Wpływ stylu życia i diety na głos
DOI:
https://doi.org/10.18778/2544-7238.08.08Słowa kluczowe:
palenie, alkohol, kofeina, nawodnienie, dieta, nagietek lekarski, tymianek właściwy, imbir lekarski, czarnuszka siewnaAbstrakt
Codzienny styl życia oraz sposób odżywiania wpływają na kondycję psychofizyczną organizmu. Palenie tytoniu zwiększa ryzyko raka krtani. Może zwiększać ryzyko wystąpienia refluksu krtaniowo‑gardłowego oraz obrzęku Reinkego. Nadmierne spożycie napojów wysokoprocentowych skutkować może odwodnieniem błon śluzowych organizmu oraz zmianami barwy głosu. Publikacje naukowe nie potwierdzają jednoznacznego szkodliwego wpływu kofeiny na narząd głosu. Szkodliwość ta może wynikać z ilości przyjmowanej kofeiny. Odwodnienie organizmu ma szkodliwy wpływ na aerodynamiczne i akustyczne pomiary fonacji. Zbyt niska podaż wody w ciągu dnia może prowadzić do obniżonego nawilżenia błon śluzowych jamy ustnej, gardła oraz krtani. Osoby przyjmujące małą ilość płynów w ciągu dnia mogą odczuwać nadmierną suchość w jamie ustnej, bóle gardła czy chrypkę. Dieta wspierająca prawidłową pracę narządu głosu powinna być dietą zbilansowaną, spełniającą dzienne zapotrzebowanie kaloryczne oraz witaminowo‑mineralne. Jednym z najkorzystniejszych modeli diety, o prozdrowotnych właściwościach jest dieta śródziemnomorska. Spośród ziół i przypraw wykazujących pozytywny wpływ na błony śluzowe narządów uczestniczących w emisji głosu wymienia się m.in. nagietka lekarskiego, tymianek właściwy, imbir lekarski oraz czarnuszkę siewną. Celem artykułu jest podkreślenie wpływu diety i jej poszczególnych elementów oraz stylu życia na głos.
Pobrania
Bibliografia
Ahmad A., Husain A., Mujeeb M., Khan S.A., Najmi A.K., Siddique N.A., Damanhouri Z.A., Anwar F., 2013, A review on therapeutic potential of Nigella sativa: A miracle herb, „Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine”, Vol. 3(5), s. 337–352.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1016/S2221-1691(13)60075-1
Angelidi A.M., Kokkinos A., Katechaki E., Ros E., Mantzoros C.S., 2021, Mediterranean diet as a nutritional approach for COVID–19, „Metabolism: Clinical and Experimental”, Vol. 114, 154407.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1016/j.metabol.2020.154407
Arora D., Rani A., Sharma A., 2013, A review on phytochemistry and ethnopharmacological aspects of genus Calendula, „Pharmacognosy Reviews”, Vol. 7(14), s. 179–187.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.4103/0973-7847.120520
Baan R., Straif K., Grosse Y., Secretan B., El Ghissassi F., Bouvard V., Altieri A., Cogliano V., 2007, Carcinogenicity of alcoholic beverages, „The Lancet. Oncology”, Vol. 8(4), s. 292–293.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1016/S1470-2045(07)70099-2
Barrea L., Muscogiuri G., Frias‑Toral E., Laudisio D., Pugliese G., Castellucci B., Garcia‑Velasquez E., Savastano S., Colao A., 2021, Nutrition and immune system: from the Mediterranean diet to dietary supplementary through the microbiota, „Critical Reviews in Food science and Nutrition”, Vol. 61(18), s. 3066–3090.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1080/10408398.2020.1792826
Bokelmann J., 2022, Calendula (Calendula officinalis), [w:] J. Bokelmann (red.), Medicinal Herbs in Primary Care, Filadelfia: Elsevier, s. 263–267.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-323-84676-9.00034-9
Boskabady M.H., Mohsenpoor N., Takaloo L., 2010, Antiasthmatic effect of Nigella sativa in airways of asthmatic patients, „Phytomedicine: International Journal of Phytotherapy and Phytopharmacology”, Vol. 17(10), s. 707–713.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1016/j.phymed.2010.01.002
The British Voice Association, b.r., Take care of your voice (voice care tips), http://www.britishvoiceassociation.org.uk/voicecare_take‑care‑of‑your‑voice.htm (dostęp: 21.04.2020).
Google Scholar
Ciecierska‑Zajdel B., 2020, Trening głosu. Praktyczny kurs dobrego mówienia, Warszawa: Wydawnictwo Edgard.
