Przepis kulinarny w perspektywie nadawcy z dysfunkcją słuchu — tekstowe aktualizacje wzorca gatunkowego

Autor

  • Katarzyna Jachimowska Uniwersytet Łódzki, Instytut Filologii Polskiej

DOI:

https://doi.org/10.18778/0208-6077.51.01.03

Słowa kluczowe:

kompetencja genologiczna, wzorzec gatunkowy, przepis kulinarny, dysfunkcja słuchu, interferencja językowa

Abstrakt

In the article the author draws the attention to use of the prototype of the recipe by the hearing impaired persons. The departures from the prototype on the structural level as well as language deformations were observed. The texts were also analysed from the perspective of Polish sign language interferences with Polish language. Analysis of the material allowed to make conclusions related to genology competencies of hearing impaired persons. In most cases the characteristics of the prototype were met. The language deformations and language errors did not obscure the text purpose. The analyses indicated that the pathological application of the prototype on the stylisticlexical level does not lead into communication failure as long as the prototype was applied in the structural, cognitive and pragmatic aspects.

Pobrania

Brak dostępnych danych do wyświetlenia.

Bibliografia

Barańczak A., 1975, Poetyka współczesnych przepisów kulinarnych, „Teksty” 4 (25).
Google Scholar

Duszak A., 1998, Tekst, dyskurs, komunikacja międzykulturowa, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
Google Scholar

Internetowe serwisy kulinarne, http://pbi.org.pl/aktualnosci/Serwisy_kulinarne.pdf [dostęp: 12 VIII 2015].
Google Scholar

Polska na widelcu — zwyczaje żywieniowe Polaków, www.tvlider.pl/raport-najpopularniejsze-programy-kulinarne-w-tv [dostęp: 24 IX 2015].
Google Scholar

Sanding B., 1972, Zur Differenzierung gebrauchssprachlicher Textsorten im Deutsch, w: E. Gülich, W. Raible (red.), Textsorten. Differenzierungskriterien aus linguistischer Sicht, Frankfurt.
Google Scholar

Sprawozdanie statutowe z działalności PZG za rok 2011, www.pzg.org.pl [dostęp: 14 VI 2015].
Google Scholar

Szczepankowski B., 1999, Niesłyszący — Głusi — Głuchoniemi. Wyrównywanie szans, Wydawnictwo WSiP, Warszawa.
Google Scholar

Tomaszewski P., 2011, Lingwistyczny opis struktury polskiego języka migowego, w: I. Kurcz, H. Okuniewska (red.), Język jako przedmiot badań psychologicznych. Psycholingwistyka ogólna i neurolingwistyka, Wydawnictwo Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej „Academica”, Warszawa.
Google Scholar

Wojtak M., 2004, Wzorce gatunkowe wypowiedzi a realizacje tekstowe, w: D. Ostaszewska (red.), Gatunki mowy i ich ewolucja, t. 2: Tekst a gatunek, Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, Katowice.
Google Scholar

Żarski W., 2008, Książka kucharska jako tekst, Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, Wrocław.
Google Scholar

Pobrania

Opublikowane

2017-04-24

Jak cytować

Jachimowska, K. (2017). Przepis kulinarny w perspektywie nadawcy z dysfunkcją słuchu — tekstowe aktualizacje wzorca gatunkowego. Acta Universitatis Lodziensis. Folia Linguistica, 51(1), 43–54. https://doi.org/10.18778/0208-6077.51.01.03

Numer

Dział

Articles