Celiakia – perspektywa socjomedyczna

Autor

DOI:

https://doi.org/10.18778/0208-600X.79.01

Słowa kluczowe:

celiakia, dieta bezglutenowa, zachowania w chorobie, rola chorego, piętno, styl życia

Abstrakt

Celiakia (choroba trzewna, enteropatia glutenowa) to choroba genetyczna (związana z występowaniem u chorych specyficznego wariantu genów HLA-DQ2 oraz HLA-DQ8) o charakterze autoimmunologicznym. U chorych spożywanie glutenu prowadzi do zaniku kosmków znajdujących się w błonie śluzowej dwunastnicy i jelita cienkiego, co w konsekwencji prowadzi do zaburzeń wchłaniania i innych związanych z tym dolegliwości (utrata masy ciała, anemia, niedobory witamin, osteoporoza). Jest to choroba przewlekła, nieuleczalna i w większości wypadków jedynym lekarstwem jest restrykcyjna dieta polegająca na eliminacji z pożywienia frakcji białek zawartych w takich zbożach jak pszenica (gliadyna), żyto (sekalina), jęczmień (hordeina) i owies (awenina).

Celiakia to choroba najczęściej kojarzona z okresem dzieciństwa, jednak coraz częściej rozpoznawana jest w życiu dorosłym. Dieta bezglutenowa, będąca jedynym lekarstwem, wymaga od chorego systematyczności oraz konsekwencji i często wiąże się ze zmianą stylu życia. Celem artykułu jest zaprezentowanie złożoności medycznego podłoża choroby i wynikających z niego implikacji dotyczących reakcji na chorobę, życia i radzenia sobie z nią oraz społecznych i środowiskowych czynników wpływających na poprawę stanu zdrowia chorych na celiakię. Przyjęto bowiem założenie, iż jest to schorzenie wciąż mało rozpoznane w społeczeństwie, a także mało uświadomione w środowisku medycznym (o czym świadczy średni czas diagnozy celiakii). Główna teza artykułu głosi, iż celiakia jest chorobą złożoną, zaś brak klasycznego lekarstwa czyni ją schorzeniem, w którym sukces terapii zależy w ogromnym stopniu od pacjenta, jego wiedzy oraz determinacji w stosowaniu wymagającej diety eliminacyjnej. Z punktu widzenia społeczeństwa niezrozumienie chorego często negatywnie wpływa na jego zachowania w chorobie, co może prowadzić do pogorszenia stanu zdrowia. Pacjenci z celiakią borykają się dodatkowo z ograniczeniami w codziennym funkcjonowaniu – pracy, podróżach czy spotkaniach towarzyskich.

Artykuł wpisuje się w ramy rozważań socjomedycznych. W pierwszej części prezentuje perspektywę medyczną dotyczącą istoty choroby, jej typów i odmian oraz diagnostyki. Prezentacja tych aspektów w pierwszej kolejności jest kluczowa dla zrozumienia istoty choroby i trudności w radzeniu sobie z nią oraz schorzeniami współwystępującymi. W drugiej części zaprezentowano – na podstawie wybranych koncepcji socjologii medycyny – chorobę z perspektywy pacjenta – jego reakcji i przyjmowania roli chorego, zachowań w chorobie, zarządzania piętnem z nią związanym, relacji z otoczeniem, a także codziennych problemów wynikających z konieczności stosowania diety eliminacyjnej. Prezentowane rozważania nie wyczerpują złożoności tematu i wieloaspektowości problematyki związanej z życiem oraz funkcjonowaniem pacjentów z celiakią. Wyodrębnione podrozdziały mają na celu ukazanie złożoności poruszanej w artykule problematyki i mogą stać się przyczynkiem do dalszych pogłębionych i szczegółowych analiz. Artykuł opiera się na przeglądzie przedmiotowej literatury polskiej i zagranicznej oraz badań w tym obszarze.

