020 zwiększyło się zużycie nawozów wapniowych i potasowych, a nieznacznie zmniejszyło azotowych i fosforowych. W analizowanym okresie wzrosła sprzedaż środków ochrony roślin, w tym głównie preparatów grzybobójczych i zapraw nasiennych oraz istotnie zwiększyła się sprzedaż kwalifikowanego materiału siewnego pszenżyta, pszenicy i żyta, a w ostatnich latach sadzeniaków ziemniaka.
Pobrania
Bibliografia
Bank Danych Lokalnych Głównego Urzędu Statystycznego. Dostępny w Internecie: https://bdl.stat.gov.pl/bdl/dane/podgrup/temat
Google Scholar
Arseniuk E., Oleksiak T., Postęp w hodowli głównych roślin uprawnych w Polsce i możliwości jego wykorzystania do 2020 roku, „Studia i Raporty IUNG-PIB” 2009, z. 14.
Google Scholar
Augustyńska I., Czułowska M., Efektywność produkcji wybranych zbóż w Polsce w latach 2018–2020, „Zagadnienia Doradztwa Rolniczego” 2021, t. 1, z. 103.
Google Scholar
Bobrecka-Jamro D., Romaniak M., Jarecki W., Buczek J., Postęp biologiczny i jego znaczenie w produkcji rzepaku w Polsce i województwie podkarpackim, „Rośliny Oleiste – Oilseed Crops” 2013, t. 34, z. 1.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.5604/12338273.1083017
Czakowski D., Rynek roślin okopowych w Polsce. Poziom, dynamika i uwarunkowania rozwoju, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Studia i Prace Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania” 2015, t. 2, z. 41.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.18276/sip.2015.41/2-13
Dzwonkowski W., Ewolucja produkcji ziemniaków w Polsce i UE, „Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego” 2017, t. 17, z. 3.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.22630/PRS.2017.17.3.54
Grabiński J., Podolska G., Stan aktualny i perspektywy zmian w produkcji zbóż w Polsce, „Studia i Raporty IUNG-PIB” 2009, z. 14.
Google Scholar
Grygiel K., Sadowski J., Snopczyński T., Wysocki A., Pozostałości herbicydów w płodach rolnych i glebie, „Journal of Ecology and Health” 2012, t. 16, z. 4.
Google Scholar
Hara P., Stanek M., Zmiany w uprawie ziemniaka w Polsce w ostatnich dziesięciu latach, „Ziemniak Polski” 2018, t. 4.
Google Scholar
Izdebski W., Jakubowski Z., Skudlarski J., Zając S., Maznev G.E., Zaika S.A., Stan i perspektywy produkcji rzepaku w Polsce i na Ukrainie w aspekcie produkcji biopaliw transportowych, „Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego” 2014, t. 14, z. 2.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.22630/PRS.2014.14.2.23
Jarecki W., Consumption of major inputs in Polish agriculture in 2010–2019 period, „Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura” 2021, t. 20, z. 1.
Google Scholar
Jarecki W., Production of selected crop plants in Poland over the period of 2010–2019, „Acta Agrophysica” 2020, z. 27.
Google Scholar
Jarecki W., Kipa J., Produkcja rzepaku w UE, Polsce i województwie podkarpackim w aspekcie rozwoju odnawialnych źródeł energii, „Polish Journal for Sustainable Development” 2019, t. 23, z. 2.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.15584/pjsd.2019.23.2.1
Jaśkiewicz B., Regionalne zróżnicowanie produkcji pszenżyta w Polsce, „Roczniki Naukowe ¬SERIA” 2016, t. 18, z. 1.
Google Scholar
Jaśkiewicz B., Sułek A., Kierunki zmian produkcji zbóż w Polsce, „Roczniki Naukowe SERiA” 2017, t. 19, z. 1.
Google Scholar
Kapusta F., Rzepak w rolnictwie i gospodarce Polski, „Zagadnienia Doradztwa Rolniczego” 2022, t. 1, z. 107.
Google Scholar
Kapusta F., Zboża jako składnik rolnictwa i gospodarki Polski, „Ekonomia XXI Wieku” 2016, t. 2, z. 10.
