Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce na przestrzeni lat 2011–2020
DOI:
https://doi.org/10.18778/1506-6541.28.04Słowa kluczowe:
rolnictwo ekologiczne, żywność ekologiczna, rynek żywności ekologicznej, zrównoważony rozwój obszarów wiejskichAbstrakt
W pracy przedstawiono stan i rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce i poszczególnych województwach. Wykazano, że na przestrzeni lat 2011–2020 liczba ekologicznych producentów oraz powierzchnia ekologicznych upraw uległy zmniejszeniu. Odnotowana dynamika zmian była zróżnicowana w zależności od analizowanego województwa. Największą i stabilną liczbą producentów ekologicznych odznaczyło się województwo warmińsko-mazurskie. W badanych latach wzrosła liczba producentów zajmujących się przetwórstwem produktów ekologicznych oraz produkcją pasz i/lub drożdży. Wzrost liczby analizowanych przetwórców dotyczył każdego z województw, a największy odnotowano w mazowieckim i wielkopolskim. Łączna powierzchnia ekologicznych użytków rolnych (w okresie i po konwersji) istotnie zmniejszyła się. Największe spadki ekologicznych zasiewów wykazano w województwie zachodniopomorskim i podkarpackim.
Pobrania
Bibliografia
Brodzińska K., Ekologizacja rolnictwa w aspekcie polityki finansowego wsparcia, „Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego” 2018, t. 18(33), z. 3.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.22630/PRS.2018.18.3.65
Brodzińska K., Rolnictwo ekologiczne – tendencje i kierunki zmian, „Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego” 2014, t. 14(29), z. 3.
Google Scholar
Bryła P., Organic food consumption in Poland. Motives and barriers, „Appetite” 2016, t. 105.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1016/j.appet.2016.07.012
Brzezina N., Biely K., Helfgott A., Kopainsky B., Vervoort J., Mathijs E., Development of organic farming in Europe at the crossroads. Looking for the way forward through system archetypes lenses, „Sustainability” 2017, t. 9(5), 821.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.3390/su9050821
Drabarczyk K., Wrzesińska-Kowal J., Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce, „Zeszyty Naukowe SGGW. Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej” 2015, nr 111.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2015.111.31
Drygas M., Nurzyńska I., Bańkowska K., Charakterystyka i uwarunkowania rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce. Szanse i Bariery, Warszawa 2019.
Google Scholar
Heinze S., Vogel A., Reversion from organic to conventional agriculture in Germany. An event history analysis, „German Journal of Agricultural Economics” 2017, t. 66.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.30430/66.2017.1.13-25
Hermaniuk T., Organic food market in Poland-main characteristics and factors of development, „Scientific Annals of Economics and Business” 2016, t. 63(1).
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1515/saeb-2016-0111
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, The report on organic farming in Poland in 2017–2018, Warszawa 2019.
Google Scholar
Jarczok-Guzy M., Obstacles to the development of the organic food market in Poland and the possible directions of growth, „Food Science and Nutrition” 2018, t. 6.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1002/fsn3.704
Jarecki W., Tobiasz-Salach R., Bobrecka-Jamro D., Development of organic farming in Poland over the period of 2004–2018, „Acta Agrophysica” 2019, t. 26, z. 4.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.31545/aagr/118013
Jezierska-Thöle A., Biczkowski M., Środki z funduszy Unii Europejskiej jako szansa rozwoju sektora gospodarstw ekologicznych w Polsce, „Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu” 2017, t. 19, z. 2.
Google Scholar
Kirchmann H., Why organic farming is not the way forward, „Outlook on Agriculture” 2019, t. 48(1).
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1177/0030727019831702
Kociszewski K., Bariery i czynniki sprzyjające funkcjonowaniu gospodarstw ekologicznych w świetle wyników ogólnopolskich badań ankietowych, „Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu” 2014, t. 16, z. 2.
Google Scholar
Luty L., Rolnictwo ekologiczne – rozwój w wybranych krajach Unii Europejskiej, „Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych” 2016, t. 17, z. 2.
Google Scholar
Łuczka W., Changes in the behavior of organic food consumers, „Ekonomia i Środowisko” 2019, t. 3(70).
Google Scholar
Łuczka W., Kalinowski S., Barriers to the development of organic farming. A polish case study, „Agriculture” 2020, t. 10, 536.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.3390/agriculture10110536
Mazurek-Kusiak A., Sawicki B., Kobyłka A., Contemporary challenges to the organic farming. A Polish and Hungarian case study, „Sustainability” 2021, t. 13, s. 8005.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.3390/su13148005
Nowogródzka T., Stan i perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce, „Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego” 2012, t. 12(27), z. 2.
Google Scholar
Olkiewicz A., Prawne uwarunkowania rolnictwa ekologicznego w Polsce, „Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu” 2017, t. 19, z. 4.
Google Scholar
Orszulak-Dudkowska K., Dieta roślinna i zaangażowanie społeczne w praktykach dyskursywnych społeczności internetowych, „Zeszyty Wiejskie” 2020, z. 26.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.18778/1506-6541.26.14
Skinner C., Gattinger A., Krauss M., Krause H-M., Mayer J., Heijden van der M.G.A., Mäder P., The impact of long-term organic farming on soil-derived greenhouse gas emissions, „Scientific Reports” 2019, t. 9, s. 1702.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1038/s41598-018-38207-w
Trajer M., Krzyżanowska K., Rolnictwo ekologiczne w Polsce i perspektywy jego rozwoju w kontekście PROW 2014–2020, „Turystyka i Rozwój Regionalny” 2017, nr 8.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.22630/TIRR.2017.8.24
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.