The importance of local food and short supply chains in shaping sustainable development of agriculture and rural areas in the European Union

Authors

  • Joanna Michalczyk Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Wydział Nauk Ekonomicznych, Katedra Międzynarodowych Stosunków Gospodarczych

DOI:

https://doi.org/10.18778/2082-4440.17.01

Keywords:

local food, short supply chains, sustainable development of agriculture and rural areas, European Union

Abstract

The aim of the article is to indicate the importance of local food and short supply chains in the implementation of the concept of the sustainable development of agriculture and rural areas, and to present the European Union’s actions in this field. These actions are concentrated in the Common Agricultural Policy. When preparing the text, the descriptive method and an analysis of the literature were utilised. In the context of diverse challenges facing the economy of the modern world, the development of local food systems, meaning production, processing and trade in a relatively small area, is particularly important. It brings an important contribution to solving the problems arising from progressive globalisation and constitutes a significant element of sustainable development around the world. Focusing attention on the development of local food systems in the agricultural policy of the European Union allows its main objectives to be realized, in particular the preservation of food security and safety, through maintaining local production capacity, ensuring a transparent process of food production and caring for sustainable development of the entire agri-food sector, among others.

Author Biography

Joanna Michalczyk, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Wydział Nauk Ekonomicznych, Katedra Międzynarodowych Stosunków Gospodarczych

Doktor nauk ekonomicznych

References

Agenda 21 (2017), https://sustainabledevelopment.un.org/content/documents/Agenda21.pdf.
Google Scholar

Borowiec J. (2011), Ekonomia integracji europejskiej, Wyd. UE, Wrocław.
Google Scholar

Cel 12: Zapewnić wzorce zrównoważonej konsumpcji i produkcji (2017), http://www.un.org.pl/cel12.
Google Scholar

Definicja krótkich łańcuchów żywności (KŁŻ) (2017), http://produktlokalny.pl/wp-content/uploads/2016/10/PL-Definicja-K%C5%81%C5%BB-1.pdf.
Google Scholar

Europa 2020 – cele (2017), http://ec.europa.eu/europe2020/europe-2020-in-a-nutshell/targets/index_pl.htm.
Google Scholar

Hardaker J.B. (2017), Guidelines for the integration of sustainable agriculture and rural development into agricultural policies, www.fao.org/docrep/w7541-e/w7541e00.HTM.
Google Scholar

Health Check of the Common Agricultural Policy (2017), http://ec.europa.eu/agriculture/healthcheck_pl.
Google Scholar

Food Miles Calculator (2017), www.foodmiles.com.
Google Scholar

Kociszewski K. (2013), Ekologizacja polskiego rolnictwa a zrównoważony rozwój w warunkach członkostwa w Unii Europejskiej, Wyd. UE, Wrocław.
Google Scholar

Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów. WPR do 2020 roku: sprostać wyzwaniom przyszłości związanym z żywnością, zasobami naturalnymi oraz aspektami terytorialnymi (2010), KOM 672, 18.11.2010, www.europarl.europa.eu/meetdocs/2009_2014/documents/com/com_com(2010)0672_/com_com(2010)0672_pl.pdf.
Google Scholar

Komunikat prasowy. Porozumienie polityczne w sprawie nowego kierunku wspólnej polityki rolnej (2013), http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-613_pl.htm.
Google Scholar

Local Food and Short Supply Chains (2012), „EU Rural Review”, nr 12, http://enrd.ec.europa.eu/enrd-static/fms/pdf/E8F24E08-0A45-F272-33FBA6309E3AD601.pdf.
Google Scholar

Michalczyk J. (2014), Ewolucja polityki rolnej Unii Europejskiej na tle koncepcji zrównoważonego rozwoju [w:] Rymarczyk J., Domiter M., Michalczyk W. (red.), „Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu” nr 369. Przemiany strukturalne i koniunkturalne na światowych rynkach, t. 1, Wyd. UE, Wrocław.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.15611/pn.2014.369.1.28

Milenijne cele rozwoju (2017), www.unic.un.org.pl/cele.php.
Google Scholar

Morżoł I. (2017), UNESCO a zrównoważony rozwój, www.unesco.pl/edukacja/dekada-edukacji-nt-zrownowazonego-rozwoju/unesco-a-zrownowazonyrozwoj.
Google Scholar