Google Scholar
Dua K., Bardan E., Ren J., Sui Z., Shaker R., 2002, Effect of chronic and acute cigarette smoking on the pharyngoglottal closure reflex, „Gut”, Vol. 51(6), s. 771–775.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1136/gut.51.6.771
Erickson‑Levendoski E., Sivasankar M., 2011, Investigating the effects of caffeine on phonation, „Journal of Voice: Official Journal of the Voice Foundation”, Vol. 25(5), s. 215–219.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1016/j.jvoice.2011.02.009
European Medicines Agency. Science Medicines Health, 2018, European Union herbal monograph on Calendula officinalis L., https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal‑monograph/final‑european‑union‑herbal‑monograph‑calendula‑officinalis‑l‑flos‑revision-1_en.pdf (dostęp: 27.03.2017).
Google Scholar
Franca M.C., Simpson K.O., Schuette A., 2013, Effects of caffeine on vocal acoustic and aerodynamic measures of adult females, „CoDAS”, Vol. 25(3), s. 250–255.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1590/S2317-17822013000300010
Georgalas V.L., Kalantzi N., Harpur I., Kenny C., 2021, The Effects of Caffeine on Voice: A Systematic Review, „Journal of Voice: Official Journal of the Voice Foundation”, Vol. S0892–1997(21), s. 84–89.
Google Scholar
Gholamnezhad Z., Shakeri F., Saadat S., Ghorani V., Boskabady M.H., 2019, Clinical and experimental effects of Nigella sativa and its constituents on respiratory and allergic disorders, „Avicenna Journal of Phytomedicine”, Vol. 9(3), s. 195–212.
Google Scholar
Gorzynik‑Debicka M., Przychodzen P., Cappello F., Kuban‑Jankowska A., Marino Gammazza A., Knap N., Wozniak M., Gorska‑Ponikowska M., 2018, Potential Health Benefits of Olive Oil and Plant Polyphenols, „International Journal of Molecular Sciences”, Vol. 19(3), s. 686–699.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.3390/ijms19030686
Guasch‑Ferré M., Willet W.C., 2021, The Mediterranean diet and health: a comprehensive overview, „Journal of Internal Medicine”, Vol. 290(3), s. 549–566.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1111/joim.13333
Hartley N.A., Thibeault S.L., 2014, Systemic hydration: relating science to clinical practice in vocal health, „Journal of Voice: Official Journal of the Voice Foundation”, Vol. 28(5), s. 652–672.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1016/j.jvoice.2014.01.007
Inan M., Salturk Z., Ayaz G., Ozdemir E., Kumral T.L., Berkiten G., Tutar B., Sari H., Uyar Y., 2018, Comparison of the Effects of Cigarette Smoking on Male and Female Vocal Folds, „The Journal of Craniofacial Surgery”, Vol. 29(3), s. 322–325.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1097/SCS.0000000000004400
Kayalı Dinc A.S., Cayonu M., Sengezer T., Sahin M.M., 2020, Smoking Cessation Improves the Symptoms and the Findings of Laryngeal Irritation, „Ear, Nose, & Throat Journal”, Vol. 99(2), s. 124–127.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1177/0145561319881559
Landman S.M., 2018, Qualitative Analysis of Alcohol’s Acute Effect on Vocal Range, „Alpenglow: Binghamton University Undergraduate Journal of Research and Creative Activity”, Vol. 4(1).
Google Scholar
Mazzocchi A., Leone L., Agostoni C., Pali‑Schöll I., 2019, The Secrets of the Mediterranean Diet. Does [Only] Olive Oil Matter?, „Nutrients”, Vol. 11(12), 2941.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.3390/nu11122941
Mediterranean Diet Nutrition, b.r., https://mediterraneandietunesco.org/resources/nutrition/ (dostęp: 15.12.2021).
Google Scholar
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, b.r., Dieta w chorobie refluksowej przełyku – zalecenia do pobrania, https://ncez.pzh.gov.pl/choroba‑a‑dieta/dieta‑w‑chorobie‑refluksowej‑przelyku‑zalecenia‑do‑pobrania/ (dostęp: 15.05.2019).
Google Scholar
National Institute on Deafness and Other Communication Disorders, 2021, Taking Care of Your Voice, www.nidcd.nih.gov/health/taking‑care‑your‑voice (dostęp: 15.04.2021).
Google Scholar
National Institutes of Health, 2021a, Vitamin C, https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC‑HealthProfessional/ (dostęp: 26.03.2021).
Google Scholar
National Institutes of Health, 2021b, Vitamin E, https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE‑HealthProfessional/ (dostęp: 26.03.2021).
Google Scholar
Nelofer J., Riffat J., 2017, Calendula Officinalis‑An Important Medicinal Plant with Potential Biological Properties, „Proceedings of the Indian National Science Academy”, Vol. 4, s. 769–787.