Bibliografia

Al-Toma A., Volta U., Auricchio R., Castillejo G., Sanders D.S., Cellier C., Mulder C.J., Lundin K.E.A. (2019), European Society for the Study of Coeliac Disease (ESsCD) guideline for coeliac disease and other gluten-related disorders, „United European Gastroenterology Journal”, t. 7(5), s. 583–613, https://doi.org/10.1177/2050640619844125
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1177/2050640619844125

Andrzejewska M. (2016), Rys historyczny badań nad chorobą trzewną [The historical overview of research on coeliac disease], „Acta Medicorum Polonorum”, t. 6(1), s. 23–28.
Google Scholar

Bernardo D., Peña A.S. (2012), Developing strategies to improve the quality of life of patients with gluten intolerance in patients with and without coeliac disease, „European Journal of Internal Medicine”, t. 23(1), s. 6–8, https://doi.org/10.1016/j.ejim.2011.09.016
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1016/j.ejim.2011.09.016

Bierła J., Trojanowska I., Konopka E., Czarnowska E., Sowińska A., Cukrowska B. (2016), Diagnostyka celiakii i badania przesiewowe w grupach ryzyka, „Diagnostyka Laboratoryjna”, t. 52(3), s. 205–210, https://www.researchgate.net/publication/313419489 (dostęp: 27.04.2021).
Google Scholar

Brończyk-Puzoń A., Bieniek J., Koszowska A., Nowak J., Dittfeld A., Dziąbek E., Jagielski P. (2014), Jakość życia osób z celiakią, alergią i nadwrażliwością na gluten stosujących dietę bezglutenową: ocena za pomocą kwestionariusza WHOQOL-BREF [Evaluation of the quality of life by means of WHOQOL-BREF questionnaire among people with coeliac disease, allergy and oversensitivity to gluten who follow the gluten-free diet], „Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu”, t. 20(3), s. 241–244, https://doi.org/10.5604/20834543.1124650
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.5604/20834543.1124650

Deepak C., Berry N., Vaiphei K., Dhaka N., Sinha S.K., Kochhar R. (2018), Quality of life in celiac disease and the effect of gluten-free diet, „JGH Open”, t. 2(4), s. 124–128, https://doi.org/10.1002/jgh3.12056
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1002/jgh3.12056

Ferster M., Obuchowicz A., Jarecka B., Pietrzak J., Karczewska K. (2015), Trudności związane z przestrzeganiem diety bezglutenowej przez chorych na celiakię mieszkających na Górnym Śląsku, „Pediatria i Medycyna Rodzinna”, t. 11(4), s. 410–418, https://www.exeley.com/exeley/journals/Pediatrics_and_Family_Medicine/11/4/pdf/10.15557_PiMR.2015.0039.pdf (dostęp: 27.04.2021).
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.15557/PiMR.2015.0039

Ford S., Howard R., Oyebode J. (2012), Psychosocial aspects of coeliac disease: A cross-sectional survey of a UK population, „British Journal of Health Psychology”, t. 17(4), s. 743–757, https://doi.org/10.1111/j.2044-8287.2012.02069.x
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1111/j.2044-8287.2012.02069.x

Green P.H.R., Lebwohl B., Greywoode R. (2015), Celiac disease, „Journal of Allergy and Clinical Immunology”, t. 135(5), s. 1099–1106, https://doi.org/10.1016/j.jaci.2015.01.044
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1016/j.jaci.2015.01.044

Grzymisławski M., Stankowiak-Kulpa H., Włochal M. (2010), Celiakia – standardy diagnostyczne i terapeutyczne 2010 roku [Coeliac disease – diagnostic and therapeutic standards 2010], „Forum Zaburzeń Metabolicznych”, t. 1(1), s. 12–21, http://www.fzm.viamedica.pl (dostęp: 30.04.2021).
Google Scholar

Gujral N., Freeman H.J., Thomson A.B.R. (2012), Celiac disease: Prevalence, diagnosis, pathogenesis and treatment, „World Journal of Gastroenterology”, t. 18(42), s. 6036–6059, https://doi.org/10.3748/wjg.v18.i42.6036
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.3748/wjg.v18.i42.6036

