Rolnictwo ekologiczne i GMO szansą dla rozwoju polskiej gospodarki? Korzyści i zagrożenia
DOI:
https://doi.org/10.18778/1429-3730.37.01Słowa kluczowe:
żywienie człowieka, rolnictwo ekologiczne, żywność ekologiczna, GMO, gospodarka, zrównoważona konsumpcjaAbstrakt
Jakość spożywanego pożywienia, ilość zawartych w nim składników odżywczych czy witamin wpływa na stan zdrowia, aktywność fizyczną i psychiczną człowieka. Zatem bardzo ważne jest, by żywność przez nas spożywana była zdrowa, pełnowartościowa, bez hormonów wzrostu, antybiotyków czy metali ciężkich. W ostatnich latach rolnictwo ekologiczne rozwija się bardzo intensywnie na całym świecie, również w Polsce można zaobserwować wzrost powierzchni upraw ekologicznych oraz liczby przetwórni, a także jednostek certyfikujących. Także uprawy GM mogą stanowić dużą szansę dla rozwoju gospodarki, lecz konieczne jest wprowadzenie odpowiednich norm i przepisów regulujących owe uprawy. Problem z GMO jest taki, że nie zostało przeprowadzonych wystarczająco dużo testów i badań, które wykluczyłyby negatywny wpływ spożywania roślin GM na zdrowie ludzi. Świat stoi w obliczu narastającego problemu głodu, który uprawy GM mogłyby rozwiązać. Jednak, przed wprowadzeniem jakichkolwiek nasion czy sadzonek, które zostały zmodyfikowane genetycznie, należy być bardzo ostrożnym i skrupulatnie przeprowadzić wszelkie niezbędne badania.
Bibliografia
Denisowski A., Przestawianie gospodarstwa konwencjonalnego na produkcję ekologiczną, Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach, Barzkowice 2008.
Google Scholar
Denisowski A., Rolnictwo ekologiczne, Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach, Barzkowice 2012.
Google Scholar
Devall B., Sessions G., Ekologia głęboka, Wydawnictwo Pusty Obłok, Warszawa 1995.
Google Scholar
Drexhage J., Murphy D., Sustainable Development: From Brundtland to Rio 2012, International Institute for Sustainable Development, New York 2010.
Google Scholar
Golinowska M., Rozwój rolnictwa ekologicznego, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław 2013.
Google Scholar
Harasim A., Stan obecny i perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa. Państwowy Instytut Badawczy, Puławy 2010.
Google Scholar
Jastrzębska-Smolaga H., W kierunku trwałej konsumpcji. Dylematy, zagrożenia, szanse, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2000.
Google Scholar
Kowalska A., Jakość i konkurencyjność w rolnictwie ekologicznym, Difin, Warszawa 2010.
Google Scholar
Kuś J., Rolnictwo ekologiczne i perspektywy jego rozwoju, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa. Państwowy Instytut Badawczy, Puławy 2010.
Google Scholar
Maj M., GMO: to postęp biologiczny czy zagrożenie dla życia człowieka?, Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Karniowice 2006.
Google Scholar
Kacprzak E. (red.), Kołodziejczak A., Regionalne zróżnicowanie rozwoju społeczno-gospodarczego na obszarach wiejskich, „Biuletyn Instytutu Geografii Społeczno-Ekonomicznej i Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu”, seria: Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna 2011, nr 14.
Google Scholar
Gawęcki J., Hryniewiecki L. (red.), Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1998.
Google Scholar
Rótolo G. C., Francis C., Craviotto R. M., Viglia S., Pereyra A., Ulgiati S., Time to re-think the GMO revolution in agriculture, Ecological Informatics 2014.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1016/j.ecoinf.2014.05.002
Szołtysek K., Zarys problematyki żywności ekologicznej, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, Wrocław 2004.
Google Scholar
Wiąckowski S. K., Genetycznie modyfikowane organizmy. Obietnice i fakty, Wydawnictwo Ekonomia i Środowiska, Białystok 2008.
Google Scholar
www.dziennik.com
Google Scholar
www.ekologia.pl
Google Scholar
www.forummleczarskie.pl
Google Scholar
www.srodowisko.pl
Google Scholar
www.wgospodarce.pl
Google Scholar
www.wpolityce.pl
Google Scholar
www.zmianynaziemi.pl
Google Scholar