Garum, Fish Blood Taboos in the Judaeo-Christian World and the Evolving Nature of Ancient Fish Sauce
DOI:
https://doi.org/10.18778/2084-140X.14.01Słowa kluczowe:
garum, ancient fish sauce, Roman and Greek cuisine, taboosAbstrakt
Spożywanie sfermentowanego sosu rybnego stanowi podstawowy element kuchni rzymskiej i greckiej na każdym poziomie społeczeństwa, a jeśli chodzi o dystrybucję amfor, był on popularny i powszechnie spożywany w każdym regionie imperium. Wydaje się, że w późnym okresie rzymskim dostępne sosy rybne uległy subtelnej ewolucji w sposób odzwierciedlający różne podejście do spożycia rybiej krwi. Sosy fermentowane przy użyciu rodzimych enzymów trawiennych z wnętrzności są w niektórych przypadkach odrzucane i zastępowane znanymi już solankami z patroszonych i dojrzewających solonych ryb. Zmiany te, choć trudne do zauważenia, mogą być częściowo związane z judeochrześcijańskim zakazem spożywania krwi, która, choć zwykle kojarzona z mięsem, może być również rozumiana jako odnosząca się do krwi rybiej. Te odmienne podejście do sosu rybnego w odniesieniu do krwi można znaleźć w ortodoksyjnych społecznościach żydowskich i chrześcijańskich w Palestynie, Syrii i na Cyprze. Wydaje się, że w późnej republice/wczesnym imperium istniały trzy rodzaje sosów i ogromne różnice w jakości w zależności od użytego gatunku, obecności lub braku krwi i wnętrzności, zasolenia i czasu trwania fermentacji. Wydaje się, że za czasów bizantyjskich Greków istniała ciągłość w spożyciu sosu fermentowanego enzymatycznie, choć nie tak rozpowszechniona, podczas gdy na Zachodzie sos rybny stał się w niektórych kręgach niepopularny i deficytowy w handlu. Ten okres przejściowy między powszechną popularnością i konsumpcją w Cesarstwie Rzymskim a nieregularnym niedoborem na chrześcijańskim Zachodzie jest omawiany w tym artykule w odniesieniu do postrzegania zakazów żywnościowych.
Pobrania
Bibliografia
Alciphron, Aelian, Philostratus, The Letters, ed. et trans. A.R. Benner, F.H. Fobes, Cambridge, Mass. 1959 [= Loeb Classical Library, 383].
Google Scholar
Apicius. A Critical Edition with Introduction and English Translation, C. Grocock, S. Grainger, Totness 2006 (2nd ed. 2020).
Google Scholar
Archestratos of Gela. Greek Culture and Cuisine in the Fourth Century BCE, text, trans. et comm. S.D. Olson, A. Sens, Oxford 2000.
Google Scholar
Aristophanes, Acharnians. Knights, ed. et trans. J. Henderson, Cambridge, Mass. 1998 [= Loeb Classical Library, 178], https://doi.org/10.4159/DLCL.aristophanes-acharnians.1998
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.4159/DLCL.aristophanes-acharnians.1998
Athenaeus, The Learned Banqueters, vol. I–VII, ed. et trans. S.D. Olson, Cambridge, Mass. 2007 [= Loeb Classical Library, 204], https://doi.org/10.4159/DLCL.atheneus_grammarian-learned_banqueters.2007
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.4159/DLCL.atheneus_grammarian-learned_banqueters.2007
Cato, Varro, On Agriculture, trans. W.D. Hooper, H.B. Ash, Cambridge, Mass. 1934 [= Loeb Classical Library, 283], https://doi.org/10.4159/DLCL.varro-agriculture.1934
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.4159/DLCL.varro-agriculture.1934
Diokletians Prisedikt, ed. S. Lauffer, Berlin 1971.
Google Scholar
Horace, Satires. Epistles. The Art of Poetry, trans. H. Rushton Fairclough, Cambridge, Mass. 1926 [= Loeb Classical Library, 194], https://doi.org/10.4159/DLCL.horace-satires.1926
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.4159/DLCL.horace-satires.1926
Manilius, Astronomica, ed. et trans. G.P. Goold, Cambridge, Mass. 1977 [= Loeb Classical Library, 469], https://doi.org/10.4159/DLCL.manilius-astronomica.1977
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.4159/DLCL.manilius-astronomica.1977
Palladius, Opus Agriculturae. The Work of Farming, trans. J.G. Fitch, Totnes 2013.
