Rośliny z rodziny Amaryllidaceae w rzymskiej weterynarii. Część 2: Czosnek (Allium sativum L.)
DOI:
https://doi.org/10.18778/1644-857X.23.01.01Słowa kluczowe:
amarylkowate, czosnek, leki, weterynaria, starożytny RzymAbstrakt
Czosnek, roślina z rodziny amarylkowatych, był w starożytności popularną rośliną uprawną. Antyczni traktowali go zarówno jako pożywienie, jak i lek. Jego właściwości oraz zastosowanie opisywali autorzy prac encyklopedycznych, medycznych, weterynaryjnych oraz tekstów kucharskich. Warzywo było popularnym dodatkiem do wielu potraw i leków przeznaczonych dla ludzi oraz zwierząt. Sposoby wykorzystania czosnku przez weterynarzy i medyków charakteryzują się dużą zbieżnością. Przy pomocy czosnku leczono m.in. kaszel, gorączkę, bóle głowy, choroby śledziony czy świerzb. Co istotne, współczesne badania potwierdziły wiele właściwości, które tej roślinie przypisywali już starożytni Rzymianie. Różnica pojawiła się przy dietetycznym zastosowaniu warzywa, bardzo popularnego w kuchni śródziemnomorskiej, ale niewykorzystywanego w żywieniu zwierząt.
Pobrania
Bibliografia
Aetius, Libri medicinales: Aetii Amideni libri medicinales I–VIII, ed. A. Olivieri, Lipsiae–Berolini 1935–1950.
Google Scholar
Athenaeus, Deipnosophistae: Athenaei Naucratitae Dipnosophistarum libri XV, ed. G. Kaibel, vol. I–III, Lipsiae–Berolini 1887–1890.
Google Scholar
Cassianus, Geoponica: Geoponica sive Cassiani Bassi Scholastici de re rustica eclogae, rec. H. Beckh, Lipsiae 1895.
Google Scholar
Cato, De agricultura: Cato, De agricultura, ed. P. Gerald, Liège 1988.
Google Scholar
Columella, De re rustica: Lucius Iunius Moderatus Columella, On Agriculturae and Trees, eds. H. B. Ash,
Google Scholar
E. S. Forester, E. H. Heffner, London–Cambridge 1941–1955.
Google Scholar
Dioscurides, Materia Medica: Pedanii Dioscuridis Anazarbei de materia medica libri V, ed. M. Wellmann, vol. I–III, Berolini 1906–1914.
Google Scholar
Galen, De alimentorum facultatibus: Galeni De alimentorum facultatibus libri III, [w:] Claudii Galeni Opera Omnia, ed. C. G. Kühn, vol. VI, Lipsiae 1923.
Google Scholar
Gargilius, Curae Boum ex Corpore Gargili Martialis ap[us] P[ublii] Vegeti Renati Digestorum Artis Mulomedicinae libri, ed. E. Lommatzsch, Lipsiae 1903.
Google Scholar
Gargilius, Medicinae: Q[uintus] Gargilius Martialis, Medicinae ex holeribus et pomis, ed. B. Maire, Paris 2002.
Google Scholar
Mulomedicina Chironis: Claudii Hermeri, Mulomedicina Chironis, ed. E. Oder, Lipsiae 1950.
Google Scholar
Oribasius, Collectionum medicarum: Oribasii Collectionum medicarum reliquiae, ed. I. Raeder, vol. I–IV, Lipsiae–Berolini 1928–1933.
Google Scholar
Palladius, Opus agriculturae: Palladius, Opus agriculturae. De veterinaria medicina. De Institione, ed. R. H. Rodgers, Leipzig 1975.
Google Scholar
Paulus Aeginatus: Paulus Aegineta, Epitome medicae libri, ed. I. L. Heiberg, vol. I–II, Lipsiae–Berolini 1921–1924.
Google Scholar
Pelagonius, Artis Veterinariae: Pélagonius Salonianus, Recueil de Médicine Vétérinaire, ed. V. Gitton-Ripolli, Paris 2019.
