The competitiveness of the plant materials and processed agricultural products intra-community trade in selected European Union member states

Authors

  • Natalia Szubska - Włodarczyk Uniwersytet Łódzki, Katedra Ekonomii Rozwoju image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.18778/1429-3730.34.06

Keywords:

international trade, competitiveness, agriculture

Abstract

The aim of paper is determine the competitive position of Polish agricultural sector in intra community trade in plant materials and processed agricultural products against the new EU member states. The method is ex-post analysis of quantitative indicators of competitiveness. The analysis is based on data from Eurostat and Comext. The new EU member states have shown to be the least competitive among the plant products preparations. The EU 15 countries are compete in the agri – food. This is due to greater technological progress and mechanization in agriculture.

References

Halamska M., 5 lat w UE: stare i nowe procesy zmian na polskiej wsi, Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN, Warszawa, 28 kwiecień 2009.
Google Scholar

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/eurostat/home/.
Google Scholar

Kolodko G., Wędrujący świat, Prószczyński i S-ka, Warszawa 2008.
Google Scholar

Kowalczewski W., Wiedza jako czynnik rozwoju gospodarki, [w:] B. Poskrobko (red.) Gospodarka oparta na wiedzy. Materiały do studiowania, Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Białystok 2011.
Google Scholar

Kowalski A., Polski sektor żywnościowy 5 lat po akcesji, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB, Katedra Rozowju Obszarów Wiejskich, Szkoła Główna Handlowa, Warszawa, kwiecień 2009.
Google Scholar

Pawlak K., Kołodziejczak M., Kołodziejczak W., Konkurencyjność sektora rolno‑spożywczego nowych krajów członkowskich UE w handlu wewnątrzwspólnotowym, [w:] M. Adamowicz, A. Kowalski (red.), Zagadnienia ekonomiki rolnej, Organ Komitetu Ekonomiki Rolnictwa PAN, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB i Sekcji Ekonomiki Rolnictwa PTE, 1(322)2010.
Google Scholar

Seremak‑Bulge J. (red.), Analizy, tendencje, oceny. Rynek rolny, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Państwowy Instytut Badawczy, Lipiec/Sierpień 2013, Warszawa.
Google Scholar

Urban R., Szczepaniak I., Mroczek R., Polski sektor żywnościowy w pierwszych latach członkowska (Synteza), Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa 2010.
Google Scholar

Published

2014-01-01

How to Cite

Szubska - Włodarczyk, N. (2014). The competitiveness of the plant materials and processed agricultural products intra-community trade in selected European Union member states. Gospodarka W Praktyce I Teorii, 34(1), 81–98. https://doi.org/10.18778/1429-3730.34.06

Issue

Section

Articles