'Diet in a box': motivations of people using diet food delivery

Authors

  • Agnieszka Maj Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Wydział Nauk Społecznych, Katedra Socjologii

DOI:

https://doi.org/10.18778/0208-600X.58.11

Keywords:

diet, diet food delivery, healthy eating

Abstract

The article is based on in-depth interviews conducted with customers of diet food deliveries. It aims at investigating the motivations of this service’s clients for using the service. It also makes an attempt to reveal, how this service is helpful in achieving the body ideals of the interviewed.

References

Bourdieu P. (2006), Dystynkcja. Społeczna krytyka władzy sądzenia, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa.
Google Scholar

Domański H., Karpiński Z., Przybysz D., Straczuk J. (2015), Wzory jedzenia a struktura społeczna, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa.
Google Scholar

Giddens A. (2006), Nowoczesność i tożsamość. „Ja” i społeczeństwo w epoce późnej nowoczesności, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
Google Scholar

Giddens A. (2009), Europa w epoce globalnej, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
Google Scholar

Mennell S., Murcott A., van Otterloo A.H. (1992), The Sociology of Food: Eating, Diet and Culture, Sage Publications, London.
Google Scholar

Miles M.B., Huberman A.M. (2000), Analiza danych jakościowych, Wydawnictwo Trans Humana, Białystok.
Google Scholar

Mogiła-Lisowska J. (2010), Rekreacyjna aktywność ruchowa dorosłych Polaków – warunki i styl uczestnictwa, Wydawnictwo AWF, Warszawa.
Google Scholar

Pogoń K., Muszyńska M., Pogoń P. (2016), Ocena możliwości zastosowania cateringu dietetycznego w celu edukacji żywieniowej pacjentów otyłych, [w:] D. Gajewska, J. Myszkowska-Ryciak (red.), Wybrane problemy dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób przewlekłych, Polskie Towarzystwo Dietetyki, Warszawa, s. 75–82.
Google Scholar

Schilling Ch. (2010), Socjologia ciała, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
Google Scholar

Tobiasz-Adamczyk B. (red.) (2013), Od socjologii medycyny do socjologii żywienia, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków.
Google Scholar

Tracewicz J. (2016), Catering trafia pod strzechy. Jedzenie z pudełka nie oznacza jednak zdrowszej diety…, www.polityka.pl [dostęp: 24.10.2016].
Google Scholar

Turner B.S. (1992), Regulating Bodies. Essays in Medical Sociology, Routledge, London‒New York.
Google Scholar

Turner B.S. (1997), The Body and Society. Explorations in Social Theory, Sage Publications, London‒New Delhi.
Google Scholar

Published

2016-09-30

How to Cite

Maj, A. (2016). ’Diet in a box’: motivations of people using diet food delivery. Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, (58), 165–175. https://doi.org/10.18778/0208-600X.58.11