Hadjivassiliou M., Rao D.G., Grìnewald R.A., Aeschlimann D.P., Sarrigiannis P.G., Hoggard N., Aeschlimann P., Mooney P.D., Sanders D.S. (2016), Neurological dysfunction in coeliac disease and non-coeliac gluten sensitivity, „American Journal of Gastroenterology”, t. 111(4), s. 561–567, https://doi.org/10.1038/ajg.2015.434
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1038/ajg.2015.434

Harnett J.E., Myers S.P. (2020), Quality of life in people with ongoing symptoms of coeliac disease despite adherence to a strict gluten-free diet, „Scientific Reports”, t. 10(1), s. 1–5, https://doi.org/10.1038/s41598-020-58236-8
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1038/s41598-020-58236-8

Häuser W., Gold J., Stein J., Caspary W.F., Stallmach A. (2006), Health-related quality of life in adult coeliac disease in Germany: Results of a national survey, „European Journal of Gastroenterology and Hepatology”, t. 18(7), s. 747–754, https://doi.org/10.1097/01.meg.0000221855.19201.e8
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1097/01.meg.0000221855.19201.e8

King J.A., Jeong J., Underwood F.E., Quan J., Panaccione N., Windsor J.W., Coward S., deBruyn J., Ronksley P.E., Shaheen A.-A., Quan H., Godley J., Veldhuyzen van Zanten S., Lebwohl B., Ng S.C., Ludvigsson J.F., Kaplan G.G. (2020), Incidence of Celiac Disease Is Increasing Over Time: A Systematic Review and Meta-analysis, „American Journal of Gastroenterology”, t. 115(4), s. 507–525, https://doi.org/10.14309/ajg.0000000000000523
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.14309/ajg.0000000000000523

Kowalczuk-Vasilev E., Klebaniuk R., Samolińska W., Grela E.R., Kiczorowska B., Winiarska-Mieczan A., Kwiecień M. (2018), Ocena wiedzy żywieniowej i realizacji założeń diety wykluczającej gluten oraz wpływu stosowanej dietoterapii na jakość życia chorych na celiakię [Assessment of nutritional knowledge and implementation of gluten-free diet and its impact on quality of life in celiac disease patients], „Hygeia Public Health”, t. 53(1), s. 91–95, http://www.h-ph.pl (dostęp: 21.04.2021).
Google Scholar

Lauret E., Rodrigo L. (2013), Celiac disease and autoimmune-associated conditions, „BioMed Research International”, t. 2013, https://doi.org/10.1155/2013/127589
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1155/2013/127589

Lebwohl B., Sanders D.S., Green P.H.R. (2018), Coeliac disease, „The Lancet”, t. 391(10115), s. 70–81, https://doi.org/10.1016/S0140-6736(17)31796-8
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(17)31796-8

Limanowska P., Kubiak J., Napieraj K. (2014), Ocena opieki dietetycznej wśród osób chorych na celiakię i źródła informacji na temat diety bezglutenowej [Rating Dietetic Care Among Patients with Celiac Disease and the Source of Information on Gluten-Free Diet], „Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne”, t. 4(4), s. 351–356, https://doi.org/10.5604/20834543.1132035
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.5604/20834543.1132035

Martínez-Martinez M.I., Alegre-Martínez A., García-Ibánez J., Cauli O. (2018), Quality of Life in People with Coeliac Disease: Psychological and Socio-Economic Aspects, „Endocrine, Metabolic & Immune Disorders – Drug Targets”, t. 19(2), s. 116–120, https://doi.org/10.2174/1871530318666180723100003
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.2174/1871530318666180723100003

