Wpływ liberalizacji usług w Unii Europejskiej na innowacyjność i konkurencyjność polskich przedsiębiorstw usługowych. Wyniki badań

Autor

  • Stanisław Maciej Szukalski Uniwersytet Łódzki, Wydział Ekonomiczno‑Socjologiczny, Instytut Ekonomii, Katedra Makroekonomii
  • Anna Dąbrowska Instytut Badań Rynku, Konsumpcji i Koniunktur
  • Mirosława Janoś-Kresło Szkoła Główna Handlowa, Instytut Zarządzania, Zakład Badań Zachowań Konsumentów
  • Jan Piotrkowski Instytut Badań Rynku, Konsumpcji i Koniunktur

DOI:

https://doi.org/10.18778/0208-6018.337.09

Słowa kluczowe:

liberalizacja usług, dyrektywa usługowa, konkurencyjność, innowacyjność przedsiębiorstw usługowych

Abstrakt

Artykuł przedstawia wyniki badania polskich przedsiębiorstw usługowych przeprowadzonego w celu oceny wpływu liberalizacji usług na unijnym rynku, wprowadzonej dyrektywą usługową z 2006 roku, na konkurencyjność i innowacyjność polskich przedsiębiorstw usługowych. Badanie przeprowadzono wśród 400 przedsiębiorstw świadczących usługi: handlowe, budowlane, rzemieślnicze, specjalistyczne związane z działalnością biznesową, szkoleniowe, edukacyjne i informacyjne, turystyczne, zakwaterowania i wyżywienia. Przedmiotem badania była ocena liberalizacji usług przez podmioty oraz korzyści i barier wynikających z niej dla usługodawców. Na polskim rynku nie ma tak kompleksowego badania przedsiębiorstw usługowych eksportujących swoje usługi na rynki krajów Wspólnoty. Wyniki przedstawione w artykule są efektem oryginalnych, autorskich badań. Sformułowano dwie hipotezy badawcze: (1) dyrektywa usługowa pozytywnie wpływa na konkurencyjność i innowacyjność polskich przedsiębiorstw usługowych na rynku wspólnotowym; (2) przedsiębiorcy w większym stopniu dostrzegają korzyści w obszarze wpływu na konkurencyjność i innowacyjność ich przedsiębiorstw niż bariery implementacji dyrektywy usługowej. Obie hipotezy zostały pozytywnie zweryfikowane. Artykuł ma charakter badawczy.

Pobrania

Brak dostępnych danych do wyświetlenia.

Biogram autora

Stanisław Maciej Szukalski - Uniwersytet Łódzki, Wydział Ekonomiczno‑Socjologiczny, Instytut Ekonomii, Katedra Makroekonomii

Prof. UŁ dr hab. nauk ekonomicznych, Uniwersytet Łódzki, Instytut Ekonomii, specjalizuje się w teorii usług, teorii przedsiębiorstwa. Opiekun specjalności "Kierowanie małą i średnią firmą" na kierunku Ekonomia. W ostatnich piętnastu latach zainteresowania naukowe koncentrowały się na rozwoju usług biznesowych, procesach outsourcingu usług, tworzeniu centrów usług wsparcia biznesowego. W 2016 roku opublikował książki:  „Procedury budowy planów biznesowych” i „Outsourcing .Metodyka przygotowania procesów i ocena efektywności.Członek Komitetu Prognoz Polska 2000 Plus przy Prezydium PAN (od 2003 roku) . Ekspert Narodowego Centrum Nauki, autor wielu publikacji naukowych (www.szukalski.uni.lodz.pl). Dwadzieścia siedem lat doświadczenia, jako konsultant, od 1989 roku, właściciel firmy konsultingowej, autor ponad 250 projektów doradczych dla przedsiębiorstw polskich i zagranicznych różnych sektorów

Bibliografia

Bieńkowski W. (2008), Konkurencyjność gospodarki kraju; próba rewizji determinant i miar. Przyczyny zmian znaczenia czynników konkurencyjności, [w:] W. Bieńkowski, Z. Czajkowski, M. Gomułka, B. Brocka‑Palacz, E. Latoszek, J. Misala, M.J. Radło, M. Weresa, Czynniki i miary międzynarodowej konkurencyjności gospodarek w kontekście globalizacji, Szkoła Główna Handlowa, Instytut Gospodarki Światowej, Warszawa.
Google Scholar

Bowman C., Faulkner D. (1996), Strategie konkurencji, Gebethner i S‑ka, Warszawa.
Google Scholar

