Strategia rozwoju turystyki kulinarnej na przykładzie Festiwalu Smaków w Uniejowie

Autor

  • Agnieszka Owczarek Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu, Instytut Filologii Romańskiej, Urząd Miasta w Uniejowie, Dział Promocji, 99-210 Uniejów, ul. Bł. Bogumiła 13
  • Karolina Smętkiewicz Uniwersytet Pedagogiczny im. KEN w Krakowie, Instytut Geografii, Zakład Przedsiębiorczości i Gospodarki Przestrzennej, 30-084 Kraków, ul. Podchorążych 2

DOI:

https://doi.org/10.18778/2299-8403.08.07

Słowa kluczowe:

turystyka kulinarna, Uniejów, Uniejowski Festiwal Smaków

Abstrakt

W ostatnich latach zauważa się dynamiczny rozwój turystyki kulinarnej, która aktywizuje wiele obszarów zarówno wiejskich, jak i miejskich w celach autopromocyjnych. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie istoty turystyki kulinarnej oraz Uniejowskiego Festiwalu Smaków, jako jednego z przejawów tendencji i determinanty mającej wpływ na popularność Uniejowa wśród turystów oraz skuteczne narzędzie strategii marketingowej gminy. Metodyka przyjęta do osiągnięcia założonego celu artykułu obejmuje: przegląd i analizę literatury przedmiotu dotyczącej turystyki kulinarnej oraz Uniejowa, własne badania empiryczne polegające na analizie materiałów źródłowych m.in. Paszportów Degustatora zebranych podczas ostatniej edycji festiwalu, a także obserwacje i doświadczenia własne z prac związanych z organizacją wydarzenia. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że Uniejowski Festiwal Smaków jest przykładem efektywnego i atrakcyjnego wykorzystania potencjału gastronomicznego miasta i jego zaplecza – obszarów wiejskich gminy w celach promocyjnych.

Bibliografia

Awedyk M., Charakterystyka społeczno-demograficzna oraz ekonomiczna naturystów uczestniczących w pozaeuropejskich wycieczkach poznawczych, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego” 2010, nr 591, „Ekonomiczne Problemy Usług” 2010, nr 53.
Google Scholar

Czarniecka-Skubina E., Turystyka Kulinarna, „Przegląd Gastronomiczny” 2008, nr 12, s. 10–11.
Google Scholar

Gabryelski D., (red.), Kulinarne Podróże po Łódzkiem, część 3, Polska Press Grupa, Warszawa 2016, s. 72.
Google Scholar

Gontarz J., Podążaj ze smakiem, „Gorące Źródła. Magazyn Term Uniejów”, Wyd. PGK „Termy Uniejów” Sp. z o.o., Uniejów, 2019, s. 9–11.
Google Scholar

Gontarz J. (red.), Smaki Uniejowa, Wyd. Urząd Miasta Uniejów, Uniejów, 2018, https://uniejow.pl/download/publikacje_promocyjne/Album_Smaki_Uniejowa_2018.pdf [dostęp: 14.06.2019].
Google Scholar

Gorczyczewska E., Smętkiewicz K., Budowa i promocja marki miejsca na przykładzie uzdrowiska termalnego Uniejów, „Studia Ekonomiczne. Zeszyty Naukowe Wydziałowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach” 2013, nr 144/13, s. 396−408.
Google Scholar

Hipsz N., Wieś polska – postawy, styl życia, CBOS, 2013, s. 1–14, https://www.cbos.pl/spiskom.pol/2013/k_117_13.pdf [dostęp: 14.06.2019].
Google Scholar

https://uniejow.pl/download/w_uniejowie/publikacje_kulinarne/Czas_na_smaki.pdf [dostęp: 14.06.2019].
Google Scholar

Kobojek E., Położenie fizycznogeograficzne miasta i gminy Uniejów, „Biuletyn Uniejowski” 2012, t. 1, s. 9−22.
Google Scholar

Kugiełko M., Obecny stan turystyki eventowej w Uniejowie, „Turystyka Kulturowa” 2015, nr 11, s. 64–66.
Google Scholar

Kulawiak A., Smętkiewicz K., Polityka lokalna gminy Uniejów – wybrane aspekty teoretyczne i praktyczne, „Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica” 2016, nr 24, s. 87−104.
Google Scholar

Kulawiak A., Rachwał T., Smętkiewicz K., Wpływ inwestycji infrastrukturalnych, przemysłowych i budownictwa mieszkaniowego na rozwój układów lokalnych i regionalnych ma przykładzie gminy Uniejów w województwie łódzkim, „Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego” 2018, nr 32(3), s. 69−97.
Google Scholar

Latour T., Smętkiewicz K., Właściwości fizykochemiczne i chemiczne wód geotermalnych warunkujące ich wykorzystanie do celów leczniczych, ze szczególnym uwzględnieniem wody z odwiertu PIG/AGH–2 w Uniejowie. Uniejów jako najmłodsze uzdrowisko termalne w Polsce, „Biuletyn Uniejowski” 2012, t. 1, s. 79−93.
Google Scholar

