Rośliny z rodziny Amaryllidaceae w rzymskiej weterynarii. Część 1 Pory (Allium porrum L.)
DOI:
https://doi.org/10.18778/1644-857X.22.01.01Słowa kluczowe:
weterynaria antyczna, por, choroby, sok z pora, Wegecjusz Renatus, PelagoniuszAbstrakt
W Basenie Morza Śródziemnego pory były popularnym warzywem wykorzystywanym zarówno w kuchni, jak i medycynie. Wielu autorów wypowiadało się na temat właściwości dietetycznych oraz medycznego zastosowania rośliny. Doceniano także jej walory smakowe, co potwierdzają liczne przepisy na dania z pora. W weterynarii por nie był wykorzystywany zbyt często niemniej w IV-wiecznych traktatach weterynaryjnych pojawiły się recepty leków zawierających sok z pora lub samą roślinę. Zgodnie z zaleceniami dodawano go m.in. do leków dla zwierząt cierpiących z powodu chorób układu oddechowego, w tym różnego rodzaju kaszlu, w przypadku obrzęków, zranień, krwawień, krwawych wymiotów lub problemów z oddawaniem moczu. W przypadku pora rodzaje chorób leczonych z jego wykorzystaniem przez weterynarzy nie odbiegały od tych leczonych u ludzi. Antyczni medycy podkreślali m.in. skuteczność rośliny w odniesieniu do chorób układu oddechowego, wskazywali działanie antykrwotoczne, pozytywne oddziaływanie na zmiany skórne itd. Sposób stosowania rośliny przez weterynarzy oraz medyków pokrywa się z ówczesną oceną zakresu jej działania. Różnica między jej stosowaniem w przypadku ludzi i zwierząt, widoczna jest jedynie w dietetyce. Ówcześni ludzie jedli pory często, pod różną postacią, natomiast zwierzętom hodowlanym podawano je jedynie w celach medycznych, nie wchodziły one w skład ich typowej, codziennej diety.
Pobrania
Bibliografia
Aetii Amideni libri medicinales I–VIII, ed. A. Olivieri, Lipsiae–Berolini 1935–1950.
Google Scholar
Anthimus, On the Observance of Foods. De observatione ciborum, ed., transl. M. Grant, Blackawton–Totnes 2007.
Google Scholar
Apicius, A Critical Edition with an Introduction and an English Translation of the Latin Recipe Text Apiciud, eds Ch. Grocock, S. Grainger, Blackawton–Totnes 2006.
Google Scholar
Claudii Hermeri, Mulomedicina Chironis, ed. E. Oder, Lipsiae 1950.
Google Scholar
Curae boum ex corpore Gargili Martialis ap[ud] P[ublii] Vegeti Renati digestorum artis mulomedicinae libri, ed. E. Lommatzsch, Lipsiae 1903, pp. 307–310.
Google Scholar
Galeni, De alimentorum facultatibus libri III, [in:] Claudii Galeni, Opera Omnia, ed. C.G. Kühn, vol. VI, Lipsiae 1923.
Google Scholar
Geoponica sive Cassiani Bassi Scholastici de re rustica eclogae, rec. H. Beckh, Lipsiae 1895.
Google Scholar
Iunius Moderatus Columella, On Agriculturae and Trees, eds H.B. Ash, E.S. Forester, E.H. Heffner, London–Cambridge 1941–1955.
Google Scholar
Oribasii Collectionum medicarum reliquiae, ed. I. Raeder, vol. I–IV, Lipsiae–Berolini 1928–1933.
Google Scholar
Palladius, Opus agriculturae. De veterinaria medicina. De Institione, ed. R.H. Rodgers, Leipzig 1975.
Google Scholar
Paulus Aegineta, Corpus Medicorum Graecorum vol. IX, ed. I.L. Heiberg, vol. I–II, Lipsiae–Berolini 1921–1924.
Google Scholar
Pedanii Dioscuridis Anazarbei de materia medica libri V, ed. M. Wellmann, vol. I–III, Berolini 1906–1914.