Google Scholar
Plautus, Amphitryon. The Comedy of Asses. The Pot of Gold. The Two Bacchises. The Captives, ed. et trans. W. De Melo, Cambridge, Mass. 2011 [= Loeb Classical Library, 60], https://doi.org/10.4159/DLCL.plautus-two_bacchises.2011
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.4159/DLCL.plautus-two_bacchises.2011
Plautus, The Merchant. The Braggart Soldier. The Ghost. The Persian, ed. et trans. W. De Melo, Cambridge, Mass. 2011 [= Loeb Classical Library, 163], https://doi.org/10.4159/DLCL.plautusbraggart_soldier.2011
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.4159/DLCL.plautus-braggart_soldier.2011
Pliny the Elder, Natural History, trans. H. Rackham, Cambridge, Mass. 1938 [= Loeb Classical Library, 330], https://doi.org/10.4159/DLCL.pliny_elder-natural_history.1938
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.4159/DLCL.pliny_elder-natural_history.1938
Seneca, Epistles, vol. III, Epistles 93–124, trans. R.M. Gummere, Cambridge, Mass. 1925 [= Loeb Classical Library, 77].
Google Scholar
Sophocles, Fragments, ed. et trans. H. Lloyd-Jones, Cambridge, Mass. 1996 [= Loeb Classical Library, 483].
Google Scholar
Berdowski P., Garum of Herod the Great (a Latin-Greek Inscription on the Amphora from Masada), “Analecta Archaeologica Ressoviensia” 1, 2006, p. 239–257.
Google Scholar
Bernal Casasola D., Arévalo A., Lorenzo L., Aguilera L., Imitations of Italic Amphorae for Fish Sauce in Baetica. New Evidence from the Salt-fish Factory of Baelo Claudia (Hispania), “Rei Cretariae Romanae Fautorum Acta” 38, 2003, p. 305–313.
Google Scholar
Biraud M., Zucker A., The Letters of Alciphron. A Unified Literary Work?, Leiden 2019 [= Mnemosyne. Bibliotheca Classica Batava. Supplementum, 424].
Google Scholar
Carannante A., Giardino C., Savarese U., In Search of Garum. The “Colatura d’alici” from the Amalfitan Coast (Campania, Italy): an Heir of the Ancient Mediterranean Fish Sauces, [in:] Atti del 4° Convegno Nazionale di Etnoarcheologia (Roma, 17–19 Maggio 2006) / Proceedings of the 4th Italian Congress of Ethnoarchaeology (Rome, 17–19 May, 2006), ed. F. Lugli, A.A. Stoppiello, S. Biagetti, Oxford 2011 [= British Archaeological Reports, 2235], p. 69–79.
Google Scholar
The Colloquia of the Hermeneumata Pseudodositheana, ed. et trans. E. Dickey, Cambridge 2012 [= Cambridge Classical Texts and Commentaries, 53].
Google Scholar
Corcoran T.H., Roman Fish Sauces, “Classical Journal” 58, 1962, p. 204–210.
Google Scholar
Corrales P.A., Prieto J.M.C., Aguilar M.C., Padilla J.S., Salsamenta malacitano: avances de un proyecto de investigación. Itálica, “Revista de Arqueología Clásica de Andalucía” 1, 2011, p. 29–50.
Google Scholar
Cotton H., Lernau O., Goren Y., Fish Sauce from Herodian Masada, “Journal of Roman Archaeology” 9, 1996, p. 223–238, https://doi.org/10.1017/S1047759400016585
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1017/S1047759400016585
Curtis R.I., Garum and Salsamenta. Production and Commerce in Materia Medica, Leiden 1991 [= Studies in Ancient Medicine, 3], https://doi.org/10.1163/9789004377264
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1163/9789004377264
Dalby A., Flavours of Byzantium, Totnes 2003.
Google Scholar
Dalby A., Geoponika: Farm Work. A Modern Translation of the Roman and Byzantine Farming Handbook, Totnes 2011.
Google Scholar
Gowers E., The Loaded Table. Representations of Food in Roman Literature, Oxford 1993, https://doi.org/10.1093/oso/9780198146957.001.0001
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1093/oso/9780198146957.001.0001
Grainger S., The Story of Garum. Fermented Fish Sauce and Salted Fish in the Ancient World, Abingdon 2021.
Google Scholar
Leigh M., Food in Latin Literature, [in:] A Companion to Food in the Ancient World, ed. J. Wilkins, R. Nadeau, Hoboken 2015, p. 43–52, https://doi.org/10.1002/9781118878255.ch3
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1002/9781118878255.ch3
Leon J.M., A propósito de la marca Soc y en torno al Garum Sociorum, “Habis” 32, 2001, p. 171–184.