Purchla J., Dziedzictwo, a transformacja, MCK w Krakowie, Małopolska Szkoła Administracji Publicznej Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków 2005, s. 15–16.
Google Scholar

Smętkiewicz K., Świadomość społeczna wykorzystania wód geotermalnych w województwie łódzkim i landzie Styria w kontekście zrównoważonego rozwoju regionów, Wyd. Ibidem, Łódź 2014, s. 238.
Google Scholar

Smętkiewicz K.K., Smętkiewicz K.M., Walory przyrodnicze gminy Uniejów – formy ochrony przyrody, „Biuletyn Uniejowski” 2012, t. 1, s. 95−119.
Google Scholar

Wołocznik A., Szmigiel S., Czas na smaki – kulinarny Uniejów, Wyd. Fundacja Inicjatyw Aktywnych Go Silver, Warszawa 2018.
Google Scholar

Wołocznik A., Szmigiel S., Szelągowska K., Zielonka A., Tradycja kulinarna Uniejowa, Fundacja Inicjatyw Aktywnych Go Silver, Warszawa 2018.
Google Scholar

Woźniczko M., Orłowski D., Turystyka kulinarna w Polsce – wstępne badania nad fenomenem zjawiska, „Turystyka kulturowa” 2016, nr 5, s. 61–63.
Google Scholar

VI edycja Festiwalu Smaków już za nami, 2019, https://uniejow.pl/aktualnosci/vi-edycja-festiwalu-smakow-juz-za-nami.html [dostęp: 14.06.2019].
Google Scholar

Bank Danych Lokalnych GUS, 2019, https://bdl.stat.gov.pl [dostęp: 21.06.2019].
Google Scholar

Czas na Smaki – Uniejów kulinarny, 2018, http://gosilver.org.pl/strona-glowna/nasze-projekty/warsztaty-kulinarne/ [dostęp: 14.06.2019].
Google Scholar

Festiwal kulinarny w Uniejowie, 2017, https://tvnmeteo.tvn24.pl/wideo/festiwal-kulinarny-w-uniejowie,1,502,1633006.html [dostęp: 14.06.2019].
Google Scholar

Google maps, 2019, https://www.google.com/maps [dostęp: 21.06.2019].
Google Scholar

Hotele i restauracje, 2019, http://uniejow.gotopoland.eu/pl/turystyka/pierwsze-uzdrowisko-termalne/hotele-i-restauracje-uniejow.html [dostęp: 14.06.2019].
Google Scholar

Kalendarz Imprez Gminy Uniejów, Wyd. Gmina Uniejów, 2019, https://uniejow.pl/wp-content/uploads/2018/12/Kalendarz-Imprez-2019.pdf [dostęp: 14.06.2019].
Google Scholar

Konferencja na temat lokalnych produktów z udziałem ambasadora Marka Prawdy, 2019, https://uniejow.pl/aktualnosci/konferencja-na-temat-lokalnych-produktow-z-udzialem-ambasadora-marka-prawdy.html [dostęp: 14.06.2019].
Google Scholar

Kulinarny Uniejów, 2019, http://kulinarny.uniejow.pl/pomysl/ [dostęp: 14.06.2019].
Google Scholar

Mistrz pizzy na Uniejowskim Festiwalu Smaków, 2018, https://tvnmeteo.tvn24.pl/wideo/mistrz-pizzy-na-uniejowskim-festiwalu-smakow,1,7,1724409.html [dostęp: 14.06.2019].
Google Scholar

Ogórek Termalny zadebiutował!, 2017, https://uniejow.pl/aktualnosci/ogorek-termalny-zadebiutowal.html [dostęp: 14.06.2019].
Google Scholar

Ogórek termalny, miód z lokalnych pasiek, mistrzowska pizza, smakowity weekend w Uniejowie, 2018, https://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pogoda/polska,28/ogorek-termalny-miod-z-lokalnych-pasiek-mistrzowska-pizza-smakowity-weekend-w-uniejowie,257638,1,0.html [dostęp: 14.06.2019].
Google Scholar

Smaki wiosny w Uniejowie, 2018, http://lodz.tvp.pl/36906104/smaki-wiosny-w-uniejowie-21042018/ [dostęp: 14.06.2019].
Google Scholar

Uniejów – niesamowite smaki i wszechstronność wody geotermalnej, 2018, https://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pogoda/polska,28/uniejow-niesamowite-smaki-i-wszechstronnosc-wody-geotermalnej,257695,1,0.html [dostęp: 14.06.2019].
Google Scholar

Turystyka kulinarna – nowy trend na mapie urlopowej Polaków, 2016, http://www.salesnews.pl/Article.aspx?id=1588 [dostęp: 14.06.2019].
Google Scholar

Pobrania

Opublikowane

2019-11-19

Jak cytować

Owczarek, A., & Smętkiewicz, K. (2019). Strategia rozwoju turystyki kulinarnej na przykładzie Festiwalu Smaków w Uniejowie. Biuletyn Uniejowski, 8, 115–130. https://doi.org/10.18778/2299-8403.08.07

Numer

Dział

Articles