Google Scholar
Plinius, Historia Naturalis: Pliny, Natural History, vol. V (Books 17–19), transl. H. Rackham, Cambridge 1950.
Google Scholar
Pliny, Natural History, vol. VI (Books 20–23), transl. W. H.S. Jones, Cambridge 1951.
Google Scholar
Theophrastus, Historia plantarum: Theophrastus, Enquiry into Plants, vol. II (Books 6–9. On odours. Weather Signs), transl. A. F. Horst, Cambridge 1916.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.5962/bhl.title.162657
Varro, Rerum rusticarum: M. Terentii Varronis Rerum rusticarum libri tres, ed. G. Goetz, Leipzig 1929.
Google Scholar
Vegetius, Mulomedicina: P. Vegeti Renati, Digestorum Artis Mulomedicinae Libri, ed. E. Lommatzsch, Lipsiae 1903.
Google Scholar
Aboelsoud N. H., Herbal Medicine in Ancient Egypt, „Journal of Medicinal Plants Research” 2010, vol. IV, no. 2, s. 82–86.
Google Scholar
Adetumbi M. A., Lau B. H., Allium sativum (Garlic) – A Natural Antibiotics, „Medical Hypotesis” 1983, vol. III, s. 227–237. https://doi.org/10.1016/0306-9877(83)90040-3
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1016/0306-9877(83)90040-3
Appel M. J.G., Nosówka psów – nowe problemy [cz. II], „Magazyn Weterynaryjny” 2000, t. IX, nr 1, s. 18–21.
Google Scholar
Appel M. J.G., Bakier J. A., Nosówka psów – nowe problemy [cz. I], „Magazyn Weterynaryjny” 1999, t. VIII, nr 6, s. 21–22.
Google Scholar
Aviello G., Abenavoli L., Borrelli F. et al., Garlic: Empiricism or Science?, „Natural Product Communications” 2009, vol. IV, no. 12, s. 1785–1796. https://doi.org/10.1177/1934578X0900401231
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1177/1934578X0900401231
Bakht J., Muhammad T., Ali H. et al., Effect of Different Solvent Extracted Sample of “Allium sativum” (Linn) on Bacteria and Fungi, „African Journal of Biotechnology” 2011, vol. X, no. 31, s. 5910–5915.
Google Scholar
Bartnik A., Choroby i urazy kopyt końskich w świetle „Digestorum artis mulomedicinae libri” Wegecjusza Renatusa, „Piotrkowskie Zeszyty Historyczne” 2022, t. XXIII, nr 4, s. 9–26.
Google Scholar
Bartnik A., Hydrophobia, λυσσα, λυττα, rabies. Kilka słów o tym jak starożytni próbowali leczyć wściekliznę, „Studia Antiquitatis et Medii Aevi Incohantis” 2016, t. I, s. 49–63.
Google Scholar
Bartnik A., O skuteczności kuracji antyświerzbowych zawartych w Georgikach Publiusza Wergiliusza Maro, „Res Gestae. Czasopismo Historyczne” 2020, t. XI, s. 136–153. https://doi.org/10.24917/24504475.11.9
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.24917/24504475.11.9
Bartnik A., O skuteczności kuracji świerzbobójczych w „Geoponice” Kassianusa Bassusa Scholastyka, „Przegląd Nauk Historycznych” 2022, R. XXI, nr 1, s. 7–32. https://doi.org/10.18778/1644-857X.21.01.01
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.18778/1644-857X.21.01.01
Brzóska F., Czosnek i preparaty czosnkowe w żywieniu brojlerów jako substytut antybiotyków paszowych, „Wiadomości Zootechniczne” 2018, t. LVI, nr 2, s. 135–145.
