Wpływ stylu życia i diety na głos

Autor

DOI:

https://doi.org/10.18778/2544-7238.08.08

Słowa kluczowe:

palenie, alkohol, kofeina, nawodnienie, dieta, nagietek lekarski, tymianek właściwy, imbir lekarski, czarnuszka siewna

Abstrakt

Codzienny styl życia oraz sposób odżywiania wpływają na kondycję psychofizyczną organizmu. Palenie tytoniu zwiększa ryzyko raka krtani. Może zwiększać ryzyko wystąpienia refluksu krtaniowo‑gardłowego oraz obrzęku Reinkego. Nadmierne spożycie napojów wysokoprocentowych skutkować może odwodnieniem błon śluzowych organizmu oraz zmianami barwy głosu. Publikacje naukowe nie potwierdzają jednoznacznego szkodliwego wpływu kofeiny na narząd głosu. Szkodliwość ta może wynikać z ilości przyjmowanej kofeiny. Odwodnienie organizmu ma szkodliwy wpływ na aerodynamiczne i akustyczne pomiary fonacji. Zbyt niska podaż wody w ciągu dnia może prowadzić do obniżonego nawilżenia błon śluzowych jamy ustnej, gardła oraz krtani. Osoby przyjmujące małą ilość płynów w ciągu dnia mogą odczuwać nadmierną suchość w jamie ustnej, bóle gardła czy chrypkę. Dieta wspierająca prawidłową pracę narządu głosu powinna być dietą zbilansowaną, spełniającą dzienne zapotrzebowanie kaloryczne oraz witaminowo‑mineralne. Jednym z najkorzystniejszych modeli diety, o prozdrowotnych właściwościach jest dieta śródziemnomorska. Spośród ziół i przypraw wykazujących pozytywny wpływ na błony śluzowe narządów uczestniczących w emisji głosu wymienia się m.in. nagietka lekarskiego, tymianek właściwy, imbir lekarski oraz czarnuszkę siewną. Celem artykułu jest podkreślenie wpływu diety i jej poszczególnych elementów oraz stylu życia na głos.

Pobrania

Brak dostępnych danych do wyświetlenia.

Bibliografia

Ahmad A., Husain A., Mujeeb M., Khan S.A., Najmi A.K., Siddique N.A., Damanhouri Z.A., Anwar F., 2013, A review on therapeutic potential of Nigella sativa: A miracle herb, „Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine”, Vol. 3(5), s. 337–352.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1016/S2221-1691(13)60075-1

Angelidi A.M., Kokkinos A., Katechaki E., Ros E., Mantzoros C.S., 2021, Mediterranean diet as a nutritional approach for COVID–19, „Metabolism: Clinical and Experimental”, Vol. 114, 154407.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1016/j.metabol.2020.154407

Arora D., Rani A., Sharma A., 2013, A review on phytochemistry and ethnopharmacological aspects of genus Calendula, „Pharmacognosy Reviews”, Vol. 7(14), s. 179–187.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.4103/0973-7847.120520

Baan R., Straif K., Grosse Y., Secretan B., El Ghissassi F., Bouvard V., Altieri A., Cogliano V., 2007, Carcinogenicity of alcoholic beverages, „The Lancet. Oncology”, Vol. 8(4), s. 292–293.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1016/S1470-2045(07)70099-2

Barrea L., Muscogiuri G., Frias‑Toral E., Laudisio D., Pugliese G., Castellucci B., Garcia‑Velasquez E., Savastano S., Colao A., 2021, Nutrition and immune system: from the Mediterranean diet to dietary supplementary through the microbiota, „Critical Reviews in Food science and Nutrition”, Vol. 61(18), s. 3066–3090.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1080/10408398.2020.1792826

Bokelmann J., 2022, Calendula (Calendula officinalis), [w:] J. Bokelmann (red.), Medicinal Herbs in Primary Care, Filadelfia: Elsevier, s. 263–267.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-323-84676-9.00034-9

Boskabady M.H., Mohsenpoor N., Takaloo L., 2010, Antiasthmatic effect of Nigella sativa in airways of asthmatic patients, „Phytomedicine: International Journal of Phytotherapy and Phytopharmacology”, Vol. 17(10), s. 707–713.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1016/j.phymed.2010.01.002

The British Voice Association, b.r., Take care of your voice (voice care tips), http://www.britishvoiceassociation.org.uk/voicecare_take‑care‑of‑your‑voice.htm (dostęp: 21.04.2020).
Google Scholar

Ciecierska‑Zajdel B., 2020, Trening głosu. Praktyczny kurs dobrego mówienia, Warszawa: Wydawnictwo Edgard.
Google Scholar

Dua K., Bardan E., Ren J., Sui Z., Shaker R., 2002, Effect of chronic and acute cigarette smoking on the pharyngoglottal closure reflex, „Gut”, Vol. 51(6), s. 771–775.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1136/gut.51.6.771

