Biologically active compounds from selected aphyllophorales mycelial cultures

Autor

  • Katarzyna Sułkowska-Ziaja Jagiellonian University Medical College, Faculty of Pharmacy, Department of Pharmaceutical Botany
  • Bożena Muszyńska Jagiellonian University Medical College, Faculty of Pharmacy, Department of Pharmaceutical Botany
  • Anna Firlej Jagiellonian University Medical College, Faculty of Pharmacy, Department of Pharmaceutical Botany

DOI:

https://doi.org/10.2478/fobio-2014-0004

Słowa kluczowe:

Basidiomycota, indole compounds, phenolic acids, sterols

Abstrakt

Grzyby z gromady Basidiomycota od dawna budzą zainteresowanie ze względu na występowanie w ich owocnikach szeregu związków o uznanych właściwościach leczniczych. Obiektem przeprowadzonych badań były kultury mycelialne dwóch gatunków grzybów afylloforoidalnych występujących na terenie Polski Hydnum repandum L. oraz Sparassis crispa (Wulf.) Fr. Celem podjętych badań była jakościowa i ilościowa analiza ekstraktów otrzymanych z kultur mycelialnych pod kątem występowania związków o udokumentowanej aktywności biologicznej: kwasów fenolowych, niehalucynogennych związków indolowych oraz steroli. Do oznaczeń wykorzystano wysokosprawną chromatografię cieczową faz odwróconych (RP-HPLC). Na podstawie analizy stwierdzono w ekstraktach z otrzymanej biomasy obecność ośmiu kwasów fenolowych: galusowego, gentyzynowego, p-hydroksybenzoesowego, kawowego, kumarowego, protokatechowego, syryngowego, wanilinowego oraz kwasu cynamonowego. Ilościowo dominującym związkiem był kwas protokatechowy w ilości 6,23 μg/g s.m. (H. repandum) oraz kwas hydroksybenzoesowy w ilości 4,52 μg/g s.m. (S. crispa). Spośród związków pochodnych indolu ilościowo oznaczono: indol, serotoninę, tryptaminę i tryptofan. Całkowita ich zawartość wynosiła 1,28 μg/g s. m. (ekstrakty z H. repandum) oraz 3,07 μg/g s.m. (ekstrakty z S.crispa). Ilościowo dominującym metabolitem był tryptofan. Spośród steroli oznaczono ergosterol w biomasie z kultur in vitro S. crispa (700,87 μg/g s.m). Uzyskane wyniki wskazują, że przebadane kultury mycelialne krajowych gatunków grzybów afylloforoidalnych są zdolne do akumulacji metabolitów aktywnych biologicznie.

 

Pobrania

Brak dostępnych danych do wyświetlenia.

Bibliografia

Ellnain-Wojtaszek, M. & Zgórka, G. 1999. High-performance liquid chromatography and thin-leyer chromatography of phenolic acids from Gingko biloba L. leaves collected within vegetative period. Journal of Liquid Chromatography & Related Technologies, 22: 1459–1471.
Google Scholar

Ferreira, I.C., Barros, L. & Abreu, R.M. 2009. Antioxidants in wild mushrooms. Current Medicinal Chemistry, 16: 1543–1560.
Google Scholar

Gumińska, B. & Wojewoda, W. 1988. Grzyby i ich oznaczanie [Fungi and their identification] (in Polish). PWRiL, Warszawa.
Google Scholar

Kopczyński, K. 2012. Immunomodulating and anticancer properties of fungi. Acta Mycologica, 47(1): 91–96.
Google Scholar

Mattila, P., Lampib, A.M., Ronkainenb, R. et al. 2002. Sterol and vitamin D2 contents in some wild and cultivated mushrooms. Food Chemistry, 76: 293–298.
Google Scholar

Mraz, M., Woźniewski M., Kacprzak G. et al. 2010. Postępowanie wspomagające. (In:) J. Kołodziej, M. Marciniak (eds). Rak płuca. Termedia Wydawnictwa Medyczne, Poznań: 207–231.
Google Scholar

Muszyńska, B., Sułkowska-Ziaja, K. & Ekiert, H. 2009. Indole compounds in fruiting bodies of some selected Macromycetes species and in their mycelia cultured in vitro. Pharmazie, 64: 479–480.
Google Scholar

Muszyńska, B., Sułkowska-Ziaja, K. & Ekiert, H. 2011a. Indole compounds in fruiting bodies of some edible Basidiomycota species. Food Chemistry, 125: 1306–1308.
Google Scholar

Muszyńska, B., Sułkowska-Ziaja, K. & Ekiert, H. 2011b. Indole Compounds in some culinary-medicinal higher Basidiomyetes from Poland. International Journal of Medicinal Mushrooms, 13(5): 449–454.
Google Scholar

Oddoux. 1957. Recherches sur les myc liums secondaires des Homobasidi s en culture pure: morphologie, cytologie, exigences alimentaires. r voux: J. Patissier, Lyon.
Google Scholar

Sułkowska-Ziaja, K., Muszynska, B. & Szewczyk A. 2014. Antioxidant components of selected indigenous edible mushrooms of the obsolete order Aphyllophorales. Revista Iberoamericana de Micologia. http://dx.doi.org/10.1016/j.riam.2013.10.011
Google Scholar

Sułkowska-Ziaja, K., Muszyńska, B. & Końska, G. 2005. Biologically active compounds of fungal origin displaying antitumor activity. Acta Poloniae Pharmaceutica, 62: 153–159.
Google Scholar

Yuan, J.P., Kuang, H.C., Wang, J.H. et al. 2008. Evaluation of ergosterol and its esters in the pileus, gill, and stipe tissues of agaric fungi and their relative changes in the comminuted fungal tissues. Applied Microbiology and Biotechnology, 80: 459–465.
Google Scholar

Yuan, J.P., Wang, J.H., Liu, X. et al. 2006. Determination of ergosterol in ganoderma spore lipid from the germinating spores of Ganoderma lucidum by high-performance liquid chromatography. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54: 6172–6176.
Google Scholar

Zjawiony, J.K. 2004. Biologically active compounds from Aphyllophorales (polypore) fungi. Journal of Natural Products, 67: 300–310.
Google Scholar

Opublikowane

2014-11-30

Jak cytować

Sułkowska-Ziaja, K., Muszyńska, B., & Firlej, A. (2014). Biologically active compounds from selected aphyllophorales mycelial cultures. Acta Universitatis Lodziensis. Folia Biologica Et Oecologica, 10, 73–79. https://doi.org/10.2478/fobio-2014-0004