Co jedzą Polacy, czyli o jedzeniu z perspektywy stratyfikacji społecznej. Recenzja książki Henryka Domańskiego, Zbigniewa Karpińskiego, Dariusza Przybysza, Justyny Straczuk, „Wzory jedzenia a struktura społeczna”

Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa 2015 (254 strony)

Authors

  • Aleksandra Mijalska Uniwersytet Łódzki, Wydział Ekonomiczno-Socjologiczny, Katedra Socjologii Polityki i Moralności, Instytut Socjologii

DOI:

https://doi.org/10.18778/0208-600X.58.12

References

Bourdieu P. (2005), Dystynkcja: społeczna krytyka władzy sądzenia, przeł. P. Bilos, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa.
Google Scholar

Domański H., Karpiński Z., Przybysz D., Straczuk J. (2015), Wzory jedzenia a struktura społeczna, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa.
Google Scholar

Fischler C. (1988), Food, self and identity, “Social Science Information”, Vol. 27, No. 2, s. 275–292.
Google Scholar

Sztompka P. (1985), Teoria socjologiczna końca XX wieku. Wstęp do wydania polskiego, [w:] J.H. Turner, Struktura teorii socjologicznej, PWN, Warszawa.
Google Scholar

Published

2016-09-30

How to Cite

Mijalska, A. (2016). Co jedzą Polacy, czyli o jedzeniu z perspektywy stratyfikacji społecznej. Recenzja książki Henryka Domańskiego, Zbigniewa Karpińskiego, Dariusza Przybysza, Justyny Straczuk, „Wzory jedzenia a struktura społeczna”: Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa 2015 (254 strony). Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, (58), 177–183. https://doi.org/10.18778/0208-600X.58.12