Erickson‑Levendoski E., Sivasankar M., 2011, Investigating the effects of caffeine on phonation, „Journal of Voice: Official Journal of the Voice Foundation”, Vol. 25(5), s. 215–219.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1016/j.jvoice.2011.02.009

European Medicines Agency. Science Medicines Health, 2018, European Union herbal monograph on Calendula officinalis L., https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal‑monograph/final‑european‑union‑herbal‑monograph‑calendula‑officinalis‑l‑flos‑revision-1_en.pdf (dostęp: 27.03.2017).
Google Scholar

Franca M.C., Simpson K.O., Schuette A., 2013, Effects of caffeine on vocal acoustic and aerodynamic measures of adult females, „CoDAS”, Vol. 25(3), s. 250–255.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1590/S2317-17822013000300010

Georgalas V.L., Kalantzi N., Harpur I., Kenny C., 2021, The Effects of Caffeine on Voice: A Systematic Review, „Journal of Voice: Official Journal of the Voice Foundation”, Vol. S0892–1997(21), s. 84–89.
Google Scholar

Gholamnezhad Z., Shakeri F., Saadat S., Ghorani V., Boskabady M.H., 2019, Clinical and experimental effects of Nigella sativa and its constituents on respiratory and allergic disorders, „Avicenna Journal of Phytomedicine”, Vol. 9(3), s. 195–212.
Google Scholar

Gorzynik‑Debicka M., Przychodzen P., Cappello F., Kuban‑Jankowska A., Marino Gammazza A., Knap N., Wozniak M., Gorska‑Ponikowska M., 2018, Potential Health Benefits of Olive Oil and Plant Polyphenols, „International Journal of Molecular Sciences”, Vol. 19(3), s. 686–699.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.3390/ijms19030686

Guasch‑Ferré M., Willet W.C., 2021, The Mediterranean diet and health: a comprehensive overview, „Journal of Internal Medicine”, Vol. 290(3), s. 549–566.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1111/joim.13333

Hartley N.A., Thibeault S.L., 2014, Systemic hydration: relating science to clinical practice in vocal health, „Journal of Voice: Official Journal of the Voice Foundation”, Vol. 28(5), s. 652–672.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1016/j.jvoice.2014.01.007

Inan M., Salturk Z., Ayaz G., Ozdemir E., Kumral T.L., Berkiten G., Tutar B., Sari H., Uyar Y., 2018, Comparison of the Effects of Cigarette Smoking on Male and Female Vocal Folds, „The Journal of Craniofacial Surgery”, Vol. 29(3), s. 322–325.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1097/SCS.0000000000004400

Kayalı Dinc A.S., Cayonu M., Sengezer T., Sahin M.M., 2020, Smoking Cessation Improves the Symptoms and the Findings of Laryngeal Irritation, „Ear, Nose, & Throat Journal”, Vol. 99(2), s. 124–127.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1177/0145561319881559

Landman S.M., 2018, Qualitative Analysis of Alcohol’s Acute Effect on Vocal Range, „Alpenglow: Binghamton University Undergraduate Journal of Research and Creative Activity”, Vol. 4(1).
Google Scholar

Mazzocchi A., Leone L., Agostoni C., Pali‑Schöll I., 2019, The Secrets of the Mediterranean Diet. Does [Only] Olive Oil Matter?, „Nutrients”, Vol. 11(12), 2941.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.3390/nu11122941

Mediterranean Diet Nutrition, b.r., https://mediterraneandietunesco.org/resources/nutrition/ (dostęp: 15.12.2021).
Google Scholar

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, b.r., Dieta w chorobie refluksowej przełyku – zalecenia do pobrania, https://ncez.pzh.gov.pl/choroba‑a‑dieta/dieta‑w‑chorobie‑refluksowej‑przelyku‑zalecenia‑do‑pobrania/ (dostęp: 15.05.2019).
Google Scholar

National Institute on Deafness and Other Communication Disorders, 2021, Taking Care of Your Voice, www.nidcd.nih.gov/health/taking‑care‑your‑voice (dostęp: 15.04.2021).
Google Scholar

National Institutes of Health, 2021a, Vitamin C, https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC‑HealthProfessional/ (dostęp: 26.03.2021).
Google Scholar

National Institutes of Health, 2021b, Vitamin E, https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE‑HealthProfessional/ (dostęp: 26.03.2021).
Google Scholar

Nelofer J., Riffat J., 2017, Calendula Officinalis‑An Important Medicinal Plant with Potential Biological Properties, „Proceedings of the Indian National Science Academy”, Vol. 4, s. 769–787.
Google Scholar

Ness‑Jensen E., Lagergren J., 2017, Tobacco smoking, alcohol consumption and gastro‑oesophageal reflux disease, „Best Practice & Research. Clinical Gastroenterology”, Vol. 1(5), s. 501–508.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1016/j.bpg.2017.09.004

