Sustainable development in the hotel industry: Between theory and practice in Poland
DOI:
https://doi.org/10.2478/tour-2018-0011Keywords:
tourism, sustainable development, hotel industryAbstract
The aim of the paper is to discuss the current state, implementation capabilities and barriers to the implementation of sustainable development principles in the hotel industry in Poland. The paper examines the issue on the basis of the evolution and implementation of sustainable development principles at hotels. Best practices are analyzed in terms of the introduction of these principles and practical problems in the implementation process are also scrutinized.
Downloads
References
BOHDANOWICZ J., BOHDANOWICZ P., Stymulatory ekonomiczne i prawne polityki ekorozwoju dla turystyki, Konferencja pt. „Główne problemy badawcze i metodologiczne współczesnej politologii w Polsce”, 8-10 listopada 2004, Władysławowo, Polska.
Google Scholar
BORKOWSKA-NISZCZOTA M., 2015, Społeczna odpowiedzialność biznesu turystycznego na rzecz zrównoważonego rozwoju na przykładzie obiektów hotelarskich, Economics and Management, 1, pp. 368-392.
Google Scholar
BRUNS-SMITH A., CHOY V., CHONG H., VERMA R., 2015, Environmental sustainability in the hospitality industry: Best practices, guest participation, and customer satisfaction, Cornell Hospitality Report, 15 (3), pp. 6-16.
Google Scholar
BUTOWSKI L., 2013, Długookresowy model turystyki zrównoważonej, Zeszyty Naukowe Uczelni Vistula. Ekonomia, III, 32, pp. 5-28.
Google Scholar
CITKOWSKI M. (ed.), 2010, Społeczna odpowiedzialność biznesu. Koncepcja i praktyka, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Administracji Publicznej, Białystok.
Google Scholar
DOMINIK P., 2017, Społeczna odpowiedzialność branży hotelarskiej i gastronomicznej, Przedsiębiorczość i Zarządzanie, 18, 2, II: Zarządzanie humanistyczne i publiczne, Ł. Sułkowski, A.M. Migdał (eds.), pp. 265-278.
Google Scholar
Ekspertyza dotycząca edukacji dla zrównoważonego rozwoju w Polsce. Raport końcowy, 2012, Zespół Konsultantów ITTI, Poznań, pp. 3-5.
Google Scholar
FERMANI A., CRESPI I., STARA F., 2016, Sustainable hospitality and tourism at different ages: Women’s and men’s attitudes in Italy, Research in Hospitality Management, 6 (1), pp. 83-92
Google Scholar
HENDEL M., 2016, Koncepcja konsumpcji zrównoważonej w turystyce jako możliwość realizacji założeń turystyki zrównoważonej, Marketing i Rynek, 2, pp. 13-19.
Google Scholar
HENDEL M., ŻEMŁA M., 2016, Zrównoważona konsumpcja jako atrybut i uwarunkowanie rozwoju branży turystycznej w XXI wieku, Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego, 30 (4), pp. 187-197.
Google Scholar
ISO 26000: 2010, Guidance on social responsibility, 2010, ISO.
Google Scholar
JONES P., HILLIER D., COMFORT D., 2016, Sustainability in the hospitality industry: Some personal reflections on corporate challenges and research agendas, International Journal of Contemporary Hospitality Management, 28 (1), pp. 36-67.
Google Scholar
KAPERA I., 2018, Sustainable tourism development efforts by local governments in Poland, Sustainable Cities and Society, 40, pp. 581-588.
Google Scholar
KAPERA I., WSZENDYBYŁ-SKULSKA E., 2017, Pro-ecological hotel policies as assessed by guest, Turyzm/Tourism, 27, 2, pp. 57-62.
Google Scholar
KAZIMIERCZAK M., 2010, Jaką aksjologię zakłada idea zrównoważonego rozwoju w turystyce?, Turystyka i Rekreacja. Studia i Prace, 6: Uwarunkowania i plany rozwoju turystyki. Turystyka zrównoważona, Z. Młynarczyk, I. Potocka, A. Zajadacz (eds.), s. 9–18.
Google Scholar
Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 roku, DzU 1997, nr 78, poz. 483.