Google Scholar
Chase M. W., Reveal J. W., Fay M. F., A Subfamilial Classification for the Expanded Asparagalean Families Amaryllidaceae, Asparagaceae and Xanthorrhoeaceae, „Botanical Journal of the Linnean Society” 2009, vol. CLXI, s. 132–136. https://doi.org/10.1111/j.1095-8339.2009.00999.x
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1111/j.1095-8339.2009.00999.x
Choroby zakaźne zwierząt z elementami epidemiologii i zoonoz, red. Z. Gliński, K. Kostro, Warszawa 2011.
Google Scholar
Crowford D., Garlic-Growing and Agricultural Specialization in Graeco-Roman Egypt, „Chronique d’Égypte. Bulletin périodique de la Fondation Égyptologique Reine Élisabeth” 1973, t. XLVIII, no. 96, s. 350–363. https://doi.org/10.1484/J.CDE.2.308315
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1484/J.CDE.2.308315
Cygan Z., Tężec u koni, „Medycyna Weterynaryjna” 1996, t. LII, nr 2, s. 78–80.
Google Scholar
Dębski B., Milner J. A., Molekularne mechanizmy przeciwnowotworowego działania czosnku. Rola reaktywnych form tlenu, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2007, t. XL, nr 3, s. 223–228.
Google Scholar
Emele J., Lohr J., Niewirusowe choroby układu oddechowego drobiu, „Magazyn Weterynaryjny” 2002, t. XI, nr 6, s. 60–63.
Google Scholar
Fani M. M., Kohanteb J., Dyhagi M., Inhibitory Activity of Garlic (“Allium sativum”) Extract on Multidrug Resistant Streptococcus mutans, „Journal of Indian Society of Pedodontics and Preventive Dentistry” 2007, vol. XXV, no. 4, s. 164–168. https://doi.org/10.4103/0970-4388.37011
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.4103/0970-4388.37011
Florczuk P., Jarmuł-Pietraszczyk J., Wścieklizna ludzi i zwierząt – metody zapobiegania oraz wykorzystywane szczepionki, „Przegląd Hodowlany” 2016, nr 2, s. 30–33.
Google Scholar
Gerwel C., Najwłaściwsze metody rozpoznawcze i lecznicze schorzeń pasożytniczych przewodu pokarmowego człowieka, „Wiadomości Parazytologiczne” 1956, nr 1, s. 3–17.
Google Scholar
Gliński Z., Kostro K., Choroba Aujeszkyego, „Trzoda Chlewna” 2008, t. XLVI, nr 11, s. 94–96.
Google Scholar
Gliński Z., Kostro K., Flawiwirusy oraz flawiwirozy zwierząt i człowieka, „Życie Weterynaryjne” 2016, t. XC, nr 2, s. 109–113.
Google Scholar
Gliński Z., Kostro K., Listerioza, „Bydło” 2010, nr 7, s. 70–71.
Google Scholar
Gliński Z., Kostro K., Listerioza współczesnym zagrożeniem, „Życie Weterynaryjne” 2012, t. LXXXVII, nr 7, s. 57–581.
Google Scholar
Gliński Z., Żmuda A., Choroba bornarska – tajemnicza choroba, „Życie Weterynaryjne” 2021, t. XCVI, nr 12, s. 820–824.
Google Scholar
Gliński Z., Żmuda A., Tężec – ostra neuroinfekcja ludzi i zwierząt, „Życie Weterynaryjne” 2021, t. XCVI, nr 5, s. 317–321.
Google Scholar
Grabner A., Nicpoń J., Zakażenie wirusem choroby bornajskiej, „Magazyn Weterynaryjny” 2007, t. XVI, nr 3, s. 29–30.
Google Scholar
Hepburn M. J., Simpson A. J.H., Tularemia: Current Diagnosis and Treatment Options, „Expert Review of Anti-infective Therapy” 2008, vol. VI, no. 2, s. 231–240. https://doi.org/10.1586/14787210.6.2.231
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1586/14787210.6.2.231
Hui-Lin Li, The vegetables of Ancient China, „Economic Botany” 1969, vol. XXIII, no. 3, s. 253–260. https://doi.org/10.1007/BF02860457
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1007/BF02860457
Joshi V. K., Joshi A., Garlic in Traditional Indian Medicine (Ayurveda) for Health and Healing, [w:] Herbs and Spices. New Processing Technologies, ed. R. S. Ahmad, London 2021, s. 185–204.