Google Scholar
Pélagonius Salonianus, Recueil de Médicine Vétérinaire, ed. V. Gitton-Ripolli, Paris 2019.
Google Scholar
Pliny, Natural History, vol. V (Books 17–19), transl. H. Rackham, Cambridge 1950.
Google Scholar
Pliny, Natural History, vol. VI (Books 20–23), transl. W.H.S. Jones, Cambridge 1951.
Google Scholar
Q[uintus] Gargilius Martialis, Medicinae ex holeribus et pomis, ed. B. Maire, Paris 2002.
Google Scholar
Vegeti Renati P., Digestorum Artis Mulomedicinae Libri, ed. E. Lommatzsch, Lip siae 1903.
Google Scholar
Adaszek L., Mazurek L., Janecki R. et al., Choroba Aujeszkyego (wścieklizna rzekoma) psów – mało znany problem, “Weterynaria w Praktyce” 2019, vol. XVI, no. 9, pp. 62–65.
Google Scholar
Akrayi H.F.S., Tawfeeq J.D., Antibacterial Activity of Lepidum Sativum and Allium Porrum Extracts and Juices Against Some Gram Positive and Gram Negative Bacteria, “Medical Journal of Islamic World Academy of Science” 2012, vol. XX, no. 1, pp. 10–16.
Google Scholar
Alizadeh M., Changizi-Ashtiyani S., Hamidi H., Gorji N., Topical Application of the Hydroalcoholic Extrat of “Allium porrum” L. as a Novel Treatment for Common Warts Based on Persian Medicine, “Journal of Kerman University of Medical Sciences” 2018, vol. XXV, no. 1, pp. 93–100.
Google Scholar
Arbi Nehdi I., Sbihi H.M., Ping Tan Ch. et al., Chemical Composition, Oxidative Stability and Antioxidant Activity of “Allium ampeloprasum” L. (Wild Leek) Seed Oil, “Journal of Oleo Science” 2020, vol. LXIX, no. 5, pp. 413–421.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.5650/jos.ess19298
Ashok Shelke P., Mansha Rafiq S., Bhevesh Ch. et al., Leek (“Allium ampeloprasum” L.), [in:] Antioxidants in Vegetables and Nuts – Properties and Health Benefits, eds G.A. Nayik, A. Gull, Singapore 2020, pp. 309–331.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1007/978-981-15-7470-2_16
Bartnik A., “Hydrophobia, λυσσα, λυττα, rabies”. Kilka słów o tym, jak starożytni próbowali leczyć wściekliznę, “Studia Antiquitatis et Medii Aevii Incohantis” 2016, vol. I, pp. 49–63.
Google Scholar
Belemkar S., Dhameliya K., Pata M.K., Comparative Study of Garlic Species (“Allium sativum” and “Allium porrum”) on Glucose Uptake in Diabetic Rats, “Journal of Taibah University Medical Sciences” 2013, vol. VIII, no. 2, pp. 80–85.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1016/j.jtumed.2013.04.002
Birlouez E., Garlic, Onion and Other Alliaceae: Historical and Cultural Approach, “Phytothérapie” 2016, vol. XIV, no. 3, pp. 14–148.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1007/s10298-016-1040-9
Bottéro J., The Cuisine of Ancient Mesopotamia, “The Biblical Archeologist” 1985, vol. XLVIII, no. 1, pp. 36–47.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.2307/3209946
Chase M.W., Reveal J.W., Fay M.F., A Subfamilial Classification for the Expanded Asparagelean Families Amaryllidaceae, Asparagaceae and Xanthorrhoeaceae, “Botanical Journal of the Linnean Society” 2009, vol. CLXI, pp. 132–136.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1111/j.1095-8339.2009.00999.x
Choroby zakaźne zwierząt z elementami epidemiologii i zoonoz, eds Z. Gliński, K. Kostro, Warszawa 2011.
