Założenia etyczne Kodeksu Etyki Żywnościowej
DOI:
https://doi.org/10.18778/1899-2226.22.4.04Słowa kluczowe:
food, food safety, food ethics, Code of EthicsAbstrakt
The main point of the article is to analyze the ethical assumptions of the Codex of Food Ethics and to answer the question of whether the formalization of morality related to food is possible at all. The analyzed Codex was created in October 2013, with the participation of experts from various communities. The value that was indicated and considered to be accepted by all acceding to its use is the “good of the consumer,” although it was not clearly defined in the content of the Code. The Code does draw attention to safety, quality, trust, control, and respect of the law, however. These issues were discussed in the article. Unfortunately, due to the lack of information about the further fate of the Code, it is difficult to answer the question whether it has a chance to for practical application in the form proposed by its creators.
Bibliografia
Bauman, Z. (2012). Etyka ponowoczesna (J. Bauman, J. Tokarska-Bakir, tłum.). Warszawa: Wydawnictwo Aletheia.
Google Scholar
Birnbacher, B. (1999). Odpowiedzialność za przyszłe pokolenia (B. Andrzejewski, P. Jackowski, tłum.). Warszawa: Oficyna Naukowa.
Google Scholar
Chore krowy trafiają do rzeźni i na nasze stoły. „Ludzie nie świnie, zjedzą wszystko. (2019). https://www.tvn24.pl/superwizjer-w-tvn24,149,m/chore-bydlo-kupie-chore-krowy-sprzedawane-na-mieso-w-rzezniach,903977.html
Google Scholar
Klimczuk, A. (2014). Możliwość i użyteczność moralna kodyfikacji norm etyki zawodowej: przegląd stanowisk etycznych. Palimpsest. Czasopismo Socjologiczne, 1(6), 111–118.
Google Scholar
Kodeks Etyki Reklamy. https://radareklamy.pl/kodeks-etyki/
Google Scholar
Kodeks Etyki Żywnościowej. (2013). https://www.zywnosc.com.pl/wp-content/uploads/2020/03/Kodeks_etyki_żywnościowej.pdf
Google Scholar
Kołakowski, L. (1967). Etyka bez kodeksu. W: L. Kołakowski, Kultura i fetysze. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe.
Google Scholar
Korzycka, M., & Wojciechowski, P. (2016). Prawo żywnościowe jako nowa dziedzina prawa. Studia Iuridica Agraria, 14, 275–296. http://dx.doi.org/10.15290/sia.2016.14.17
Google Scholar
Kowalczyk, S. (2014). Bezpieczeństwo i jakość polskiej żywności. Roczniki Naukowe, Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 16(4), 147–152.
Google Scholar
Kryteria Żywieniowe do samoregulacji dotyczącej reklamy żywności skierowanej do dzieci w wieku poniżej 12. roku życia w Polsce. Kodeks Etyki Reklamy. Załącznik 2a. https://radareklamy.pl/kodeks-etyki/
Google Scholar
Kupuj samotne banany. Za akcją w Lidlu stoją Banki Żywności. (2018). https://finanse.wp.pl/kupuj-samotne-banany-za-akcja-w-lidlu-stoja-banki-zywnosci-6280063143872641a
Google Scholar
Linek, A. (2016). Kilka słów o odżywianiu i żywności w świecie konsumpcji. W: A. Wysocki & M. Zarzecki (red.), Etos polskich przetwórców żywności, (s. 179–208). Warszawa: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego.
Google Scholar
List otwarty do konsumentów Fundacji Etyki Zawodowej Rolnika i Producenta Żywności „Etyczne Agro”. (2019). https://publicystyka.ngo.pl/fundacja-etyczne-agro-list-otwarty-do-konsumentow
Google Scholar
Niklińska, N., & Woronowski, H. (2014). Uwarunkowania etycznych postaw producentów żywności. Optium. Studia Ekonomiczne, 3(69), 156–168.
Google Scholar
Pieńczykowska, J. (2013). Afery podkopują zaufanie do jakości polskiej żywności. https://polskatimes.pl/afery-podkopuja-zufanie-do-jakosci-polskiej-zywnosci/ar/799691
Google Scholar
Podstawowe wymagania dotyczące znakowania żywności. (2018). https://gis.gov.pl/zywnosc-i-woda/znakowanie-zywnosci-2/
Google Scholar
Powstał Kodeks Etyki Żywnościowej. (2013). Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 4, 82–83.
Google Scholar
Raport Federacji Polskich Banków Żywności – Nie marnuję jedzenia. (2018). https://bankizywnosci.pl/wp-content/uploads/2018/10/Przewodnik-do-Raportu_FPBZ_-Nie-marnuj-jedzenia-2018.pdf
Google Scholar
Rolnictwo ekologiczne w skrócie. Komisja Europejska. https://ec.europa.eu/agriculture/organic/consumer-trust_pl
Google Scholar
Spaemann, R. (2006). Granice. O etycznym wymiarze działania (J. Merecki, tłum.). Warszawa: Oficyna Naukowa.
Google Scholar
Wojciechowski, T. (2012). Człowiek czy ekonomia? Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 3, s. 10
Google Scholar
Wysocki, A. (2016). Podstawowe zasady etyki w biznesie żywnościowym. W: A. Wysocki, & M. Zarzecki (red.), Etos polskich przetwórców żywności (s. 53–67). Warszawa: Wydawnictwo Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego.
Google Scholar
Wysocki, A., & Zarzecki, M. (2016). Etos zawodowy a współczesne problemy produkcji żywności. W: A. Wysocki, M. Zarzecki (red.), Etos polskich przetwórców żywności (s. 9–22). Warszawa: Wydawnictwo Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego.
Google Scholar
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.