Żywienie trzody chlewnej w starożytnym Rzymie
DOI:
https://doi.org/10.18778/1506-6541.29.07Słowa kluczowe:
świnie, hodowla, żywenie, pastwiska, starożytność, RzymAbstrakt
Świnie były popularnymi zwierzętami hodowlanymi w starożytnym Rzymie. Hodowano je w celu pozyskania mięsa, tłuszczu oraz jako zwierzęta ofiarne. Antyczni uważali, że świnie należą do stosunkowo niekłopotliwych w utrzymaniu zwierząt i dlatego zalecali trzymanie w gospodarstwie przynajmniej kilku sztuk. Dieta świń była zbliżona do sposobu odżywiania dzików. Rzymianie preferowali trzymanie świń w trybie pastwiskowym, jednak równocześnie podkreślali, że zwierzęta powinny mieć dostęp do mokradeł, pokarmu pochodzenia zwierzęcego oraz mocno zróżnicowanego pokarmu roślinnego. W pracach agronomów wymieniono liczne gatunki roślin, które powinny występować na obszarach przeznaczonych pod wypas świń. W okresie jesienno-zimowym dieta świń była uzupełniana poprzez skarmianie żołędzi, liści, plew itd. Odrębną dietę opartą m.in. na jęczmieniu czy prażonej pszenicy stosowano w przypadku macior i prosiąt. Działania hodowców miały na celu zwiększenie mleczności macior oraz zapewnienie lepszego rozwoju prosiąt. Sposób żywienia świń w starożytnym Rzymie wskazuje na dużą wiedzę ówczesnych hodowców. Preferowana dieta nie tylko zapewniała bogate w składniki odżywcze pożywienie, ale także pozwalała utrzymać zwierzęta w dobrej kondycji.
Pobrania
Bibliografia
Anthimius – Anthimus, On the observance of foods. De observatione ciborum, ed. M. Grant, Totnes-Blackawton 2007.
Google Scholar
Apicius, De re coquinaria – Apicius, A critical edition with an introduction and an English translation of the Latin recipe text Apicius, eds. Ch. Grocock, S. Grainger, Blackawton-Totnes 2006.
Google Scholar
Columella, De re rustica – Lucius Iunius Moderatus Columella, On agriculturae and trees, eds. H.B. Ash, E.S. Forester, E.H. Heffner, London–Cambridge 1941–1955.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.4159/DLCL.columella-trees.1955
Galen, De alimentorum facultatibus – Galeni, “De alimentorum facultatibus libri III,” [in:] Claudii Galeni opera omnia, ed. D.C.G. Kühn, vol. VI, Lipsiae 1923.
Google Scholar
Palladius, Opus agriculturae – Palladius, Opus agriculturae, De veterinaria medicina, De Institione, ed. R.H. Rodgers, Leipzig 1975.
Google Scholar
Plinius, Historia Naturalis – Pliny, Natural History, Vol. III: Books 8–11, ed. H. Rackham, Cambridge 1940.
Google Scholar
Varro, Rerum rusticarum. – M. Terentii Varronis, Rerum rusticarum libri tres, Leipzig 1929.
Google Scholar
Albarella U., Dobney K., Rowley-Conwy P., “The domestication of the pig (Sus scrofa): new challenges and approaches,” [in:] Documenting domestication: new genetic and archaeological paradigms, eds. M.A. Zeder, D.G. Emshwiller, B.D. Smith, Berkeley 2006.
Google Scholar
Albarella U., Pyne S., “Neolithic pigs from Durrungton Walls, Wiltshire, England: a biometrical database,” Journal of Archaeological Science 2005, vol. 32.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1016/j.jas.2004.11.008
Bertini L., Cruz-Rivera E., “The size of ancient Egyptian pigs. A biometrical analysis using molar width,” Bioarchaeology of the Near East 2014, vol. 8.
Google Scholar
Bieliński P., “Żywienie świń ‘na mokro,’” Hoduj z Głową – Świnie 2011, no. 3.
Google Scholar
Corbier M., “The ambiguous status of meat in ancient Rome,” Food and Foodways. Explorations in the History and Culture of Human Nourishment 1989, vol. 3.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1080/07409710.1989.9961951
Cucchi T. et al., “Early Neolithic pig domestication at Jiahu, Henan Province, China: clues from molar shape analyses using geometric morphometric approaches,” Journal of Archaeological Science 2011, vol. 38.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1016/j.jas.2010.07.024
Dardaillon M., “Seasonal feeding habits of the wild boar in a Mediterranean Wetland, the Camargue (Southern France),” Acta Theriologica 1987, vol. 32.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.4098/AT.arch.87-27
Evin A. et al., “The long and winding road: identifying pig domestication though molar size and shape,” Journal of Archaeological Science 2013, vol. 40.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1016/j.jas.2012.08.005
Fang M. et al., “Contrasting mode of evolution at a coat color locus in wild and domestic pigs,” PLoS Genetics 2009, vol. 5.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1371/journal.pgen.1000341
Fang M., Andersson L., “Mitochondrial diversity in European and Chinese pigs is consistent with population expansions that occurred prior to domestication,” Proceedings of the Royal Society B. Biological Sciences 2006, vol. 273.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1098/rspb.2006.3514
Frankiewicz A., “Pszenica i produkty jej przetwarzania w żywieniu trzody chlewnej,” Trzoda Chlewna 2008, vol. 46.