Google Scholar
Lytle E., The Economics of Saltfish Production in the Aegean During the Classical and Hellenistic Periods, “Journal of Maritime Archaeology” 13.3, 2018, p. 407–418, https://doi.org/10.1007/s11457-018-9207-1
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1007/s11457-018-9207-1
Magness J., Sectarianism Before and After 70 CE, [in:] Was 70 CE a Watershed in Jewish History?, ed. D.R. Schwartz, Z. Weiss, Leiden 2012 [= Ancient Judaism and Early Christianity, 78], p. 69–89, https://doi.org/10.1163/9789004217447_006
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1163/9789004217447_006
Millham M.E., Toward a Stemma and Fortuna of Apicius, “Italia Medioevale e Umanistica” 10, 1967, p. 259–320.
Google Scholar
Mylona D., Fish-Eating in Greece from the Fifth Century B.C. to the Seventh Century A.D. A Story of Impoverished Fishermen or Luxurious Fish Banquets?, Oxford 2008 [= British Archaeological Reports, 1754], https://doi.org/10.30861/9781407301938
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.30861/9781407301938
Palacios V., Garcia E., Bernal Casasola D., Roldan A., Rodrigues Á., Sanchez J., Conservas antiguas y gastronomía contemporánea, [in:] Un Estrecho de Conservas. Del Garum de Baelo Claudia a la melva de Tarifa, ed. D. Bernal Casasola, J.Á. Espόsitό Álvarez, L. Medina Grande, J.S. Vicente-Franqueira Garca, Cádiz 2016, p. 89–106, https://doi.org/10.37049/9788498285703
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.37049/9788498285703
Peterson T.S., Acquired Taste. The French Origins of Modern Cooking, Ithaca 1994.
Google Scholar
Raad N.N., Roman Amphorae in the Near East: a Study of the Distribution of Spanish, North African, and Local Types (MA. Dissertation, American University of Beirut. Department of History and Archaeology, 2015).
Google Scholar
Rodríguez-Alcántara A., Roldán-Gómez A.M., Bernal Casasola D., García-Vargas E., Palacios-Macías V.M., New Technological Contributions to Roman Garum Elaboration from Chemical Analysis of Archaeological Fish Remains from the ‘Garum Shop’ at Pompeii (I. 12.8), “Zephyrus” 82, 2018, p. 149–163, https://doi.org/10.14201/zephyrus201882149163
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.14201/zephyrus201882149163
Studer J., Roman Fish Sauce in Petra, Jordan, [in:] Fish Exploitation in the Past. Proceedings of the 7th Meeting of the ICAZ Fish Remains Working Group, ed. W. Van Neer, Tervuren 1994 [= Annales du Musée Royal de L’Afrique Centrale, Sciences Zoologiques, 274], p. 191–196.
Google Scholar
Van Neer W., Ervynck A., Monsieur P., Fish Bones and Amphorae: Evidence for the Production and Consumption of Salted Fish Products Outside the Mediterranean Region, “Journal of Roman Archaeology” 23, 2010, p. 161–195, https://doi.org/10.1017/S104775940000235X
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1017/S104775940000235X
Viegas C., Long-distance Imported Pottery at Horvat Kur (Galilee, Israel): Categories and Quantities, “Rei Cretariae Romanae Fautorum Acta” 46, 2020, p. 559–567, https://doi.org/10.2307/j.ctv1gt94kk.62
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.2307/j.ctv1gt94kk.62
Weingarten S., Fish and Fish Products in Late Antique Palestine and Babylonia in their Social and Geographical Contexts: Archaeology and the Talmudic Literature, “Journal of Maritime Archaeology” 13, 2018, p. 235–245, https://doi.org/10.1007/s11457-018-9210-6
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1007/s11457-018-9210-6
Wilkins J., Cooking and Processing Fish in Antiquity: Questions of Taste and Texture, “Journal of Maritime Archaeology” 13.3, 2018, p. 225–234, https://doi.org/10.1007/s11457-018-9194-2
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1007/s11457-018-9194-2
Wilkins J., Fish as a Source of Food in Antiquity, [in:] Ancient Fishing and Fish Processing in the Black Sea Region, ed. T. Bekker-Nielsen, Aarhus 2005, p. 21–30.
Google Scholar
Woys Weaver W., Food and Drink in Medieval Cyprus: The French Court, The Greek Gentry, and the Village Serfs, Wiesbaden (forthcoming).
Google Scholar
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2024 Sally Grainger

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.