Google Scholar
Deliorman Orhan D., Orhan N., Assessment “In Vitro” Antidiabetic and Antioxidant Effects of “Helianthus tuberosus”, “Cydonia oblonga” and “Allium porrum”, “Turkish Journal of Pharmaceutical Sciences” 2016, vol. XIII, no. 2, pp. 181–188.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.5505/tjps.2016.47966
Dey P., Khaled K.L., An Extensive Review on “Allium ampeloprasum”. A Magical Herb, “International Journal of Science and Research” 2015, vol. IV, no. 7, pp. 371–377.
Google Scholar
Eidi M., Hajian E., Abbaspour H., Effect of Hydromethanolic Extract of “Allium porrum” L. Seed on Treatment of Ethylene Glycol-induced Kidney Stone in Male Rats, “Journal of Sabzevar University of Medical Sciences” 2018, vol. XXIV, no. 6, pp. 63–69.
Google Scholar
Ermidoro S., Food Prohibition and Dietary Regulations in Ancient Mesopotamia, “Aula Orientalis” 2014, vol. XXXII, no. 1, pp. 79–91.
Google Scholar
Florczuk P., Jarmuł-Pietraszczyk J., Wścieklizna ludzi i zwierząt – metody zapobiegania oraz wykorzystywanie szczepionki, “Przegląd Hodowlany” 2016, vol. LXXXIV, no. 2, pp. 30–32.
Google Scholar
Gliński Z., Kostro K., Choroba Aujeszkyego, “Trzoda Chlewna” 2008, vol. XLVI, no. 11, pp. 94–96.
Google Scholar
Gliński Z., Kostro K., Choroby odzwierzęce w hodowli bydła. XI. Wścieklizna, “Hodowca Bydła” 2005, vol. LV, pp. 44–46.
Google Scholar
Gliński Z. Kostro K., Listerioza współczesnym zagrożeniem, “Życie Weterynaryjne” 2012, vol. LXXXVII, no. 7, pp. 577–581.
Google Scholar
Gliński Z., Żmuda A., Choroba bornaska – tajemnicza choroba, “Życie Weterynaryjne” 2021, vol. XCVI, no. 12, pp. 820–824.
Google Scholar
Guenaoui Ch., Mang S., Figliuolo G., Neffati M., Diversity in “Allium ampeloprasum”: from Small and Wild to Large and Cultivated, “Genetic Resources and Crop Evolution” 2013, vol. LX, pp. 97–114.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1007/s10722-012-9819-5
Kokoszko M., Por, [in:] Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.), part 2 (Pokarm dla ciała i ducha), ed. M. Kokoszko, Łódź 2014, pp. 208–212.
Google Scholar
Kokoszko M., Jagusiak K., Galen o winie, czyli o śladach pewnej preferencji, “Piotrkowskie Zeszyty Historyczne” 2019, vol. XX, no. 2, pp. 9–29.
Google Scholar
Kokoszko M., Jagusiak K., Warzywa w kuchni i dietetyce późnego antyku oraz wczesnego Bizancjum (IV–VII w.): perspektywa konstantynopolitańska, “Piotrkowskie Zeszyty Historyczne” 2011, vol. XII, no. 1, pp. 34–52.
Google Scholar
Kokoszko M., Jagusiak K., Woda, wino i tak dalej, czyli o napojach i trunkach w Konstantynopolu, “Przegląd Nauk Historycznych” 2010, vol. IX, no. 1, pp. 25–54.
Google Scholar
Kokoszko M., Rzeźnicka Z., Wino, ciemierzyca i mirra albo o lekarzach i ich pacjentach. Analiza fragmentu V księgi “De materia medica” Dioskurydesa, “Przegląd Nauk Historycznych” 2018, vol. XVIII, no. 2, pp. 5–37.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.18778/1644-857X.18.02.01
Liberski P.P., Smoleń J., Wąsik T.J. et al., Wścieklizna, “Aktualności Neurologiczne” 2007, vol. II, no. 7, pp. 119–121.