Google Scholar
Junkuszew A., Dudko P., Gruszecki T. M. et al., Porównanie skuteczności albendazolu i lizawki zawierającej olejki eteryczne w profilaktyce przeciwpasożytniczej owiec, „Medycyna Weterynaryjna” 2017, t. LXXIII, nr 11, s. 717–720. https://doi.org/10.21521/mw.5801
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.21521/mw.5801
Kaltenstadler W., Arbeits- und Führungskräfte im Opus Agriculturae von Palladius, „Klio” 1984, t. LXVI, nr 1, s. 223–239. https://doi.org/10.1515/9783112534267-021
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1515/9783112534267-021
Kamenetsky R., Garlic: Botany and Horticulture, [w:] Plant Breeding Reviews, vol. XXIX, ed. J. Janick, New York 2007, s. 123–131.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1002/9780470168011.ch2
Kania-Dobrowolska M., Baraniak J., Górska A. et al., Imbir i czosnek – surowce roślinne obniżające poziom cholesterolu i glukozy, „Postępy Fitoterapii” 2020, t. XXI, nr 3, s. 169–176. https://doi.org/10.25121/PF.2020.21.3.169
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.25121/PF.2020.21.3.169
Kędzia A., Działanie na bakterie beztlenowe alkoholowego wyciągu z czosnku („Allium sativum” L.), „Herba Polonica” 1999, t. XLV, nr 1, s. 27–32.
Google Scholar
Kędzia A., Działanie olejku czosnkowego na bakterie beztlenowe wyodrębnione z jamy ustnej i górnych dróg oddechowych, „Postępy Fitoterapii” 2000, t. I, s. 28–31.
Google Scholar
Kędzia A., Przeciwdrobnoustrojowe działanie czosnku („Allium sativum” L.), „Postępy Fitoterpii” 2010, t. I, s. 46–52.
Google Scholar
Khan M. S.H., Mostofa M. et al., Effect of Garlic and Vitamin B-Complex in Lead Acetate Induced Toxicities in Mice, „Bangladesh Journal of Veterinary Medicine” 2008, vol. VI, no. 2, s. 203–210. https://doi.org/10.3329/bjvm.v6i2.2337
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.3329/bjvm.v6i2.2337
Kita J., Choroba Aujeszkyego – rozpoznawanie i zwalczanie, „Nowa Weterynaria” 1999, t. IV, nr 3, s. 35–38.
Google Scholar
Kokoszko M., Jagusiak K., Warzywa w kuchni i dietetyce późnego antyku oraz wczesnego Bizancjum (IV–VII w.). Perspektywa konstantynopolitańska, „Piotrkowskie Zeszyty Historyczne” 2011, t. XII, s. 34–52.
Google Scholar
Kokoszko M., Rzeźnicka Z., Wino, ciemierzyca i mirra albo o lekarzach i ich pacjentach. Analiza fragmentu V księgi „De materia Medica” Dioskurydesa, „Przegląd Nauk Historycznych” 2019, R. XVIII, nr 2, s. 5–37. https://doi.org/10.18778/1644-857X.18.02.01
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.18778/1644-857X.18.02.01
Korzewski K., Allivet – wpływ czosnku na odporność drobiu, „Drobiarstwo Polskie” 2009, t. IX, s. 40–41.
Google Scholar
Kostro K., Wójcicka-Lenartowicz A. et al., Choroba bornarska – aktualny stan wiedzy, „Magazyn Weterynaryjny” 2003, t. XII, nr 7–8, s. 30–33.