Nicolaus C., Junghanns S., Hartmann A., Murillo R., Ganzera M., Merfort I., 2017, In vitro studies to evaluate the wound healing properties of Calendula officinalis extracts, „Journal of Ethnopharmacology”, Vol. 196, s. 94–103.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1016/j.jep.2016.12.006

Nocella C., Cammisotto V., Fianchini L., D’Amico A., Novo M., Castellani V., Stefanini L., Violi F., Car-nevale R., 2018, Extra Virgin Olive Oil and Cardiovascular Diseases: Benefits for Human Health, „Endocrine, Metabolic & Immune Disorders Drug Targets”, Vol. 18(1), s. 4–13.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.2174/1871530317666171114121533

Panahi Y., Khedmat H., Valizadegan G., Mohtashami R., Sahebkar A., 2015, Efficacy and safety of Aloe vera syrup for the treatment of gastroesophageal reflux disease: a pilot randomized positive‑controlled trial, „Journal of Traditional Chinese Medicine = Chung i Tsa Chih Ying Wen Pan”, Vol. 35(6), s. 632–636.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1016/S0254-6272(15)30151-5

Pecora F., Persico F., Argentiero A., Neglia C., Esposito S., 2020, The Role of Micronutrients in Support of the Immune Response against Viral Infections, „Nutrients”, Vol. 12(10), 3198.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.3390/nu12103198

Pietrzak A., 2022, Witamina E – źródła, zapotrzebowanie, https://dietetycy.org.pl/witamina‑e‑zrodla‑zapotrzebowanie/ (dostęp: 1.12.2022).
Google Scholar

Prusakiewicz S., 2006, Zadbaj o swój głos i zobacz co się stanie, Warszawa: Wydawnictwo Złote Myśli.
Google Scholar

Salehi B., Mishra A.P., Shukla I., Sharifi‑Rad M., Contreras M.D.M., Segura‑Carretero A., Fathi H., Nasrabadi N.N., Kobarfard F., Sharifi‑Rad J., 2018, Thymol, thyme, and other plant sources: Health and potential uses, „Phytotherapy Research: PTR”, Vol. 32(9), s. 1688–1706.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1002/ptr.6109

Santana É.R., Masson M.L.V., Araújo T.M., 2017, The Effect of Surface Hydration on Teachers’ Voice Quality: An Intervention Study, „Journal of Voice: Official Journal of the Voice Foundation”, Vol. 31(3), s. 383–390.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1016/j.jvoice.2016.08.019

Sethi S., Richter J.E., 2017, Diet and gastroesophageal reflux disease: role in pathogenesis and management, „Current Opinion in Gastroenterology”, Vol. 33(2), s. 107–111.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1097/MOG.0000000000000337

University of Pittsburgh. Department of Otolaryngology, b.r., Reinke’s edema, http://www.otolaryngology.pitt.edu/centers‑excellence/voice‑center/conditions‑we‑treat/reinkes‑edema (dostęp: 21.01.2023).
Google Scholar

University of Pittsburgh. Department of Otolaryngology, b.r., Laryngeal Cancer, http://www.otolaryngology.pitt.edu/centers‑excellence/voice‑center/conditions‑we‑treat/laryngeal‑cancer (dostęp: 19.02.2023).
Google Scholar

Verma R., Bisen S.P., 2022, Ginger – A potential source of therapeutic and pharmaceutical compounds, „Journal of Food Bioactives”, No. 18, s. 67–76.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.31665/JFB.2022.18309

Widera M., 2023, Dieta Śródziemnomorska. Zasady najzdrowszej diety świata, https://dietetycy.org.pl/dieta‑srodziemnomorska‑zasady/ (dostęp: 21.12.2015).
Google Scholar

Wilkowska M., 2017, Dietoterapia w refluksie żołądkowo‑przełykowym, https://dietetycy.org.pl/dietoterapia‑w‑refluksie‑zoladkowo‑przelykowym/ (dostęp: 25.06.2017).
Google Scholar

Wolnicka K., 2022, Ranking diet – dieta śródziemnomorska najzdrowszą dietą 2022, https://ncez.pzh.gov.pl/zdrowe‑odchudzanie/skuteczne‑odchudzanie/ranking‑diet‑dieta‑srodziemnomorska‑najzdrowsza‑dieta-2022/ (dostęp: 7.02.2022).
Google Scholar

Wyk L. van, Cloete M., Hattingh D., Linde J. van der, Geertsema S., 2017, The Effect of Hydration on the Voice Quality of Future Professional Vocal Performers, „Journal of Voice: Official Journal of the Voice Foundation”, Vol. 1, s. 29–36.
Google Scholar

Pobrania

Opublikowane

2023-12-13

Jak cytować

Muras, P. (2023). Wpływ stylu życia i diety na głos. Logopaedica Lodziensia, (8), 105–118. https://doi.org/10.18778/2544-7238.08.08