Google Scholar
KOWALCZYK A., (ed.), 2010 Turystyka zrównoważona, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa.
Google Scholar
KOWALCZYK A., 2010, Turystyka zrównoważona – aspekty kulturowe, Turystyka i Rekreacja. Studia i Prace, 6: Uwarunkowania i plany rozwoju turystyki. Turystyka zrównoważona, Z. Młynarczyk, I. Potocka, A. Zajadacz (eds.), pp. 19-29.
Google Scholar
KRONENBERG J., 2011, Zrównoważony rozwój a powiązanie z miejscem i lokalną społecznością – Dwór w Tomaszowicach, Zrównoważony Rozwój – Zastosowania, 2, pp. 52-65.
Google Scholar
Marketingowa strategia Polski w sektorze turystyki na lata 2012-2020, 2011, Warszawa.
Google Scholar
MAZUR-WIERZBICKA E., 2018, Społeczna odpowiedzialność biznesu w branży hotelarskiej, Ekonomiczne Problemy Turystyki, 1 (41), pp. 59-66.
Google Scholar
MELISSEN F., 2013, Sustainable hospitality: A meaningful notion?, Journal of Sustainable Tourism, 21, pp. 810-824.
Google Scholar
MIKA M., 2015, Sustainable tourism, a critique of the academic feasibility of the concept, Turyzm/Tourism, 25, 1, pp. 9-17.
Google Scholar
NIEZGODA A., 2004, Problems of implementing sustainable tourism in Poland, Economics and Bussines Review, 1 (4), pp. 30-42.
Google Scholar
NIEZGODA A., 2010, Ekologiczne uwarunkowania zachowań nabywczych w turystyce, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Ekonomiczne Problemy Usług, 52, pp. 643-652.
Google Scholar
NIEZGODA A., MARKIEWICZ E., 2015, Turystyka biznesowa a turystyka zrównoważona – przykład hotelu w aglomeracji, Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 63 (6), pp. 226-240.
Google Scholar
Pogranicze polsko-słowackie. Dostępność transportowa a turystyka, 2012, Instytut Geografii i Przestrzennego Zagospodarowania Polska Akademia Nauk, Geografický ústav Slovenská akadémia vied, Warszawa–Bratysława.
Google Scholar
Polska Market Insights Raport Roczny, 2016, Colliers International, Warszawa.
Google Scholar
PN-ISO 2600: 2012, Wytyczne dotyczące społecznej odpowiedzialności, 2012.
Google Scholar
Program rozwoju turystyki do 2020 roku, 2015, Warszawa.
Google Scholar
PRZYBYLSKA A., 2012, CSR jako narzędzie rozwoju i promocji przedsiębiorstw turystycznych, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Ekonomiczne Problemy Usług, 86, pp. 343-355.
Google Scholar
RHEEDE VAN A., BLOMME R.J., 2012, Sustainable practices in hospitality: A research framework, Advances in Hospitality and Leisure, 8, J.S. Chen (ed.), Emerald Group Publishing Limited, pp. 257-271.
Google Scholar
SALA J., 2009, Formy współczesnego hotelarstwa, WUE, Kraków.
Google Scholar
SLOAN P., LEGRAND W., CHEN J. S., 2009, Sustainability in the hospitality industry: Principles of sustainable operations, Elsevier, Oxford.
Google Scholar
Strategia na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju do roku 2020 (z perspektywą do 2030 r.), 2017, Warszawa.
Google Scholar
SZTORC M., 2017, Problematyka zrównoważonego rozwoju oparta na wartościach w strategiach przedsiębiorstw hotelarskich, Studia i Materiały. Miscellanea Oeconomicae, 2, pp. 303-316.
Google Scholar
SZYMAŃSKA E., 2014, Zarządzanie usługami noclegowymi w świetle zasad zrównoważonej turystyki, Logistyka, 3, pp. 6201- 6214.
Google Scholar
Turystyka w 2017, 2018, GUS, Warszawa.
Google Scholar
Ustawa z dnia 27 kwietnia 2001 r. Prawo ochrony środowiska, DzU 2001, nr 62, poz. 627, ze zm.
Google Scholar
https://plgbc.org.pl/baza-budynkow-certyfikowanych/.
Google Scholar
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.