Farm producer groups in the development of rural areas in Pomerania
DOI:
https://doi.org/10.18778/1508-1117.13.10Keywords:
grupa producentów rolnych, obszary wiejskie, integracja poziomaAbstract
Large competition from the foreign agriculture forced the Polish farmers to associate themselves in producer groups. The experiences of many countries leading in the development of the agrarian sector of economy show that one of the important ways to achieve competitive advantage of a farm, which will guarantee it a firm position on the market, is group cooperation. Functioning in a group, allows its members (the farmers), not only to take part in the production of goods, but also in the ensuing stages on their processing and turnover.
In the following article depicted is the horizontal integration status of agricultural holdings of Pomerania Region. The article also discusses the quantitative development of the agriculture producer groups, their spatial system and breakdown due to chosen legal form and business structure.
In the Pomeranian 48 farm producer groups arose the after integration with the European Union. Most of them, was localized in regions of intensive agriculture with high quality of agricultural producing space. The legal form most commonly chosen when creating a group was a limited liability company (74,5%). In business structure the first place was taken by groups producing grain and oilseeds (54,1%), the second place simultaneously the producers of poultry, animals and swine, milk and potatoes, fresh or chilled (8,3% respectively after).
Should hope that this group organization form springing from the authentic rural cooperatives will help to solve if not all, then at least some of the problems facing Pomeranian agriculture. Moreover, a group of agricultural producers will have an influence on the further development of rural areas of Pomerania.
References
Boguta W. (red.), 2006, Organizacja i funkcjonowanie grup producentów rolnych, Krajowa Rada Spółdzielcza, Warszawa.
Google Scholar
Chałupka P., 1998, Ekonomiczne, organizacyjne oraz prawne aspekty organizowania się rolników, WODR, Leszno.
Google Scholar
Chlebicka A., 2008, Ekonomiczno-społeczne uwarunkowania rozwoju grup producentów owoców i warzyw w Polsce, Warszawa.
Google Scholar
Czapiewska G., 2012, Przemiany struktury funkcjonalno-przestrzennej Pomorza w ujęciu wielofunkcyjnego i zrównoważonego rozwoju, „Acta Scientarium Polonorum, Administratio Locorum”, 11 (2).
Google Scholar
Gołaszewska B., 2004, Szanse i bariery funkcjonowania grup producentów rolnych w Polsce, Warszawa.
Google Scholar
Hasiński W., 2010a, Grupy producentów rolnych w dolnośląskim rolnictwie [w:] Szmielińska-Pietraszek P., Szymańska W. (red.), Przemiany ilościowe i jakościowe w przestrzeni geograficznej, Słupsk.
Google Scholar
Hasiński W., 2010b, Integracja pozioma gospodarstw rolnych w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem województwa dolnośląskiego [w:] Ciok S., Migoń P. (red.), Przekształcenia struktur regionalnych – aspekty społeczne, ekonomiczne i przyrodnicze, Wrocław.
Google Scholar
Krawczyk P., 2007, Integracja pozioma w rolnictwie [w:] Jabłonka R. (red.), Grupy producentów w wybranych gałęziach produkcji rolniczej, Siedlce.
Google Scholar
Lemanowicz M., 2004, Grupy producenckie i marketingowe i ich wpływ na pozycje konkurencyjną rolników na rynku, „Acta Scientarium Polonorum, Oeconomia”, 3.
Google Scholar
Promocja tworzenia grup producentów rolnych, 2011, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa.
Google Scholar
Tomczak P., 2009, Grupy producentów rolnych jako nowe formy zespołowego działania na polskiej wsi [w:] Rydz E., Rudnicki R. (red.), Procesy przekształceń przestrzeni wiejskiej, Studia Obszarów Wiejskich, t. XVII, Warszawa.
Google Scholar
Turski J., Witosław K., 2004, Grupy producentów rolnych polskiego rolnictwa, Biuletyn Informacyjny ARR, nr 2 (152).
Google Scholar
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.