Google Scholar
Kwiecień H., Chemia i aktywność biologiczna czosnku („Allium sativum”), „Wiadomości Chemiczne” 2008, t. LXII, nr 9–10, s. 901–942.
Google Scholar
Kwiecień M., Winiarska-Mieczan A., Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2011, t. XCII, nr 4, s. 810–812.
Google Scholar
Ledezma E., Apitz-Castro R., [Ajoene the Main Active Compound of Garlic (“Allium sativum): a New Antifungal Agent], „Revista Iberoamericana de Micologia” 2006, vol. XXIII, no. 2, s. 75–80. https://doi.org/10.1016/S1130-1406(06)70017-1
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1016/S1130-1406(06)70017-1
Lipowski A., Pejsak Z., Choroba Aujeszkyego – znana i nieznana, „Medycyna Weterynaryjna” 1996, t. LII, nr 8, s. 490–494.
Google Scholar
Majewska T., Mikulski D., Święcicka-Opatowska G., Wójcik R., Wodny wyciąg z surowego czosnku w żywieniu indyków rzeźnych, „Medycyna Weterynaryjna” 2007, t. LCIII, nr 11, s. 1360–1367.
Google Scholar
Majewska T., Pudyszek K., Antoszkiewicz Z., Majewska K., Nieśność i jakość jaj kur otrzymujących wodny wyciąg z surowego czosnku, „Zeszyty Naukowe. Przegląd Hodowlany” 2004, t. LXXII, nr 4, s. 93–98.
Google Scholar
Majewski M., “Allium sativum”: Facts and Myths Regarding Human Health, „Rocznik Państwowego Zakładu Higieny” 2014, t. LXV, nr 1, s. 1–8.
Google Scholar
Makała H., Zioła i fitogeniczne dodatki paszowe w żywieniu drobiu, „Medycyna Weterynaryjna” 2022, t. LXXVIII, nr 1, s. 11–18.
Google Scholar
Marciniec K., Włodarczyk-Marciniec B., Przeciwnowotworowe właściwości czosnku, „Postępy Fitoterapii” 2008, t. II, s. 90–95.
Google Scholar
Marczuk J., Lutnicki K., Luc A., Brodawczyca skóry u bydła, „Weterynaria w Terenie” 2013, t. VII, nr 2, s. 53–58.
Google Scholar
Marczuk J., Lutnicki K., Kostro K., Brodzki P., Brodawczyca skóry bydła – metody leczenia ze szczególnym uwzględnieniem immunoterapii, „Lecznica Dużych Zwierząt. Ogólnopolski Kwartalnik dla Lekarzy Weterynarii” 2014, t. IX, s. 84–89.
Google Scholar
Markowska-Daniel I., Klasyczny pomór świń, „Farmer” 2012, nr 8, s. 139–141.
Google Scholar
Mordak R., Sołtysiak Z., Aleksander J., Brodawczakowatość skóry głowy u jałówek, „Życie Weterynaryjne” 2008, t. LXXXIII, nr 11, s. 915–917.
Google Scholar
Mystykowska Z., Warzywa lecznicze. Czosnek, „Wiadomości Rolnicze. Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie” 1994, nr 1, s. 14.
Google Scholar
Nagourney R. A., Garlic: Medicinal Food or Nutritious, „Journal of Medicinal Food” 1998, vol. I, no. 1, s. 13–28. https://doi.org/10.1089/jmf.1998.1.13
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1089/jmf.1998.1.13
Nicpoń J., Michnik K., Choroby układu moczowego koni. Cz. I, „Magazyn Weterynaryjny” 2012, t. XXI, nr 9, s. 1015–1022.
Google Scholar
Nicpoń J., Nicpoń J., Niedźwiedź A., Choroby układu moczowego koni. Cz. I. Choroby pęcherza moczowego i cewki moczowej, „Magazyn Weterynaryjny” 2013, t. XXII, nr 2, s. 104–108.