Notatka. Reforma wspólnej polityki rolnej (WPR) – wyjaśnienie najważniejszych ele-mentów (2013), http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-621_pl.htm.
Google Scholar

Pawłowski A., Pawłowski L. (2014), Warunki trwałego i zrównoważonego rozwoju ludzkości [w:] Galwas B., Wyżnikiewicz B. (red.), Czy kryzys światowych zasobów?, PAN, Warszawa.
Google Scholar

Projekt opinii perspektywicznej Komitetu Regionów „Lokalne systemy żywnościowe” (2017), https://webapi.cor.europa.eu/documentsanonymous/CDR341-2010_REV1_PAC_PL.doc.
Google Scholar

Raszeja-Ossowska I. (2017), Cykle dostaw i systemy jakości w rolnictwie, www.dotacje.pl/dla-rolnikow/cykle-dostaw-i-systemy-jakosci-w-rolnictwie.
Google Scholar

Rezolucja Parlamentu Europejskiego z dnia 23 czerwca 2011r. w sprawie WPR do 2020 r.: sprostać wyzwaniom przyszłości związanym z żywnością, zasobami naturalnymi oraz aspektami terytorialnym (2011), P7_TA 0297, www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+TA+P7-TA-2011-0297+0+DOC+PDF+V0//PL.
Google Scholar

Sprawozdanie Komisji dla Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie systemu etykietowania dotyczącego rolnictwa lokalnego i sprzedaży bezpośredniej (2013), COM 866, 06.12.2013, http://eur-lex.europa.eu/resource.html?uri=cellar:be106719-60e5-11e3-ab0f-01aa75ed71a1.0006.01/DOC_1&format=PDF.
Google Scholar

Szczyt Ziemi 1992 (2017), http://pl.wikipedia.org/wiki/Szczyt_Ziemi_1992.
Google Scholar

Szczyt Ziemi 2002 (2017), http://pl.wikipedia.org/wiki/Szczyt_Ziemi_2002.
Google Scholar

Świderska A. (2017), Programy rolnośrodowiskowe szansą na pełniejszą ochronę różnorodności biologicznej i krajobrazowej obszaru polskiej wsi, http://archiwum.ekoportal.gov.pl/warto_wiedziec_i_odwiedzic/artykuly/OchronaRoznorodnosciBiologicznejWsi.html.
Google Scholar

Wilkin J. (2017), Rolnictwo – funkcje teraz i w przyszłości, http://ppg.ibngr.pl/pomorski-przeglad-gospodarczy/rolnictwo-funkcje-teraz-i-w-przyszlosci.
Google Scholar

Wstępny zarys. Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014–2020 (2013), www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/dokumenty/Zarys_PROW_2014-2020_15042013.pdf.
Google Scholar

Wystąpienie Sekretarza Generalnego ONZ dotyczące rezultatów Konferencji Rio+20 (2017), www.unic.un.org.pl/aktualnosci.php?news=2305&wid=18.
Google Scholar

Wyżnikiewicz B. (2014), Realność trwałego i zrównoważonego rozwoju – perspektywa 2050 roku [w:] Galwas B., Wyżnikiewicz B. (red.), Czy kryzys światowych zasobów?, PAN, Warszawa.
Google Scholar

Zegar J.S. (2012), Współczesne wyzwania rolnictwa, PWN, Warszawa.
Google Scholar

Żmija D. (2014), Zrównoważony rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich w Polsce, „Studia Ekonomiczne – Zeszyty Naukowe”, nr 166, s. 149–158.
Google Scholar

Żywność lokalna i krótkie łańcuchy dostaw (2017), http://enrd.ec.europa.eu/enrdstatic/themes/local-food-and-short-supply-chains/pl/local-food-and-shortsupply-chains_pl.html.
Google Scholar

Published

2017-03-30

How to Cite

Michalczyk, J. (2017). The importance of local food and short supply chains in shaping sustainable development of agriculture and rural areas in the European Union. Ekonomia Międzynarodowa (International Economics), (17), 5–20. https://doi.org/10.18778/2082-4440.17.01

Issue

Section

Articles