Rola Rolnictwa Wspieranego przez Społeczność w rozwoju zrównoważonym

Autor

  • Monika Paszke Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, SKN Gospodarki Żywnościowej

DOI:

https://doi.org/10.18778/1429-3730.49.04

Słowa kluczowe:

Rolnictwo Wspierane przez Społeczność, rozwój zrównoważony, zielone miejsca pracy

Abstrakt

Podstawowym celem pracy jest przedstawienie istoty koncepcji Rolnictwa Wspieranego przez Społeczność (RWS) przez zobrazowanie zastosowania tej idei w rozwoju zrównoważonym na obszarach wiejskich w Polsce. W artykule skoncentrowano się na przedstawieniu uwarunkowań dla rozwoju RWS oraz podano przykłady wykorzystania tej koncepcji w innych państwach. Na podstawie przeanalizowanej literatury przedmiotu, zarówno polskiej, jak i zagranicznej, przedstawiono podstawowe założenia i cele koncepcji, a także bariery rozwoju i oczekiwane rezultaty. RWS jest stosunkowo nową koncepcją na terenie Polski, jednakże jej wdrażanie może przyczynić się do rozwiązania problemu tzw. zielonych miejsc pracy oraz zdynamizowania rozwoju obszarów wiejskich przy zachowaniu troski o środowisko naturalne.

Bibliografia

Barłowska J., Wolanciuk A., Idec J., Rolnictwo ekologiczne w Polsce na tle Unii Europejskiej i świata, „Przegląd Hodowlany” 2017, nr 2.
Google Scholar

Brown C., Miller S., The Impact of local: a review of research on farmers markets and community supported agriculture, „American Journal of Agricultural Economics” 2008, vol. 90, issue 5.
Google Scholar

Ciobanu C., Trzaskowski P., Rolnictwo Wspierane przez Społeczność. Budując sojusz między miastem a wsią, 2017, https://cohabitat.net/blog/rolnictwo‑wspierane‑przez‑spolecznosc‑budujac‑sojusz‑miedzy‑miastem‑i‑wsia (dostęp: 9.05.2017).
Google Scholar

Jarocka M., Olszewska J., Żywność, ludzie, środowisko, IGO, Warszawa 2016.
Google Scholar

Kryk B., Czas na zielone kołnierzyki, „Ekonomia i Środowisko” 2012, nr 3(50).
Google Scholar

Kryk B., Relacje ekonomii społecznej z koncepcją zrównoważonego rozwoju, „Ekonomia i Środowisko” 2012, nr 3(43).
Google Scholar

Oleszko‑Kurzyna B., Rozwój zrównoważony rolnictwa wobec wymagań UE w zakresie ochrony środowiska, „Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego” 2008, t. 98, z. 4.
Google Scholar

Olszewska J., Trzaskowski P., Rolnictwo Wspierane przez Społeczność, partnerstwo między rolnikami a konsumentami, IGO, Warszawa 2014.
Google Scholar

Polska Zielona Sieć, Alternatywne systemy żywnościowe: Rolnictwo Wspierane przez Społeczność, 2014, http://dlaklimatu.pl/alternatywne‑systemy‑zywnosciowe‑rolnictwo‑wspierane‑przez-spolecznosc/ (dostęp: 10.05.2017).
Google Scholar

Radziewicz J., Rolnictwo Wspierane przez Społeczność – zdrowa żywność od rolnika, „Rolniczy Magazyn Elektroniczny” 2016, http://rme.cbr.net.pl/index.php/wiadomosci‑rolnicze/573‑archiwum‑rme/marzec‑kwiecien‑nr–72/wiadomosci‑rolnicze/870‑rolnictwo‑wspierane‑przez‑spolecznosc‑rws‑zdrowa‑zywnosc‑prosto‑od‑rolnika (dostęp: 8.05.2017).
Google Scholar

Rumińska A., Rolnictwo Wspierane Społecznie, 2017, http://dolnoslaskosc.pl/rolnictwo‑wspierane-spolecznie,1238.html (dostęp: 10.05.2017).
Google Scholar

Rutkowska‑Podołowska M., Popławski Ł., Rolnictwo a zielone miejsca pracy, „Studia i Prace WNEiZ US” 2016, nr 44/3.
Google Scholar

Schnell S.M., Food with a Farmer’s Face: Community‑Supported Agriculture in the United States, „Geographical Review” 2007, vol. 97, nr 4.
Google Scholar

Schulz M., Oczekiwania konsumentów na rynku produktów prozdrowotnych i przyjaznych dla środowiska, „Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy” 2016, nr 45.
Google Scholar

Subotkiewicz P., Rolnictwo wspierane przez społeczność to szansa na przetrwanie małych gospodarstw rolnych, 2015, http://witrynawiejska.org.pl/przesiebiorczosc/sprzedaz‑zywnosci/item/44701‑rolnictwo‑wspierane‑przez‑spolecznosc‑to‑szansa‑na‑przetrwanie‑malych‑gospodarstw‑rolnych (dostęp: 3.05.2017).
Google Scholar

Ślusarz M., Kto i gdzie kupi ziemię? Ministerstwo odpowiada, 2016, http://www.strefaagro.echodnia.eu/artykul/kto‑i‑gdzie‑kupi‑ziemie‑ministerstwo‑odpowiada (dostęp: 15.05.2017).
Google Scholar

Ulica Ekologiczna, Locavore – myśl globalnie, jedz lokalnie, 2014, http://ulicaekologiczna.pl/kuchnia/locavore‑mysl‑globalnie‑jedz‑lokalnie (dostęp: 18.06.2017).
Google Scholar

Ustawa z dnia 6 grudnia 2006 r. o zasadach prowadzenia polityki rozwoju (Dz.U. z 2009 r. Nr 84, poz. 712 z późn. zm.).
Google Scholar

Wasilik K., Idea Fair Trade. W kierunku odpowiedzialnej konsumpcji, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu” 2015, nr 38.
Google Scholar

Wspieraj Rolnictwo, RWS‑y w Polsce, 2017, http://www.wspierajrolnictwo.pl/rwsy‑w‑polsce (dostęp: 5.05.2017).
Google Scholar

Żmija D., Zrównoważony rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich w Polsce, „Polityka Gospodarcza w Okresie Transformacji i Kryzysu” 2014, nr 166.
Google Scholar

Pobrania

Opublikowane

2018-06-18

Jak cytować

Paszke, M. (2018). Rola Rolnictwa Wspieranego przez Społeczność w rozwoju zrównoważonym. Gospodarka W Praktyce I Teorii, 49(4), [55]–67. https://doi.org/10.18778/1429-3730.49.04

Numer

Dział

Artykuły naukowe