Biznes cukrowniczy w Unii Europejskiej po zniesieniu kwot produkcyjnych – przypadek Polski

Autor

  • Henryk Wnorowski Uniwersytet w Białymstoku, Wydział Ekonomii i Zarządzania, Katedra Nauk o Przedsiębiorstwie

DOI:

https://doi.org/10.18778/2082-4440.23.03

Słowa kluczowe:

biznes cukrowniczy, wspólna polityka rolna, cukier, światowy rynek cukru, kwoty produkcyjne

Abstrakt

Produkcja cukru jest ważną częścią nie tylko polskiego sektora rolno-spożywczego, ale także całej UE. Funkcjonujące w tej branży przedsiębiorstwa mają własne mikroekonomiczne cele, a także przyczyniają się do rozwoju gospodarek, w których są zlokalizowane. Wyniki przez nie osiągane w dużym stopniu zależą od uwarunkowań ekonomicznych, ale także regulacyjnych. 1 października 2017 r. została przeprowadzona bardzo istotna zmiana regulacyjna, a mianowicie reforma regulacji rynku cukru, której głównym elementem jest zniesienie kwot produkcyjnych cukru oraz minimalnej ceny skupu buraków cukrowych. Stąd autor niniejszego artykułu, biorąc pod uwagę fakt, że zniesione regulacje funkcjonowały w ramach wspólnej polityki rolnej prawie 50 lat, stara się odpowiedzieć na pytanie o konsekwencje tych zmian dla biznesu cukrowniczego w UE. Bez wątpienia nowa rzeczywistość, w jakiej znaleźli się unijni oraz polscy producenci cukru, a także plantatorzy buraka cukrowego, będzie dla nich wymagająca i będzie oznaczała dużą dynamikę zjawisk rynkowych. Zwiększy się podatność rynku unijnego na światowe szoki popytowo-podażowe. Wydaje się, że główny obszar, w którym będziemy mieli do czynienia z konsekwencjami deregulacji, to zwiększanie zmienności poziomu cen cukru. W konsekwencji prowadzenie biznesu w tej branży będzie bardziej nieprzewidywalne.

Bibliografia

Arystoteles, Etyka nikomachejska, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2007.
Google Scholar

„Credit Agricole” AGRO, „Kwartalnik Agrobiznesu”, Jesień 2017.
Google Scholar

Gawryszczak M., Zniesienie kwot cukrowych, „Gazeta Cukrownicza”, grudzień 2017, Związek Producentów Cukru w Polsce.
Google Scholar

Papaj L. (2010), Koncepcja człowieka w pracach Ludwiga von Milesa, Wydawnictwo Prohibita, Warszawa.
Google Scholar

Ptak A., Polski cukier śpi na bombie, „Rzeczpospolita”, 18.05.2017.
Google Scholar

Ptak A., Słodko-gorzka zagadka, „Rzeczpospolita”, 18.05.2017.
Google Scholar

Szajner P. (red.) (2017), Rynek cukru, stan i perspektywy, kwiecień 2017, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa.
Google Scholar

Hayek F. von (1967), Studies in Philosophy, „Politics and Economics”, Chicago.
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.7208/chicago/9780226321356.001.0001

Wnorowski H. (2014), Assorted methods of making of pricing decisions in an enterprise, „Studies in Logic, Grammar and Rethoric” Under the Auspices of the Polish Association for Logic and Philosophy of Science, „Mechanisms and Methods of Decision Making” (red. E. Roszkowska), University of Bialystok, nr 37(50).
Google Scholar DOI: https://doi.org/10.2478/slgr-2014-0028

Pobrania

Opublikowane

2018-09-30

Jak cytować

Wnorowski, H. (2018). Biznes cukrowniczy w Unii Europejskiej po zniesieniu kwot produkcyjnych – przypadek Polski. Ekonomia Międzynarodowa, (23), 103–116. https://doi.org/10.18778/2082-4440.23.03

Numer

Dział

Articles