Strategia rozwoju turystyki kulinarnej na przykładzie Festiwalu Smaków w Uniejowie
DOI:
https://doi.org/10.18778/2299-8403.08.07Słowa kluczowe:
turystyka kulinarna, Uniejów, Uniejowski Festiwal SmakówAbstrakt
W ostatnich latach zauważa się dynamiczny rozwój turystyki kulinarnej, która aktywizuje wiele obszarów zarówno wiejskich, jak i miejskich w celach autopromocyjnych. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie istoty turystyki kulinarnej oraz Uniejowskiego Festiwalu Smaków, jako jednego z przejawów tendencji i determinanty mającej wpływ na popularność Uniejowa wśród turystów oraz skuteczne narzędzie strategii marketingowej gminy. Metodyka przyjęta do osiągnięcia założonego celu artykułu obejmuje: przegląd i analizę literatury przedmiotu dotyczącej turystyki kulinarnej oraz Uniejowa, własne badania empiryczne polegające na analizie materiałów źródłowych m.in. Paszportów Degustatora zebranych podczas ostatniej edycji festiwalu, a także obserwacje i doświadczenia własne z prac związanych z organizacją wydarzenia. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że Uniejowski Festiwal Smaków jest przykładem efektywnego i atrakcyjnego wykorzystania potencjału gastronomicznego miasta i jego zaplecza – obszarów wiejskich gminy w celach promocyjnych.
Bibliografia
Awedyk M., Charakterystyka społeczno-demograficzna oraz ekonomiczna naturystów uczestniczących w pozaeuropejskich wycieczkach poznawczych, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego” 2010, nr 591, „Ekonomiczne Problemy Usług” 2010, nr 53.
Google Scholar
Czarniecka-Skubina E., Turystyka Kulinarna, „Przegląd Gastronomiczny” 2008, nr 12, s. 10–11.
Google Scholar
Gabryelski D., (red.), Kulinarne Podróże po Łódzkiem, część 3, Polska Press Grupa, Warszawa 2016, s. 72.
Google Scholar
Gontarz J., Podążaj ze smakiem, „Gorące Źródła. Magazyn Term Uniejów”, Wyd. PGK „Termy Uniejów” Sp. z o.o., Uniejów, 2019, s. 9–11.
Google Scholar
Gontarz J. (red.), Smaki Uniejowa, Wyd. Urząd Miasta Uniejów, Uniejów, 2018, https://uniejow.pl/download/publikacje_promocyjne/Album_Smaki_Uniejowa_2018.pdf [dostęp: 14.06.2019].
Google Scholar
Gorczyczewska E., Smętkiewicz K., Budowa i promocja marki miejsca na przykładzie uzdrowiska termalnego Uniejów, „Studia Ekonomiczne. Zeszyty Naukowe Wydziałowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach” 2013, nr 144/13, s. 396−408.
Google Scholar
Hipsz N., Wieś polska – postawy, styl życia, CBOS, 2013, s. 1–14, https://www.cbos.pl/spiskom.pol/2013/k_117_13.pdf [dostęp: 14.06.2019].
Google Scholar
https://uniejow.pl/download/w_uniejowie/publikacje_kulinarne/Czas_na_smaki.pdf [dostęp: 14.06.2019].
Google Scholar
Kobojek E., Położenie fizycznogeograficzne miasta i gminy Uniejów, „Biuletyn Uniejowski” 2012, t. 1, s. 9−22.
Google Scholar
Kugiełko M., Obecny stan turystyki eventowej w Uniejowie, „Turystyka Kulturowa” 2015, nr 11, s. 64–66.
Google Scholar
Kulawiak A., Smętkiewicz K., Polityka lokalna gminy Uniejów – wybrane aspekty teoretyczne i praktyczne, „Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica” 2016, nr 24, s. 87−104.
Google Scholar
Kulawiak A., Rachwał T., Smętkiewicz K., Wpływ inwestycji infrastrukturalnych, przemysłowych i budownictwa mieszkaniowego na rozwój układów lokalnych i regionalnych ma przykładzie gminy Uniejów w województwie łódzkim, „Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego” 2018, nr 32(3), s. 69−97.
Google Scholar
Latour T., Smętkiewicz K., Właściwości fizykochemiczne i chemiczne wód geotermalnych warunkujące ich wykorzystanie do celów leczniczych, ze szczególnym uwzględnieniem wody z odwiertu PIG/AGH–2 w Uniejowie. Uniejów jako najmłodsze uzdrowisko termalne w Polsce, „Biuletyn Uniejowski” 2012, t. 1, s. 79−93.