Ciborowski R. (2012), Zmiany w charakterze procesów innowacyjnych a konkurencyjność gospodarki, [w:] T. Rynarzewski, E. Mińska‑Struzik (red.), Znaczenie innowacji dla konkurencyjności międzynarodowej gospodarki, „Zeszyty Naukowe Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu” nr 246, s. 12–21.
Google Scholar

Dąbrowska A. (2013), Konsument na rynku usług w Polsce, IBRKK, Warszawa.
Google Scholar

Dąbrowska A., Janoś‑Kresło M., Wódkowski A. (2009), E‑usługi a społeczeństwo informacyjne, Difin, Warszawa.
Google Scholar

Dyrektywa 2006/123/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12 grudnia 2006 r. dotycząca usług na rynku wewnętrznym, L 376/36, 27.12.2006.
Google Scholar

Eurostat (1997), Annex 2. The collection of non‑technological innovation data, [in:] Oslo Manual. The measurement of scientific and technological activities. Proposed guidelines for collecting and interpreting technological innovation data, European Commission, www.oecd.org [dostęp: 12.09.2016].
Google Scholar

Gallouj F. (2002), Innovation in services and the attendant old and new myths, „Journal of Socio‑Economics”, t. 31, s. 137–154.
Google Scholar

Gorynia M. (2009), Teoretyczne aspekty konkurencyjności, [w:] M. Gorynia, E. Łaźniewska (red.), Kompendium wiedzy o konkurencyjności, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
Google Scholar

Hertog P. den (2002), Co‑producers of innovation: on the role of knowledge‑intensive services in innovation, [w:] J. Gadrey, F. Gallouj (eds.), Productivity, Innovation and Knowledge in services: New Economic and Socio‑Economic Approaches, Edward Elgar Publishing, Cheltenham.
Google Scholar

Janas A. (2010), Przesłanki wyboru strategii wejścia na rynki zagraniczne przedsiębiorstw usługowych, [w:] J.W. Wiktor, A. Żbikowska (red.), Marketing międzynarodowy. Uwarunkowaniai tendencje rozwoju, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.
Google Scholar

Kłosiński K.A. (2011), Światowy rynek usług w początkach XXI wieku, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.
Google Scholar

Kuczewska L., Nowacki R. (2016), Innowacyjność usług biznesowych w podnoszeniu konkurencyjności przedsiębiorstw, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.
Google Scholar

Lauterborn R. (1990), New Marketing Litany: 4P’s Passe, C‑Words Take Over, „Advertising Age”, t. 1(41), p. 26.
Google Scholar

Nowacki R. (red.) (2010), Innowacyjność w zarządzaniu a konkurencyjność przedsiębiorstwa, Difin, Warszawa.
Google Scholar

Pluta‑Olearnik M. (2013), Marketing przedsiębiorstw usługowych w procesie internacjonalizacji, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa
Google Scholar

Rudnicka M. (2012), Liberalizacja handlu usługami w Unii Europejskiej, Wydawnictwo Adam Marszałek, Toruń.
Google Scholar

Schumpeter J.A. (1960), Teoria rozwoju gospodarczego, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa.
Google Scholar

Stankiewicz M.J. (2000), Istota i sposoby oceny konkurencyjności przedsiębiorstwa, „Gospodarka Narodowa”, nr 7–8, s. 95–111.
Google Scholar

Stankiewicz M.J. (2005), Konkurencyjność przedsiębiorstwa. Budowanie konkurencyjności przedsiębiorstwa w warunkach globalizacji, Wydawnictwo TNOiK „Dom Organizatora”, Toruń.
Google Scholar

Stankiewicz M.J. (red.) (2006), Zarządzanie wiedzą jako kluczowy czynnik międzynarodowej konkurencyjności przedsiębiorstwa, Wydawnictwo TNOiK „Dom Organizatora”, Toruń.
Google Scholar

Szukalski S.M., Wodnicka M. (2016), Outsourcing. Metodyka przygotowania procesów i ocena efektywności, Difin, Warszawa.
Google Scholar

Ustawa z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz.U. z 2015 r., poz. 584).
Google Scholar

Wolny R. (2013), Rynek e‑usług w Polsce – funkcjonowanie i kierunki rozwoju, Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach, Katowice.
Google Scholar

Pobrania

Opublikowane

2018-09-20

Jak cytować

Szukalski, S. M., Dąbrowska, A., Janoś-Kresło, M., & Piotrkowski, J. (2018). Wpływ liberalizacji usług w Unii Europejskiej na innowacyjność i konkurencyjność polskich przedsiębiorstw usługowych. Wyniki badań. Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica, 4(337), 127–153. https://doi.org/10.18778/0208-6018.337.09

Numer

Dział

Artykuł

Podobne artykuły

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.