Google Scholar
Frost F., “Sausage and meat preservation in antiquity,” Greek, Roman and Byzantine Studies 1999, vol. 40.
Google Scholar
Fuchs B., “Żywienie świń,” [in:] Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt, eds. D. Jamróz, A. Potkański, Warszawa 2013.
Google Scholar
Giuffa E. et al., “The Origin of the Domestic Pig: Independent Domestication and Subsequent Introgression,” Genetics 2000, vol. 154.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1093/genetics/154.4.1785
Halestead P., “A pig fed by hand is worth two in the bush: ethnoarchaeology of pig husbandry in Greece and its Archaeological implications,” [in:] Ethnozooarchaeology: the present and past of human-animal relationship, eds. U. Albarella, A. Trentacoste, Oxford 2011.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.2307/j.ctvh1dwvg.20
Hecker H.M., “A zooarchaeological inquiry into pork consumption in Egypt from prehistoric do the new kingdom times,” Journal of the American Research Center in Egypt 1982, vol. 19.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.2307/40000434
Karwowska M., “Wpływ zastosowania ekstraktu lucerny w żywieniu świń na barwę mięsa,” Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2008, vol. 15.
Google Scholar
Kasprowicz-Potocka M., “Jęczmień – podstawowe zboże w żywieniu świń,” Trzoda Chlewna 2016, vol. 54.
Google Scholar
Kasprowicz-Potocka M., “Kukurydza w żywieniu świń,” Trzoda Chlewna 2009, vol. 47.
Google Scholar
Kasprowicz-Potocka M., “Nasiona roślin strączkowych w żywieniu świń – bób i bobik,” Trzoda Chlewna 2012, vol. 50.
Google Scholar
Kasprowicz-Potocka M., “Zboża w żywieniu świń – proso,” Trzoda Chlewna 2012, vol. 50.
Google Scholar
Kasprowicz-Potocka M., “Zboża w żywieniu świń – pszenica,” Trzoda Chlewna 2011, vol. 49.
Google Scholar
Konarkowski A., “Śruta słonecznikowa w żywieniu świń,” Trzoda Chlewna 2007, vol. 45.
Google Scholar
Kotowski K., “Bezmleczność poporodowa u loch (zespół MMA),” Hodowca Trzody Chlewnej 2011, no. 3.
Google Scholar
Kotowski K., Kotowski B., “Wybrane poglądy na występowanie zespołu MMA u loch, zapobieganie i leczenie,” Trzoda Chlewna 2007, vol. 45.
Google Scholar
Kwit A., Jabłoński A., “Niedokrwistość prosiąt osesków,” Lecznica Dużych Zwierząt. Ogólnopolski Kwartalnik dla Lekarzy Weterynarii 2011, vol. 6.
Google Scholar
Larson G. et al., “Ancient DNA, pig domestication, and the spread of the Neolithic into Europe,” Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2007, vol. 104.
Google Scholar
Larson G. et al., “Worldwide Phylogeography of Wild Boar Reveals Multiple Centers of Pig Domestication,” Science 2005, vol. 307.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1126/science.1106927
Lasota-Moskalewska A., Zwierzęta udomowione w dziejach ludzkości, Warszawa 2005.
Google Scholar
Lega C. et al., “Size matters: A comparative analysis of pig domestication,” The Holocene 2016, vol. 26.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1177/0959683615596842
Lipiński K., “Pszenica w żywieniu świń,” Trzoda Chlewna 2014, vol. 52.
Google Scholar
Lobban R.A., “Pigs in ancient Egypt,” [in:] Ancestors for the Pigs. Pigs in Prehistory, ed. S.M. Nelson, Philadelphia 1998.
Google Scholar
MacKinnon M., “High on the hog: linking zooarchaeological, literary and artistic data for pig breeds in Roman Italy,” American Journal of Archaeology 2001, vol. 105.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.2307/507411
Mai-Kaldonska A., “Prawidłowe żywienie świń,” Rada: Rolnictwo, Aktualności, Doradztwo, Analizy. Miesięcznik Wojewódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bartoszewicach 2008, no. 4.