Google Scholar
Orłowska A., Smreczak M., Trębas P., Żmudziński J., Zastosowanie real time PCR z uwzględnieniem przydatności w diagnostyce wścieklizny, „Medycyna Weterynaryjna” 2008, t. LXIV, s. 1280–1282.
Google Scholar
Ostrowska J. D., Hermanowska-Szpakowicz T., Wścieklizna i jej profilaktyka u ludzi, „Medycyna Weterynaryjna” 1997, t. LIII, nr 3, s. 144–147.
Google Scholar
Papu S., Javir S., Sweta S. et al., Medicinal values of Garlic (“Allium sativum” L.) in human life: an overview, „Greener Journal of Agricultural Sciences” 2014, vol. IV, no. 6, s. 265–280. https://doi.org/10.15580/GJAS.2014.6.031914151
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.15580/GJAS.2014.6.031914151
Pejsak Z., Lipowski A., Problemy związane ze zwalczaniem klasycznego pomoru świń w Europie, „Życie Weterynaryjne” 2008, t. LXXXIII, nr 7, s. 561–563.
Google Scholar
Piecuch Z., Czosnek jako warzywo lecznicze, „Krośnieński Magazyn Rolniczy” 1997, nr 4, s. 12.
Google Scholar
Radkowska I., Szewczyk A., Wykorzystanie fitoterapii w profilaktyce i leczeniu cieląt, „Roczniki Naukowe Zootechniki” 2017, t. XLIV, nr 2, s. 149–160.
Google Scholar
Retyk L., Czosnek – warzywo czy antybiotyk?, „Rada: Rolnictwo, Aktualności, Doradztwo, Analizy. Miesięcznik Wojewódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bartoszewicach” 2000, nr 6, s. 24–25.
Google Scholar
Ried K., Frank O. R., Stocks N. P., Fakler P., Sullivan T., Effect of Garlic on Blood Pressure: A Systematic Review and Meta-Analysis, „BMC Cardiovascular Disorders” 2008, vol. VIII, no. 1, s. 8–13. https://doi.org/10.1186/1471-2261-8-13
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1186/1471-2261-8-13
Rivlin R. S., Historical Perspective on the Use of Garlic, „The Journal of Nutrition” 2001, vol. CXXXI, issue 3, s. 951S–954S. https://doi.org/10.1093/jn/131.3.951S
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1093/jn/131.3.951S
Roy J., Shakleya D. M., Callery P. S., Thomas J. G., Chemical Constituents and Antimicrobial Activity of a Traditional Herbal Medicine Containing Garlic and Black Cumin, „African Journal of Traditional, Complementary and Alternative Medicine” 2006, vol. III, no. 2, s. 8–20. https://doi.org/10.4314/ajtcam.v3i2.31151
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.4314/ajtcam.v3i2.31151
Różański P., Różańska D., Krukowski H., Występowanie Clostridium tetani w środowisku hodowlanym koni, „Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu” 2011, t. XVII, nr 1, s. 7–11.
Google Scholar
Ruggiero M. A. et al., A Higher Level Classification of All Living Organisms, „PLOS One” 2015, vol. X, no. 4, s. 1–54. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0119248
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0119248
Rzezutka A., Mizak B., Nosówka u psów, „Życie Weterynaryjne” 2002, t. LXXVII, nr 1, s. 19–21.
Google Scholar
Rzeźnicka Z., Czosnek, [w:] Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.), cz. 2 (Pokarm dla ciała i ducha), red. M. Kokoszko, Łódź 2014, s. 196–203.
Google Scholar
Rzeźnicka Z., Kokoszko M., Czosnek w medycynie wczesnego Bizancjum na przykładzie pism Orybazjusza, [w:] Lek roślinny, t. IV (Produkty pochodzenia roślinnego w lecznictwie, dietetyce, kosmetyce, ekonomice i kulturze popularnej), red. B. Płonka-Syroka, A. Syroka, Wrocław 2015, s. 19–61.