Google Scholar
Mirzaei A., Delaviz H., Mirzaei M., Tolooei M., The Effects of “Medicago sativa” and “Allium porrum” on Iron Overload in Rats, “Global Journal of Health Science” 2015, vol. VII, no. 7, pp. 137–142.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.5539/gjhs.v7n7p137
Mladenović J.D., Mašković P.Z., Pavlović R.M., Antioxidant Activity of Ultrasonic Extracts of Leek “Allium porrum” L., “Hemijska Industria” 2011, vol. LXV, no. 4, pp. 473–477.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.2298/HEMIND110301033M
Mosavian S.Z., Eidi A., Moghaddam J.Z., Evaluation of the Diuretic Effects of Leek (“Allium porrum” L.) Extract in Adult Male Wisar Rats, “Qom University of Me dical Science Journal” 2015, vol. IX, no. 6, pp. 10–16.
Google Scholar
Moselhy S.S., Ali H.K., Protective Effects of Allium Ampeloprasum Extract Against Carbon Tetrachloride Inducted Oxidtive Stress and Testis Injury in Rats, “Biological Research” 2009, vol. XLII, pp. 93–98.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.4067/S0716-97602009000100009
Movahedian A., Ghannadi A., Sadeghi H. et al., Study of Leek (“Allium porrum” L.) Extract on Cholesterol Plasma Levels in Hyperlipidemic Animal, “Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition” 2004, vol. XIII, pp. 102–103.
Google Scholar
Movahedian A., Sadeghi H., Ghannadi A. et al., Hypolipidemic Activity of “All ium porrum” L. in Choesterol-fed Rabbits, “Journal of Medicinal Food” 2006, vol. IX, no. 1, pp. 98–101.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1089/jmf.2006.9.98
Radovanovic B., Mladenovic J., Radovanovic A. et al., Phenolic Composition, Antioxidant, Antimicrobical and Cytotoxic Activities of “Allium porrum” L. (Serbia) Extracts, “Journal of Food and Nutrition Research” 2015, vol. III, no. 9, pp. 564–569.
Google Scholar
Ruggiero M.A. et al., A Higher Level Classification of All Living Organisms, “PLOS One” 2015, vol. X, no. 4, pp. 1–54.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0119248
Rzeźnicka Z., Mirra w antycznej medycynie i kosmetyce na podstawie pism Dioskuridesa, [in:] Lek roślinny, vol. VI (Rośliny w lecznictwie, w środowisku naturalnym i w krajobrazie kulturowym), eds B. Płonka-Syroka, A. Syroka, Wrocław 2017, pp. 53–65.
Google Scholar
Sadowska-Todys M., Wścieklizna – aktualne problemy epidemiologiczne, “Polski Przegląd Neurologiczny” 2006, vol. II, no. 1, pp. 37–42.
Google Scholar
Swamy K.R.M., Veere Gowda R., Leek and Shallot, [in:] Handbook of Herbs and Spices, vol. III, ed. K.V. Peter, Boca Raton 2006, pp. 365–389.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1533/9781845691717.3.365
Umiński J., Cisak E., Chmielewska-Badora J., Zwoliński J., Toksoplazmoza u ludzi i zwierząt, “Medycyna Weterynaryjna” 1999, vol. L, no. 12, pp. 589–591.
Google Scholar
Wiśniewski E., Niespecyficzne choroby koni podlegające obowiązkowi zwalczania. I. Wścieklizna, “Magazyn Weterynaryjny” 2001, vol. X, no. 6, pp. 40–41.
Google Scholar
Yousaf M.Z., Qasim M., Zia S. et al., Rabies Molecular Virology, Diagnosis, Prevention and Treatment, “Virology Journal” 2012, vol. IX, no. 1, pp. 1–5.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1186/1743-422X-9-50
Żak A., Siwińska N., Niedźwiedź N., Wypływ z nosa u koni – diagnostyka różnicowa, “Życie Weterynaryjne” 2016, t. XCI, no. 6, pp. 428–435.
Google Scholar
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.