Gastronomia kłodzka w latach 1945–1970 na łamach prasy regionalnej

Autor

DOI:

https://doi.org/10.18778/2080-8313.27.04

Słowa kluczowe:

Sudety, region kłodzki, Kłodzko, gastronomia

Abstrakt

Tuż po zakończeniu II wojny światowej Polacy zaczęli przejmować poniemieckie lokale gastronomiczne w Kłodzku, ale nie cieszyli się długo ich posiadaniem, gdyż po rozprawieniu się z prywatnymi zakładami gastronomicznymi pod koniec lat czterdziestych XX w., rozpoczęły działalność m.in. gospody spółdzielcze. Do październikowej odwilży 1956 r. lokale gastronomiczne generalnie nie zachęcały do odwiedzin. Dopiero w drugiej połowie lat pięćdziesiątych zaczęto nieśmiało zatrudniać artystów plastyków. W lokalach gastronomicznych panował ciągły tłok, ludzie często długo czekali na wolne miejsce, by później tracić czas na realizację zamówienia. Jednak przez cały interesujący nas okres jakość serwowanego jedzenia pozostawiała wiele do życzenia. Obsługa również była kiepska. Niewystarczająca liczba personelu była trudnym do rozwiązania problemem. Na początku lat sześćdziesiątych połowa wszystkich pracowników gastronomii nie posiadała odpowiednich kwalifikacji. W drugiej połowie lat sześćdziesiątych zapanowała moda na folklor i folkloryzm, a jednym z najbardziej znanych tego typu lokali w województwie wrocławskim była kłodzka “Wilcza Jama”.

Biogram autora

Romuald M. Łuczyński - Uniwersytet WSB Merito we Wrocławiu

Dr hab. Romuald M. Łuczyński, prof. UWSB Merito – profesor na Uniwersytecie WSB Merito we Wrocławiu, badacz dziejów Dolnego Śląska, autor wielu książek i publikacji naukowych o tematyce dolnośląskiej. Redaktor naczelny wydawanego od ponad 20 lat czasopisma „Sudety. Przyroda. Kultura. Historia”. Popularyzator dziejów, kultury i krajobrazów regionu.

Zainteresowania naukowe: dzieje Dolnego Śląska, rezydencje arystokratyczne i ziemiańskie, europejska kultura uzdrowiskowa, bibliofilstwo, fotografika.

Bibliografia

Archiwum Państwowe we Wrocławiu, Urząd Wojewódzki Wrocławski, sygn. XI/270, Pismo Pełnomocnika Rządu R.P. na Obwód XXIV w Kładzku [!] do Urzędu Wojewódzkiego we Wrocławiu z 28 lutego 1946 r.
Google Scholar

Archiwum Państwowe we Wrocławiu, Wrocławskie Zjednoczenie Przedsiębiorstw Handlowych, sygn. 374, Protokół rewizji finansowo-księgowej przeprowadzonej w przedsiębiorstwie p.n. „Sudeckie Zakłady Gastronomiczne” w Kłodzku […] w czasie od dn. 20 lipca do dn. 30 sierpnia 1965 r.
Google Scholar

Archiwum Akt Nowych w Warszawie, Ministerstwo Handlu Wewnętrznego, sygn. 2/100, Protokół z rewizji dokumentalnej przeprowadzonej […] w Kłodzkich Zakładach Gastronomicznych […] w czasie od 25 września [1959 r.] do 18 stycznia 1960 r.
Google Scholar

„Gazeta Robotnicza” 1951, 1952, 1954, 1957, 1960–1962, 1970.
Google Scholar

„Jeleniogórskie Słowo Polskie” 1949.
Google Scholar

„Przegląd Gastronomiczny” 1967, 1969, 1970.
Google Scholar

„Przemysł Gastronomiczny” 1957, 1960, 1962.
Google Scholar

„Słowo Polskie” 1950, 1957, 1959–1963, 1966–1969.
Google Scholar

„Słowo Wałbrzyskie” 1952–1956.
Google Scholar

„Trybuna Dolnośląska” 1946.
Google Scholar

„Turysta” 1961.
Google Scholar

„Żywienie Zbiorowe” 1951–1954.
Google Scholar

Dolnośląski informator gospodarczy, Wrocław 1947.
Google Scholar

Kotlina kłodzka, mapa 1:125 000, Warszawa 1960.
Google Scholar

Pobrania

Opublikowane

2024-12-30

Jak cytować

Łuczyński, R. M. (2024). Gastronomia kłodzka w latach 1945–1970 na łamach prasy regionalnej. Studia Z Historii Społeczno-Gospodarczej XIX I XX Wieku, 27, 85–116. https://doi.org/10.18778/2080-8313.27.04

Numer

Dział

Artykuł

Podobne artykuły

1 2 3 4 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.