Przejdź do sekcji głównej
Przejdź do głównego menu
Przejdź do stopki
Open Menu
Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica
Start
O czasopiśmie
O czasopiśmie
Zespół redakcyjny
Recenzenci
Indeksowanie
Statystyki
Kontakt
Zawartość
Nowy numer
Early View
Archiwum
Dla Autorów
Oświadczenie autora artykułu
Prawa autorskie
Instrukcja redakcyjna
Opłaty
Zgłoś tekst
Polityka czasopisma
Etyka wydawnicza
Polityka OA
Polityka prywatności
Szukaj
Zaloguj
Zarejestruj
Strona domowa
/
Archiwum
/
Nr 80 (2005)
Nr 80 (2005)
Opublikowane:
2005-01-01
Articles
Kuchnia i dietetyka późnego antyku oraz Bizancjum. Kilka uwag na temat spożycia, sporządzania, przyrządzania, wartości dietetycznych i zastosowań medycznych konserw rybnych w antycznej i bizantyńskiej literaturze greckiej
Maciej Kokoszko
7-25
PDF
Kanony kościelne w sporze między Wschodem a Zachodem na tle schizmy antiocheńskiej w IV wieku
Sławomir Bralewski
27-43
PDF
Illus Izauryjczyk wobec uzurpacji Bazyliskosa
Mirosław J. Leszka
45-53
PDF
Klasyfikacja rozruchów społecznych w syryjskiej Antiochii (IV-VI w.)
Paweł Filipczak
55-79
PDF
Bessas – kariera Ostrogota w Bizancjum
Teresa Wolińska
81-93
PDF
Fabia-Eudokia – żona Herakliusza
Małgorzata В. Leszka
95-100
PDF
Sprawa śmierci cesarza bizantyńskiego Romana III Argyrosa (1028-1034)
Tomasz Kotala
101-116
PDF
Kariera polityczna Michała Psellosa na dworze bizantyńskim w XI wieku
Kamil Domaradzki
117-138
PDF
Wybrane problemy upadku Tyrnowa
Kirił Marinow
139-160
PDF
Ingerencja Turków osmańskich w sprawy wewnętrzne Bizancjum za panowania Murada I i Bajezyda I
Rafał Korczak
161-171
PDF
Other
Przedmowa
Waldemar Ceran
3-5
PDF
Język / Language
English
Język polski
Zgłoś artykuł
Zgłoś artykuł
similaritycheck
cope
sjr
citescore
Aktualny numer