Google Scholar
Purchla J., Dziedzictwo, a transformacja, MCK w Krakowie, Małopolska Szkoła Administracji Publicznej Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków 2005, s. 15–16.
Google Scholar
Smętkiewicz K., Świadomość społeczna wykorzystania wód geotermalnych w województwie łódzkim i landzie Styria w kontekście zrównoważonego rozwoju regionów, Wyd. Ibidem, Łódź 2014, s. 238.
Google Scholar
Smętkiewicz K.K., Smętkiewicz K.M., Walory przyrodnicze gminy Uniejów – formy ochrony przyrody, „Biuletyn Uniejowski” 2012, t. 1, s. 95−119.
Google Scholar
Wołocznik A., Szmigiel S., Czas na smaki – kulinarny Uniejów, Wyd. Fundacja Inicjatyw Aktywnych Go Silver, Warszawa 2018.
Google Scholar
Wołocznik A., Szmigiel S., Szelągowska K., Zielonka A., Tradycja kulinarna Uniejowa, Fundacja Inicjatyw Aktywnych Go Silver, Warszawa 2018.
Google Scholar
Woźniczko M., Orłowski D., Turystyka kulinarna w Polsce – wstępne badania nad fenomenem zjawiska, „Turystyka kulturowa” 2016, nr 5, s. 61–63.
Google Scholar
VI edycja Festiwalu Smaków już za nami, 2019, https://uniejow.pl/aktualnosci/vi-edycja-festiwalu-smakow-juz-za-nami.html [dostęp: 14.06.2019].
Google Scholar
Bank Danych Lokalnych GUS, 2019, https://bdl.stat.gov.pl [dostęp: 21.06.2019].
Google Scholar
Czas na Smaki – Uniejów kulinarny, 2018, http://gosilver.org.pl/strona-glowna/nasze-projekty/warsztaty-kulinarne/ [dostęp: 14.06.2019].
Google Scholar
Festiwal kulinarny w Uniejowie, 2017, https://tvnmeteo.tvn24.pl/wideo/festiwal-kulinarny-w-uniejowie,1,502,1633006.html [dostęp: 14.06.2019].
Google Scholar
Google maps, 2019, https://www.google.com/maps [dostęp: 21.06.2019].
Google Scholar
Hotele i restauracje, 2019, http://uniejow.gotopoland.eu/pl/turystyka/pierwsze-uzdrowisko-termalne/hotele-i-restauracje-uniejow.html [dostęp: 14.06.2019].
Google Scholar
Kalendarz Imprez Gminy Uniejów, Wyd. Gmina Uniejów, 2019, https://uniejow.pl/wp-content/uploads/2018/12/Kalendarz-Imprez-2019.pdf [dostęp: 14.06.2019].
Google Scholar
Konferencja na temat lokalnych produktów z udziałem ambasadora Marka Prawdy, 2019, https://uniejow.pl/aktualnosci/konferencja-na-temat-lokalnych-produktow-z-udzialem-ambasadora-marka-prawdy.html [dostęp: 14.06.2019].
Google Scholar
Kulinarny Uniejów, 2019, http://kulinarny.uniejow.pl/pomysl/ [dostęp: 14.06.2019].
Google Scholar
Mistrz pizzy na Uniejowskim Festiwalu Smaków, 2018, https://tvnmeteo.tvn24.pl/wideo/mistrz-pizzy-na-uniejowskim-festiwalu-smakow,1,7,1724409.html [dostęp: 14.06.2019].
Google Scholar
Ogórek Termalny zadebiutował!, 2017, https://uniejow.pl/aktualnosci/ogorek-termalny-zadebiutowal.html [dostęp: 14.06.2019].
Google Scholar
Ogórek termalny, miód z lokalnych pasiek, mistrzowska pizza, smakowity weekend w Uniejowie, 2018, https://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pogoda/polska,28/ogorek-termalny-miod-z-lokalnych-pasiek-mistrzowska-pizza-smakowity-weekend-w-uniejowie,257638,1,0.html [dostęp: 14.06.2019].
Google Scholar
Smaki wiosny w Uniejowie, 2018, http://lodz.tvp.pl/36906104/smaki-wiosny-w-uniejowie-21042018/ [dostęp: 14.06.2019].
Google Scholar
Uniejów – niesamowite smaki i wszechstronność wody geotermalnej, 2018, https://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pogoda/polska,28/uniejow-niesamowite-smaki-i-wszechstronnosc-wody-geotermalnej,257695,1,0.html [dostęp: 14.06.2019].
Google Scholar
Turystyka kulinarna – nowy trend na mapie urlopowej Polaków, 2016, http://www.salesnews.pl/Article.aspx?id=1588 [dostęp: 14.06.2019].
Google Scholar
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.