Google Scholar
Ness‑Jensen E., Lagergren J., 2017, Tobacco smoking, alcohol consumption and gastro‑oesophageal reflux disease, „Best Practice & Research. Clinical Gastroenterology”, Vol. 1(5), s. 501–508.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1016/j.bpg.2017.09.004
Nicolaus C., Junghanns S., Hartmann A., Murillo R., Ganzera M., Merfort I., 2017, In vitro studies to evaluate the wound healing properties of Calendula officinalis extracts, „Journal of Ethnopharmacology”, Vol. 196, s. 94–103.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1016/j.jep.2016.12.006
Nocella C., Cammisotto V., Fianchini L., D’Amico A., Novo M., Castellani V., Stefanini L., Violi F., Car-nevale R., 2018, Extra Virgin Olive Oil and Cardiovascular Diseases: Benefits for Human Health, „Endocrine, Metabolic & Immune Disorders Drug Targets”, Vol. 18(1), s. 4–13.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.2174/1871530317666171114121533
Panahi Y., Khedmat H., Valizadegan G., Mohtashami R., Sahebkar A., 2015, Efficacy and safety of Aloe vera syrup for the treatment of gastroesophageal reflux disease: a pilot randomized positive‑controlled trial, „Journal of Traditional Chinese Medicine = Chung i Tsa Chih Ying Wen Pan”, Vol. 35(6), s. 632–636.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1016/S0254-6272(15)30151-5
Pecora F., Persico F., Argentiero A., Neglia C., Esposito S., 2020, The Role of Micronutrients in Support of the Immune Response against Viral Infections, „Nutrients”, Vol. 12(10), 3198.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.3390/nu12103198
Pietrzak A., 2022, Witamina E – źródła, zapotrzebowanie, https://dietetycy.org.pl/witamina‑e‑zrodla‑zapotrzebowanie/ (dostęp: 1.12.2022).
Google Scholar
Prusakiewicz S., 2006, Zadbaj o swój głos i zobacz co się stanie, Warszawa: Wydawnictwo Złote Myśli.
Google Scholar
Salehi B., Mishra A.P., Shukla I., Sharifi‑Rad M., Contreras M.D.M., Segura‑Carretero A., Fathi H., Nasrabadi N.N., Kobarfard F., Sharifi‑Rad J., 2018, Thymol, thyme, and other plant sources: Health and potential uses, „Phytotherapy Research: PTR”, Vol. 32(9), s. 1688–1706.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1002/ptr.6109
Santana É.R., Masson M.L.V., Araújo T.M., 2017, The Effect of Surface Hydration on Teachers’ Voice Quality: An Intervention Study, „Journal of Voice: Official Journal of the Voice Foundation”, Vol. 31(3), s. 383–390.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1016/j.jvoice.2016.08.019
Sethi S., Richter J.E., 2017, Diet and gastroesophageal reflux disease: role in pathogenesis and management, „Current Opinion in Gastroenterology”, Vol. 33(2), s. 107–111.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1097/MOG.0000000000000337
University of Pittsburgh. Department of Otolaryngology, b.r., Reinke’s edema, http://www.otolaryngology.pitt.edu/centers‑excellence/voice‑center/conditions‑we‑treat/reinkes‑edema (dostęp: 21.01.2023).
Google Scholar
University of Pittsburgh. Department of Otolaryngology, b.r., Laryngeal Cancer, http://www.otolaryngology.pitt.edu/centers‑excellence/voice‑center/conditions‑we‑treat/laryngeal‑cancer (dostęp: 19.02.2023).
Google Scholar
Verma R., Bisen S.P., 2022, Ginger – A potential source of therapeutic and pharmaceutical compounds, „Journal of Food Bioactives”, No. 18, s. 67–76.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.31665/JFB.2022.18309
Widera M., 2023, Dieta Śródziemnomorska. Zasady najzdrowszej diety świata, https://dietetycy.org.pl/dieta‑srodziemnomorska‑zasady/ (dostęp: 21.12.2015).
Google Scholar
Wilkowska M., 2017, Dietoterapia w refluksie żołądkowo‑przełykowym, https://dietetycy.org.pl/dietoterapia‑w‑refluksie‑zoladkowo‑przelykowym/ (dostęp: 25.06.2017).
Google Scholar
Wolnicka K., 2022, Ranking diet – dieta śródziemnomorska najzdrowszą dietą 2022, https://ncez.pzh.gov.pl/zdrowe‑odchudzanie/skuteczne‑odchudzanie/ranking‑diet‑dieta‑srodziemnomorska‑najzdrowsza‑dieta-2022/ (dostęp: 7.02.2022).
Google Scholar
Wyk L. van, Cloete M., Hattingh D., Linde J. van der, Geertsema S., 2017, The Effect of Hydration on the Voice Quality of Future Professional Vocal Performers, „Journal of Voice: Official Journal of the Voice Foundation”, Vol. 1, s. 29–36.
Google Scholar
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.