Dieta jako wyzwanie i strategia: o zjawisku racjonalizacji diety w codziennym życiu
DOI:
https://doi.org/10.18778/0208-600X.89.04Słowa kluczowe:
odżywianie, katering dietetyczny, Polska, dieta, racjonalizacjaAbstrakt
W artykule opisano usługę kateringu dietetycznego polegającą na dostarczaniu klientom gotowych posiłków do domu lub pracy w wybranym okresie jako przykład racjonalizacji i profesjonalizacji diety. Artykuł bazuje na wynikach badań własnych, wywiadów przeprowadzonych z 15 użytkownikami kateringu dietetycznego z Polski, w latach 2021–2023. Celem wywiadów była próba uzyskania odpowiedzi na pytanie, jakie korzyści daje badanym korzystanie z kateringu dietetyczego w codziennym życiu. Jak pokazują wyniki analiz, badani starają się sprostać zasadom prowadzenia zdrowego stylu życia, co nie zawsze im się udaje. Powierzenie przygotowywania posiłków w ręce wyspecjalizowanych firm pozwala im zaoszczędzić czas i otrzymywać odpowiednio zbilansowane posiłki, w wybranych porach dostosowanych do ich rytmu dnia. Mamy tu do czynienia z kompromisem pomiędzy realizacją norm dotyczących zdrowego odżywiania a norm społecznych odnoszących się do spożywania posiłków, zarówno jeśli chodzi o pory posiłków, ich liczbę w ciągu dnia, jak i to, co rozumie się jako „porządny obiad”.
Bibliografia
Aries P., Duby G. (eds.) (2000), Historia życia prywatnego, vol. 5: Od I wojny światowej do naszych czasów, Wydawnictwo Ossollineum.
Google Scholar
Biedrzycka K. (2015), Porównanie zaleceń żywieniowych z popularnymi dietami oraz skutki ich stosowania, [in:] Wolska-Adamczyk A. (ed)., Znaczenie racjonalnego żywienia w edukacji zdrowotnej, WSIiZ, Warszawa.
Google Scholar
Bourdieu P. (2023), Dystynkcja. Społeczna krytyka władzy sądzenia, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa.
Google Scholar
Crowther G. (2013), Eating Culture: An Anthropological Guide to Food, University of Toronto Press.
Google Scholar
Domański H., Karpiński Z., Przybysz D., Straczuk J. (2015), Wzory jedzenia a struktura społeczna, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa.
Google Scholar
Fischler C. (1988). Food, self and identity, “Social Science Information”, vol. 7(2), pp. 275–292. https://doi.org/10.1177/053901888027002005
Google Scholar
Foucault M. (1991), Discipline and Punish: The Birth of the Prison, Penguin Books.
Google Scholar
Glinka B., Czakon W. (2021), Podstawy badań jakościowych, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.
Google Scholar
Higman B.W. (2012), Historia żywności: jak żywność zmieniała świat, Wydawnictwo Aletheia, Warszawa.
Google Scholar
Kalberg S. (1980), Max Weber’s Types of Rationality: Cornerstones for the Analysis of Rationalization Processes in History, “The American Journal of Sociology”, vol. 85(5), pp. 1145–1179.
Google Scholar
Kuryłowicz K. (2022), Pojęcie racjonalności i racjonalizacja prawa w pracach Maxa Webera, “Archiwum filozofii prawa i filozofii społecznej”, vol. 2021(3), pp. 82–93.
Google Scholar
Miles M.B., Huberman A.M. (2000), Analiza danych jakościowych, Wydawnictwo Trans Humana, Białystok.
Google Scholar
Poulain J.-P. (2017), The Sociology of Food: Eating and the Place of Food in Society, Bloomsbury (ebook)
Google Scholar
Pyrzyńska E. (2018), Zachowania konsumenta na ryku usług cateringowych na przykładzie cateringu dietetycznego, “Ekonomiczne problemy turystyki”, vol. 2(42), pp. 265–271. https://wnus.usz.edu.pl/ept, https://doi.org/10.18276/ept.2018.2.42-25
Google Scholar
Schilling Ch. (2005), The Body in Culture, Technology and Society, Sage Publications, Thousand Oaks, London,.
Google Scholar
Straczuk J. (2016), Modernizacja wzorów żywienia w PRL wobec wiedzy potocznej i codziennych praktyk, [in:] Kurczewska J. (ed.), Przemiany kulturowe we współczesnej Polsce, Wydawnictwo IFiS PAN, Warszawa, pp. 200–211.
Google Scholar
Turner B.S. (1982), The Government of the Body: Medical Regimens and the Rationalization of Diet, “The British Journal of Sociology”, vol. 33(2), pp. 254–269.
Google Scholar
Turner B.S. (1994), Regulating Bodies: Essays in Medical Sociology, Routlegde, London and New York.
Google Scholar
Vigarello G. (2012), Historia otyłości, Wydawnictwo Aletheia, Warszawa.
Google Scholar
Weber M. (2010), Protestant Etic and The Spirit of Capitalism, Martino Fine Books.
Google Scholar
Zborowski M., Mikulec A. (2022), Dietary Catering: The Perfect Solution for Rational Food Management in Households, “Sustainability”, vol. 2022(14), 9174. https://doi.org/10.3390/su14159174
Google Scholar
Bankier.pl, Polak „na pudełkach”: krajowy rynek kateringu dietetycznego wart ok. 2 mld złotych i ciągle rośnie, https://www.bankier.pl/wiadomosc/Polak-na-pudelkach-Krajowy-rynek-cateringu-dietetycznego-wart-ok-2-mld-zl-i-ciagle-rosnie-8441892.html [accessed: 22.02.2024]
Google Scholar
Dieta Pirata https://dietapirata.com.pl/zestawy/ [accessed: 2.11.2023]
Google Scholar
Fitpapu https://www.fitpapu.com/jak-to-dziala/zdrowy-styl/ [accessed: 2.11.2023]
Google Scholar
MójKatering.pl https://mojcatering.com.pl/dieta/zestaw-sport/ [accessed: 2.11.2023]
Google Scholar
Pobrania
Opublikowane
Wersje
- 16-09-2024 - (2)
- 30-06-2024 - (1)
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.