Mearns E.S., Taylor A., Thomas Craig K.J., Puglielli S., Leffler D.A., Sanders D.S., Lebwohl B., Hadjivassiliou M. (2019), Neurological manifestations of neuropathy and ataxia in celiac disease: A systematic review, „Nutrients”, t. 11(2), https://doi.org/10.3390/nu11020380
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.3390/nu11020380

Melicharova J., Slavik M., Cervinkova M. (2016), Psychological aspects in celiac disease: Step by step from symptoms to daily life with celiac disease, „International Journal of Celiac Disease”, t. 4(2), s. 64–67, https://doi.org/10.12691/ijcd-4-2-3
Google Scholar

Nasser Al-Qefari S., Al-Twijri A.W., Al-Adhadh A.M., Al-Rashed O.A., Al-Jarallah B. (2018), Health-Related Quality of Life among Patients with Celiac Disease in Saudi Arabia, „Annals of Medical and Health Sciences Research”, t. 8(1), s. 74–77, https://www.amhsr.org/articles/healthrelated-quality-of-life-among-patients-with-celiac-disease-in-saudi-arabia-4219.html (dostęp: 29.04.2021).
Google Scholar

Pawlaczyk M., Milewska S., Rokowska-Waluch A., Korzeniowska K. (2012), Leczenie dietetyczne w celiakii i opryszczkowatym zapaleniu skóry [The diet treatment in celiac disease and dermatitis herpetiformis], „Farmacja Współczesna”, t. 5, s. 9–20.
Google Scholar

Rashid M., Zarkadas M., Anca A., Limeback H. (2011), Oral Manifestations of Celiac Disease: A Clinical Guide for Dentists, „Journal Canadian Dental Association”, https://jcda.ca/article/b39 (dostęp: 29.04.2021).
Google Scholar

Rose C., Howard R. (2014), Living with coeliac disease: A grounded theory study, „Journal of Human Nutrition and Dietetics”, t. 27(1), s. 30–40, https://doi.org/10.1111/jhn.12062
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1111/jhn.12062

Rubio-Tapia A., Hill I.D., Kelly C.P., Calderwood A.H., Murray J.A. (2013), ACG clinical guidelines: Diagnosis and management of celiac disease, „American Journal of Gastroenterology”, t. 108(5), s. 656–676, https://doi.org/10.1038/ajg.2013.79
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1038/ajg.2013.79

Singh P., Arora A., Strand T.A., Leffler D.A., Catassi C., Green P.H., Kelly C.P., Ahuja V., Makharia G.K. (2018), Global Prevalence of Celiac Disease: Systematic Review and Meta-analysis, „Clinical Gastroenterology and Hepatology”, t. 16(6), s. 823–836.e2, https://doi.org/10.1016/j.cgh.2017.06.037
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1016/j.cgh.2017.06.037

Ścibor K., Ostrowska-Nawarycz L., Kopański Z., Brukwicka I., Uracz W., Maslyak Z., Sklyarov I. (2015), Nietolerancja glutenu problemem zdrowotnym XXI wieku, „Journal of Clinical Healthcare”, nr 1, s. 18–24.
Google Scholar

Taylor E., Dickson-Swift V., Anderson K. (2013), Coeliac disease: The path to diagnosis and the reality of living with the disease, „Journal of Human Nutrition and Dietetics”, t. 26(4), s. 340–348, https://doi.org/10.1111/jhn.12009
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1111/jhn.12009

Zarkadas M., Cranney A., Case S., Molloy M., Switzer C., Graham I.D., Butzner J.D., Rashid M., Warren R.E., Burrows V. (2006), The impact of a gluten-free diet on adults with coeliac disease: Results of a national survey, „Journal of Human Nutrition and Dietetics”, t. 19(1), s. 41–49, https://doi.org/10.1111/j.1365-277X.2006.00659.x
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.1111/j.1365-277X.2006.00659.x

Pobrania

Opublikowane

2021-12-30

Jak cytować

Wieczorkowska, M. (2021). Celiakia – perspektywa socjomedyczna. Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, (79), 7–30. https://doi.org/10.18778/0208-600X.79.01