Google Scholar
Sarpaki A., The Archaeology of Garlic (“Allium sativum”): the Fin Dat Akrotiri, Thera, Greece, „Documenta Praehistorica” 2021, vol. XLVII, s. 2–15. https://doi.org/10.4312/dp.48.20
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.4312/dp.48.20
Sjöstedt A., Tularemia: History, Epidemiology, Pathogen Physiology, and Clinical Manifestations, „Annals of the New York Academy of Sciences” 2007, vol. MCV, no. 1, s. 1–29. https://doi.org/10.1196/annals.1409.009
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1196/annals.1409.009
Smreczak M., Wścieklizna u bydła, „Magazyn Weterynaryjny” 2001, t. X, nr 9, s. 5–6.
Google Scholar
Steinbrich J., Czosnek – skuteczny lek i cenna przyprawa, „Wiadomości Zielarskie”1993, t. XXXV, nr 4, s. 5–7.
Google Scholar
Stepkowski S., Rzędzicki J., Sajczyk J., Detremycyna w leczeniu zakaźnego nieżytu nosa u kur, „Medycyna Weterynaryjna” 1964, t. XX, nr 6, s. 344–345.
Google Scholar
Stol M., Garlic, Onion, Leek, „Bulletin on Sumerian Agriculture” 1987, vol. III, s. 57–92.
Google Scholar
Studzińska-Sroka E., Dudek-Makuch M., Czapska I., Zastosowanie roślin w profilaktyce i leczeniu zwierząt hodowlanych, „Wiadomości Zootechniczne” 2018, t. LVI, nr 3, s. 66–78.
Google Scholar
Tadeusiewicz J., Krysztofiak A., Olas B., Czosnek – panaceum na choroby układu krążenia?, „Kosmos” 2014, t. LXIII, nr 1, s. 37–44.
Google Scholar
Takagi H., Garlic (“Allium sativum” L.), [w:] Onions and Allied Crops, vol. III (Biochemistry, Food Science and Minor Crops), eds. J. L. Brewster, H. D. Rabinowitch, Boca Raton 1990, s. 109–146. https://doi.org/10.1201/9780429355752-6
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1201/9780429355752-6
Ulanowska M., Olas B., Fitozwiązki – ważne składniki suplementów diety oraz ich wpływ na zdrowie człowieka, „Kosmos” 2021, t. LXX, nr 1, s. 103–114. https://doi.org/10.36921/kos.2021_2721
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.36921/kos.2021_2721
Umiński J., Cisak E., Chmielewska-Badora J. et al., Toksoplazmoza u ludzi i zwierząt, „Medycyna Weterynaryjna” 1994, t. L, s. 589–591.
Google Scholar
Van Wyk B.-E., Wink M., Rośliny lecznicze świata, Wrocław 2008.
Google Scholar
White D., Healthy Uses for Garlic, „Nursing Clinics” 2021, vol. LVI, no. 1, s. 153–156. https://doi.org/10.1016/j.cnur.2020.12.001
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1016/j.cnur.2020.12.001
Włodarczyk A., Lass A., Witkowski J., Toksoplazmoza – fakty i mity, „Forum Medycyny Rodzinnej” 2013, t. VII, nr 4, s. 165–175.
Google Scholar
Zaworska A., Wpływ ziół na system immunologiczny, „Hodowca Trzody Chlewnej” 2015, nr 5–6, s. 14–20.
Google Scholar
Zdulski J., Chabuz W., Sawicka-Zugaj W., Stobiecka M., Rośliny zielarskie jako ważne dodatki paszowe dla przeżuwaczy, „Journal of Animal Science, Biology and Bioeconomy” 2019, vol. XXXVII, no. 3, s. 23–33. https://doi.org/10.24326/jasbb.2019.3.3
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.24326/jasbb.2019.3.3
Żmudziński J. F., Smreczek M., Wścieklizna – występowanie, diagnostyka, zwalczanie, „Magazyn Weterynaryjny” 1999, t. VIII, nr 6, s. 10–12.
Google Scholar
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.