Rola Rolnictwa Wspieranego przez Społeczność w rozwoju zrównoważonym
DOI:
https://doi.org/10.18778/1429-3730.49.04Słowa kluczowe:
Rolnictwo Wspierane przez Społeczność, rozwój zrównoważony, zielone miejsca pracyAbstrakt
Podstawowym celem pracy jest przedstawienie istoty koncepcji Rolnictwa Wspieranego przez Społeczność (RWS) przez zobrazowanie zastosowania tej idei w rozwoju zrównoważonym na obszarach wiejskich w Polsce. W artykule skoncentrowano się na przedstawieniu uwarunkowań dla rozwoju RWS oraz podano przykłady wykorzystania tej koncepcji w innych państwach. Na podstawie przeanalizowanej literatury przedmiotu, zarówno polskiej, jak i zagranicznej, przedstawiono podstawowe założenia i cele koncepcji, a także bariery rozwoju i oczekiwane rezultaty. RWS jest stosunkowo nową koncepcją na terenie Polski, jednakże jej wdrażanie może przyczynić się do rozwiązania problemu tzw. zielonych miejsc pracy oraz zdynamizowania rozwoju obszarów wiejskich przy zachowaniu troski o środowisko naturalne.
Bibliografia
Barłowska J., Wolanciuk A., Idec J., Rolnictwo ekologiczne w Polsce na tle Unii Europejskiej i świata, „Przegląd Hodowlany” 2017, nr 2.
Google Scholar
Brown C., Miller S., The Impact of local: a review of research on farmers markets and community supported agriculture, „American Journal of Agricultural Economics” 2008, vol. 90, issue 5.
Google Scholar
Ciobanu C., Trzaskowski P., Rolnictwo Wspierane przez Społeczność. Budując sojusz między miastem a wsią, 2017, https://cohabitat.net/blog/rolnictwo‑wspierane‑przez‑spolecznosc‑budujac‑sojusz‑miedzy‑miastem‑i‑wsia (dostęp: 9.05.2017).
Google Scholar
Jarocka M., Olszewska J., Żywność, ludzie, środowisko, IGO, Warszawa 2016.
Google Scholar
Kryk B., Czas na zielone kołnierzyki, „Ekonomia i Środowisko” 2012, nr 3(50).
Google Scholar
Kryk B., Relacje ekonomii społecznej z koncepcją zrównoważonego rozwoju, „Ekonomia i Środowisko” 2012, nr 3(43).
Google Scholar
Oleszko‑Kurzyna B., Rozwój zrównoważony rolnictwa wobec wymagań UE w zakresie ochrony środowiska, „Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego” 2008, t. 98, z. 4.
Google Scholar
Olszewska J., Trzaskowski P., Rolnictwo Wspierane przez Społeczność, partnerstwo między rolnikami a konsumentami, IGO, Warszawa 2014.
Google Scholar
Polska Zielona Sieć, Alternatywne systemy żywnościowe: Rolnictwo Wspierane przez Społeczność, 2014, http://dlaklimatu.pl/alternatywne‑systemy‑zywnosciowe‑rolnictwo‑wspierane‑przez-spolecznosc/ (dostęp: 10.05.2017).
Google Scholar
Radziewicz J., Rolnictwo Wspierane przez Społeczność – zdrowa żywność od rolnika, „Rolniczy Magazyn Elektroniczny” 2016, http://rme.cbr.net.pl/index.php/wiadomosci‑rolnicze/573‑archiwum‑rme/marzec‑kwiecien‑nr–72/wiadomosci‑rolnicze/870‑rolnictwo‑wspierane‑przez‑spolecznosc‑rws‑zdrowa‑zywnosc‑prosto‑od‑rolnika (dostęp: 8.05.2017).
Google Scholar
Rumińska A., Rolnictwo Wspierane Społecznie, 2017, http://dolnoslaskosc.pl/rolnictwo‑wspierane-spolecznie,1238.html (dostęp: 10.05.2017).
Google Scholar
Rutkowska‑Podołowska M., Popławski Ł., Rolnictwo a zielone miejsca pracy, „Studia i Prace WNEiZ US” 2016, nr 44/3.
Google Scholar
Schnell S.M., Food with a Farmer’s Face: Community‑Supported Agriculture in the United States, „Geographical Review” 2007, vol. 97, nr 4.
Google Scholar
Schulz M., Oczekiwania konsumentów na rynku produktów prozdrowotnych i przyjaznych dla środowiska, „Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy” 2016, nr 45.
Google Scholar
Subotkiewicz P., Rolnictwo wspierane przez społeczność to szansa na przetrwanie małych gospodarstw rolnych, 2015, http://witrynawiejska.org.pl/przesiebiorczosc/sprzedaz‑zywnosci/item/44701‑rolnictwo‑wspierane‑przez‑spolecznosc‑to‑szansa‑na‑przetrwanie‑malych‑gospodarstw‑rolnych (dostęp: 3.05.2017).
Google Scholar
Ślusarz M., Kto i gdzie kupi ziemię? Ministerstwo odpowiada, 2016, http://www.strefaagro.echodnia.eu/artykul/kto‑i‑gdzie‑kupi‑ziemie‑ministerstwo‑odpowiada (dostęp: 15.05.2017).
Google Scholar
Ulica Ekologiczna, Locavore – myśl globalnie, jedz lokalnie, 2014, http://ulicaekologiczna.pl/kuchnia/locavore‑mysl‑globalnie‑jedz‑lokalnie (dostęp: 18.06.2017).
Google Scholar
Ustawa z dnia 6 grudnia 2006 r. o zasadach prowadzenia polityki rozwoju (Dz.U. z 2009 r. Nr 84, poz. 712 z późn. zm.).
Google Scholar
Wasilik K., Idea Fair Trade. W kierunku odpowiedzialnej konsumpcji, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu” 2015, nr 38.
Google Scholar
Wspieraj Rolnictwo, RWS‑y w Polsce, 2017, http://www.wspierajrolnictwo.pl/rwsy‑w‑polsce (dostęp: 5.05.2017).
Google Scholar
Żmija D., Zrównoważony rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich w Polsce, „Polityka Gospodarcza w Okresie Transformacji i Kryzysu” 2014, nr 166.
Google Scholar