Google Scholar
Kopiński J., Zróżnicowanie gospodarki nawozowej azotem w polskim rolnictwie, „Polish Journal of Agronomy” 2018, nr 32.
Google Scholar
Krasowicz S., Stuczyński T., Doroszewski A., Produkcja roślinna w Polsce na tle warunków przyrodniczych i ekonomiczno-organizacyjnych, „Studia i Raporty IUNG-PIB” 2009, z. 14.
Google Scholar
Kulikowski R., Produkcja i towarowość rolnictwa w Polsce. Przemiany i zróżnicowania przestrzenne po II wojnie światowej, IGiPZ PAN „Prace Geograficzne”, Warszawa 2013, nr 241.
Google Scholar
Kwaśniewski D., Kuboń M., Produkcja roślinna i wydajność pracy w wybranych gospodarstwach rolnych, „Inżynieria Rolnicza” 2013, t. 2, z. 3.
Google Scholar
Miniszewski M., Dwie dekady rozwoju polskiego rolnictwa. Innowacyjność sektora rolnego w XXI wieku, współpr. K. Kutwa, Warszawa 2021.
Google Scholar
Nowacki W., Stan aktualny i perspektywy produkcji ziemniaka w Polsce do roku 2020, „Studia i Raporty IUNG-PIB” 2009, z. 14.
Google Scholar
Nowacki W., Szanse i zagrożenia rynku ziemniaka w Polsce, „Roczniki Naukowe SERiA” 2015, t. 17, z. 2.
Google Scholar
Nowak A., Produktywność rolnictwa polskiego w kontekście jego konkurencyjności, „Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis. Oeconomica” 2013, t. 299, z. 70.
Google Scholar
Piwowar A., The consumption of mineral fertilizers and herbicides in Poland against the background of the European Union, „Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego” 2018, t. 18, z. 1.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.22630/PRS.2018.18.1.18
Polska wieś 2020. Raport o stanie wsi, pod red. J. Wilkina, A. Hałasiewicza, Warszawa 2020.
Google Scholar
Rachoń L., Kawczyńska M., Changes in the structure of sowing area, yields and harvests of cereal crops in Poland in the years 1965–2015, „Agronomy Science” 2018, t. 73, z. 4.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.24326/asx.2018.4.1
Sułek A., Jaśkiewicz B., Tendencje w produkcji i wykorzystaniu zbóż w Polsce, „Studia i Raporty IUNG-PIB” 2016, z. 47.
Google Scholar
Tarnowska A., Środki obrotowe a wielkość produkcji wybranych ziemiopłodów w dolnośląskich gospodarstwach rolnych na tle kraju w latach 1999–2014, „Optimum. Studia Ekonomiczne” 2016, t. 4, z. 82.
Google Scholar
Urban S., Wymiana materiału siewnego jako ważny element postępu rolniczego, „Roczniki Naukowe SERiA” 2013, t. 15, z. 3.
Google Scholar
Wąs A., Majewski E., Komińczyk M., Wpływ deregulacji rynku cukru na organizację i wyniki ekonomiczne polskich gospodarstw rolniczych, „Roczniki Naukowe SERiA” 2016, t. 18, z. 4.
Google Scholar
Wrzaszcz W., Prandecki K., Agriculture and the European Green Deal, „Problems Agricultural Economics” 2020, t. 4, z. 365.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.30858/zer/131841
Zalewski A., Sytuacja na rynku nawozów mineralnych w 2008, „Journal of Agribusiness and Rural Development” 2009, t. 2, z. 12.
Google Scholar
Zalewski A., Piwowar A., Światowy rynek nawozów mineralnych z uwzględnieniem zmian cen surowców i bezpośrednich nośników energii, Warszawa 2018.
Google Scholar
Zhang T., He Y., DePauw R., Jin Z., Garvin D., Yue X., Anderson W., Li T., Dong X., Zhang T., Yang X., Climate change may outpace current wheat breeding yield improvements in North America, „Nature Communications” 2022, t. 13.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1038/s41467-022-33265-1
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.