Google Scholar
Mason S., “Acornutopia? Determining the role of acorns in past human subsistence,” [in:] Food in antiquity, eds. J. Wilkins, D. Harvey, M. Dobson, Exeter 1999.
Google Scholar
Massei G., Genov P.V., “The Environmental impact of wild boar,” Galemys 2004, no. 16.
Google Scholar
Mroczek J.R., “Niedokrwistość prosiąt – przyczyny i zapobieganie,” Hodowca Trzody Chlewnej 2008, no. 1.
Google Scholar
Nieto R. et al., “Amino acid availability and energy value of acorn in the Iberian pig,” Livestock Production Science 2002, vol. 77.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1016/S0301-6226(02)00040-4
Owen J. et al., “The zooarcheological application of quantifying cranial shape differences in wild boar and domestic pigs (Sus scrofa) using 3D geometric morphometric,” Journal of Archaeological Science 2014, vol. 43.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1016/j.jas.2013.12.010
Pakkanen P., “Beyond Skin-deep: Considering the pig in ancient Greece through the particularities of its skin,” Kernos 2021, vol. 34.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.4000/kernos.3870
Peasnall B.L. et al., “Hallan Çemi, pig husbandry, and post-Pleistocene adaptations along the Taurus-Zargos Arc (Turkey),” Paléorient 1998, vol. 24.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.3406/paleo.1998.4667
Pomorska-Mol M., Kwit K., “Niedokrwistość u prosiąt,” Weterynaria w Terenie 2014, vol. 8.
Google Scholar
Price M.D., Evin A., “Long-term morphological changes and evolving human-pig relations in the northern Fertile Crescent from 11,000 to 2000 cal. BC,” Archaeological and Anthropological Sciences 2019, vol. 11.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1007/s12520-017-0536-z
Price M., Hongo H., “The Archaeology of Pig Domestication in Eurasia,” Journal of Archaeological Research 2020, vol. 28.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1007/s10814-019-09142-9
Rekiel A., Sońta M., “Baza pokarmowa przedstawicieli rodziny świniowate (Suidae),” Przegląd Hodowlany 2019, no. 1.
Google Scholar
Rey A.J. et al., “Feeding Iberian pigs with acorns and grass in either free-range or confinement affects the carcass characteristics and fatty acids and tocopherols accumulation in Longissimus dorsi muscle and backfat,” Meat Science 2006, vol. 73.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2005.10.018
Rodríguez-Estévez V., Garcia A., Gόmez A.G., “Characteristic of the acorns selected by free range Iberian pigs during the montanera season,” Livestock Science 2009, vol. 122.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1016/j.livsci.2008.08.010
Rzeźnicka Z., “Ham in Ancient and Byzantine Dietetics, Medicine and Gastronomy,” [in:] Tasting Cultures: Thoughts for Food, ed. M.J. Pires, Oxford 2015.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1163/9781848884496_011
Rzeźnicka Z., “Rola mięsa w diecie okresu pomiędzy II a VII w. w świetle źródeł antycznych,” [in:] Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.). Część II. Pokarm dla ciała i ducha, ed. M. Kokoszko, Łódź 1997.
Google Scholar
Rzeźnicka Z., Kokoszko M., Jagusiak K., “Cured Meats in Ancient and Byzantine Sources: Ham, Bacon and ‘Tuccetum,’” Studia Ceranea 2014, vol. 4.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.18778/2084-140X.04.16
Starkovich B.M., Stiner M.C., “Halan Çemi Tepesi: High-ranked Game Exploitation alongside Intensive Seed Processing at the Epipaleolithic-Neolithic Transition in Southeastern Turkey,” Anthropozoologica 2009, vol. 44.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.5252/az2009n1a2
Świątkiewicz M., Hanczakowa E., Olszewska A., “Suszony zbożowy wywar gorzelniany (DDGS) w żywieniu świń,” Wiadomości Zootechniczne 2014, vol. 52.
Google Scholar
Trawal Z., “Hipoglikemia prosiąt – choroba osesków,” Top Agrar Polska 1995, no. 3.
Google Scholar
Weber S., Price M.D., “What the pig ate: A microbotanical study of pig dental calculus from 10th–3rd millennium BC northern Mesopotamia,” Journal of Archaeological Science: Reports 2016, vol. 6.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1016/j.jasrep.2015.11.016
Weiner A. et al., “Przetworzone białko zwierzęce – aktualne aspekty stosowania i wykrywania,” Życie Weterynaryjne 2014, vol. 89.
Google Scholar
Wojtaszczyk B., “Żywienie świń. Pasza gospodarska czy pełnoporcjowa?” Farmer 2018, no. 4.
Google Scholar
Zaworska A., “Choroby prosiąt spowodowane nieprawidłowym żywieniem,” Hodowca Trzody Chlewnej 2012, no. 3–4.
Google Scholar
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.