Innowacyjność w gospodarstwach agroturystycznych

Autor

  • Ewa Pałka-Łebek Zakład Geografii Społeczno-Gospodarczej, Instytut Geografii, Wydział Matematyczno-Przyrodniczy, Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Patryk Brambert Zakład Badań Regionalnych i Gospodarki Przestrzennej, Instytut Geografii, Wydział Matematyczno-Przyrodniczy, Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach

DOI:

https://doi.org/10.18778/1508-1117.32.07

Słowa kluczowe:

obszary wiejskie, innowacje, innowacyjność, agroturystyka, gospodarstwo agroturystyczne

Abstrakt

Przestrzeń agroturystyczną w Polsce południowo-wschodniej determinuje wiele czynników o różnym charakterze. Aktualnie coraz większą rolę przypisuje się innowacjom. Są one wskazane dla osiągnięcia konkurencyjności ofert turystycznych na tych obszarach. W pracy dokonano identyfikacji innowacji wprowadzanych przez gospodarstwa agroturystyczne zlokalizowane w czterech województwach wskazanej części kraju: lubelskim, małopolskim, podkarpackim i świętokrzyskim. Głównym celem jest ocena innowacyjności określonych przedsiębiorstw. W analizie uwzględniono opinie na ten temat w ramach wybranej grupy 607 posiadaczy gospodarstw agroturystycznych. Badania ankietowe wykonano w 2016 roku.

Bibliografia

Alejziak B., 2009, Innowacyjna gospodarka a turystyka, [w:] Feczko J. (red.), Rozwój turystyki w warunkach Unii Europejskiej, Wyższa Szkoła Ekonomii i Prawa im. prof. Edwarda Lipińskiego, Kielce: 25–39.
Google Scholar

Bednarska M., Gołembski G., Markiewicz E., Olszewski M., 2007, Przedsiębiorstwo turystyczne. Ujęcie statyczne i dynamiczne, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.
Google Scholar

Brambert P., 2016, Wpływ współpracy sieciowej na przedsiębiorczość i innowacyjność w regionie świętokrzyskim na przykładzie klastra Grono Targowe Kielce, Praca doktorska, Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach.
Google Scholar

Budner W., 2013, Klastry w gospodarce lokalnej – znaczenie, czynniki i bariery rozwoju, [w:] Fimińska-Banaszyk R., Zimny A. (red.), Doskonalenie zarządzania w samorządach lokalnych, Wydawnictwo Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Koninie, Konin: 9–20.
Google Scholar

Dębniewska M., Wojtowicz K., 2014, Innowacyjność i konkurencyjność w zarządzaniu małym przedsiębiorstwem turystycznym, [w:] Snarski S., Jalinik M. (red.), Przedsiębiorczość w turystyce, Wydawnictwo EkoPress, Białystok.
Google Scholar

Drucker P.F., 1992, Innowacje i przedsiębiorczość. Praktyka i zasady, Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.
Google Scholar

Etzkowitz H., Leydesdorff L., 2000, The dynamics of innovation: From national systems and „Mode 2” to a triple helix of university-industry-government relations, „Research Policy”, 29 (2): 109–123.
Google Scholar

Gancarczyk J., 2012, Innowacje w małych i średnich przedsiębiorstwach turystycznych, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Ekonomiczne Problemy Usług”, 91: 105–123.
Google Scholar

Janasz W. (red.), 2004, Innowacje w rozwoju przedsiębiorczości w procesie transformacji, Wydawnictwo Difin, Warszawa.
Google Scholar

Janasz W., 2005, Innowacje i ich miejsce w tworzeniu wartości przedsiębiorstwa, [w:] Janasz W. (red.), Innowacje w działalności przedsiębiorstw w integracji z Unią Europejską, Wydawnictwo Difin, Warszawa: 23–63.
Google Scholar

Kamińska W., Heffner K. (red.), 2011, Obszary wiejskie: wielofunkcyjność, migracje, nowe wizje rozwoju, „Studia KPZK PAN”, 133, Warszawa.
Google Scholar

Lichniak I., 2010, Cechy podmiotu innowacyjnego. Region innowacyjny, [w:] Godlewska-Majkowska H. (red.), Innowacyjność jako czynnik wzrostu atrakcyjności inwestycyjnej polskich regionów w latach 2002–2007, Wydawnictwo SGH, Warszawa: 14–16.
Google Scholar

Lumpkin G.T., Dess G.G., 2001, Linking two dimensions of entrepreneurial orientation to firm performance: The moderating role of environment and industry lifecycle, „Journal of Business Venturing”, 5: 429–451.
Google Scholar

Matusiak K.B. (red.), 2011, Innowacje i transfer technologii. Słownik pojęć, PARP, Warszawa.
Google Scholar

Niedzielski P., Markiewicz J., Rychlik K., Rzewuski T., 2007, Innowacyjność w działalności przedsiębiorstw. Kompendium wiedzy, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin.
Google Scholar

Pałka E., 2015, Innowacje w gospodarstwach agroturystycznych Polski południowo-wschodniej, „Studia i Materiały. Miscellanea Oeconomicae”, 4: 73–88.
Google Scholar

Panasiuk A., 2014, Procesy innowacyjne w kształtowaniu struktury rynku turystycznego, [w:] Snarski S., Jalinik M. (red.), Przedsiębiorczość w turystyce, Wydawnictwo Eko-Press, Białystok.
Google Scholar

Plawgo B. (red.), 2014, Benchmarking klastrów w Polsce – edycja 2014. Raport ogólny, Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości, Warszawa.
Google Scholar

Puciato D., Woś B., 2011, Innowacje jako forma wzbogacenia oferty wybranych gospodarstw agroturystycznych w Górach Świętokrzyskich, „Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis. Seria Oeconomica”, 64: 113–124.
Google Scholar

Schumpeter J.A., 1939, Business cycles: a theoretical, historical and statistical analysis of the capitalist process, McGraw-Hill Book Company, New York–Toronto–London.
Google Scholar

Schumpeter J.A., 1960, Teoria rozwoju gospodarczego, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa.
Google Scholar

Szymańska E., 2013, Procesy innowacyjne przedsiębiorstw świadczących usługi w zakresie organizacji imprez turystycznych, Oficyna Wydawnicza Politechniki Białostockiej, Białystok.
Google Scholar

Wyszkowska Z., 2012, Uwarunkowania rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich, „Journal of Agribusiness and Rural Development”, 3: 299–307.
Google Scholar

Pobrania

Opublikowane

2018-06-30

Jak cytować

Pałka-Łebek, E., & Brambert, P. (2018). Innowacyjność w gospodarstwach agroturystycznych. Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, (32), 125–138. https://doi.org/10.18778/1508-1117.32.07