Biologically active compounds from selected aphyllophorales mycelial cultures
DOI:
https://doi.org/10.2478/fobio-2014-0004Słowa kluczowe:
Basidiomycota, indole compounds, phenolic acids, sterolsAbstrakt
Grzyby z gromady Basidiomycota od dawna budzą zainteresowanie ze względu na występowanie w ich owocnikach szeregu związków o uznanych właściwościach leczniczych. Obiektem przeprowadzonych badań były kultury mycelialne dwóch gatunków grzybów afylloforoidalnych występujących na terenie Polski Hydnum repandum L. oraz Sparassis crispa (Wulf.) Fr. Celem podjętych badań była jakościowa i ilościowa analiza ekstraktów otrzymanych z kultur mycelialnych pod kątem występowania związków o udokumentowanej aktywności biologicznej: kwasów fenolowych, niehalucynogennych związków indolowych oraz steroli. Do oznaczeń wykorzystano wysokosprawną chromatografię cieczową faz odwróconych (RP-HPLC). Na podstawie analizy stwierdzono w ekstraktach z otrzymanej biomasy obecność ośmiu kwasów fenolowych: galusowego, gentyzynowego, p-hydroksybenzoesowego, kawowego, kumarowego, protokatechowego, syryngowego, wanilinowego oraz kwasu cynamonowego. Ilościowo dominującym związkiem był kwas protokatechowy w ilości 6,23 μg/g s.m. (H. repandum) oraz kwas hydroksybenzoesowy w ilości 4,52 μg/g s.m. (S. crispa). Spośród związków pochodnych indolu ilościowo oznaczono: indol, serotoninę, tryptaminę i tryptofan. Całkowita ich zawartość wynosiła 1,28 μg/g s. m. (ekstrakty z H. repandum) oraz 3,07 μg/g s.m. (ekstrakty z S.crispa). Ilościowo dominującym metabolitem był tryptofan. Spośród steroli oznaczono ergosterol w biomasie z kultur in vitro S. crispa (700,87 μg/g s.m). Uzyskane wyniki wskazują, że przebadane kultury mycelialne krajowych gatunków grzybów afylloforoidalnych są zdolne do akumulacji metabolitów aktywnych biologicznie.
Pobrania
Bibliografia
Ellnain-Wojtaszek, M. & Zgórka, G. 1999. High-performance liquid chromatography and thin-leyer chromatography of phenolic acids from Gingko biloba L. leaves collected within vegetative period. Journal of Liquid Chromatography & Related Technologies, 22: 1459–1471.
Google Scholar
Ferreira, I.C., Barros, L. & Abreu, R.M. 2009. Antioxidants in wild mushrooms. Current Medicinal Chemistry, 16: 1543–1560.
Google Scholar
Gumińska, B. & Wojewoda, W. 1988. Grzyby i ich oznaczanie [Fungi and their identification] (in Polish). PWRiL, Warszawa.
Google Scholar
Kopczyński, K. 2012. Immunomodulating and anticancer properties of fungi. Acta Mycologica, 47(1): 91–96.
Google Scholar
Mattila, P., Lampib, A.M., Ronkainenb, R. et al. 2002. Sterol and vitamin D2 contents in some wild and cultivated mushrooms. Food Chemistry, 76: 293–298.
Google Scholar
Mraz, M., Woźniewski M., Kacprzak G. et al. 2010. Postępowanie wspomagające. (In:) J. Kołodziej, M. Marciniak (eds). Rak płuca. Termedia Wydawnictwa Medyczne, Poznań: 207–231.
Google Scholar
Muszyńska, B., Sułkowska-Ziaja, K. & Ekiert, H. 2009. Indole compounds in fruiting bodies of some selected Macromycetes species and in their mycelia cultured in vitro. Pharmazie, 64: 479–480.
Google Scholar
Muszyńska, B., Sułkowska-Ziaja, K. & Ekiert, H. 2011a. Indole compounds in fruiting bodies of some edible Basidiomycota species. Food Chemistry, 125: 1306–1308.
Google Scholar
Muszyńska, B., Sułkowska-Ziaja, K. & Ekiert, H. 2011b. Indole Compounds in some culinary-medicinal higher Basidiomyetes from Poland. International Journal of Medicinal Mushrooms, 13(5): 449–454.
Google Scholar
Oddoux. 1957. Recherches sur les myc liums secondaires des Homobasidi s en culture pure: morphologie, cytologie, exigences alimentaires. r voux: J. Patissier, Lyon.
Google Scholar
Sułkowska-Ziaja, K., Muszynska, B. & Szewczyk A. 2014. Antioxidant components of selected indigenous edible mushrooms of the obsolete order Aphyllophorales. Revista Iberoamericana de Micologia. http://dx.doi.org/10.1016/j.riam.2013.10.011
Google Scholar
Sułkowska-Ziaja, K., Muszyńska, B. & Końska, G. 2005. Biologically active compounds of fungal origin displaying antitumor activity. Acta Poloniae Pharmaceutica, 62: 153–159.
Google Scholar
Yuan, J.P., Kuang, H.C., Wang, J.H. et al. 2008. Evaluation of ergosterol and its esters in the pileus, gill, and stipe tissues of agaric fungi and their relative changes in the comminuted fungal tissues. Applied Microbiology and Biotechnology, 80: 459–465.
Google Scholar
Yuan, J.P., Wang, J.H., Liu, X. et al. 2006. Determination of ergosterol in ganoderma spore lipid from the germinating spores of Ganoderma lucidum by high-performance liquid chromatography. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54: 6172–6176.
Google Scholar
Zjawiony, J.K. 2004. Biologically active compounds from Aphyllophorales (polypore) fungi. Journal of Natural Products, 67: 300–310.
Google Scholar
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.