Wykorzystanie wody w rolnictwie polskim na tle krajów Unii Europejskiej

Autor

  • Konrad Prandecki Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Ogólnej Ekonomiki Rolnictwa
  • Edyta Gajos Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Ogólnej Ekonomiki Rolnictwa
  • Joanna Jaroszewska Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Ogólnej Ekonomiki Rolnictwa

DOI:

https://doi.org/10.18778/1429-3730.52.06

Słowa kluczowe:

zużycie wody, rolnictwo, wycena

Abstrakt

W artykule opisano kwestie związane z dostępnością, poborem i zużyciem wody w rolnictwie. Znaczenie wody dla sektora rolnego jest kluczowe, jednakże rolnicy nie przywiązują dużej wagi do tego zasobu i traktują wodę jako dobro wolne, niemające żadnej wartości. Zmiany dostępności, skali poboru i śladu wodnego wskazują, że gospodarka wodna staje się coraz większym problemem i należy poświęcić jej więcej uwagi, niezależnie od tego, że porównanie danych statystycznych wskazuje, że zużycie wody w polskim rolnictwie jest jednym z najniższych wśród krajów Unii Europejskiej. Jednakże wciąż jest ono wysokie w stosunku do posiadanych zasobów wodnych.

Bibliografia

Cosgrove W.J., Rijsberman F.R., World water vision –making water everybody’s business, Earthscan Publications Ltd, London 2000.
Google Scholar

EEA, European waters — current status and future challenges, Synthesis, No 9/2012, Publications Office of the European Union, Luxembourg 2012.
Google Scholar

Eurostat, Environmental statistics and accounts in Europe, Publications Offi ce of the European Union, Luxembourg 2010.
Google Scholar

FAO, The state of the world’s land and water resources for food and agriculture (SOLAW) – Managing systems at risk, Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome and Earthscan, London 2011.
Google Scholar

FAO, Towards a water and food secure future critical perspectives for policy-makers, Food and Agriculture Organization of The United Nations, Rome 2015.
Google Scholar

GUS, Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej, Warszawa 2017.
Google Scholar

IPCC, Climate Change 2014: Synthesis Report. Contribution of Working Groups I, II and III to the Fifth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change [Core Writing Team, R.K. Pachauri and L.A. Meyer (eds.)], IPCC, Switzerland, Geneva 2014.
Google Scholar

Kozyra J., Wawer R., Rola agrotechniki w poprawie gospodarki wodnej w produkcji roślinnej, [w:] Metody ochrony i racjonalnej gospodarki wodnej w rolnictwie i na obszarach wiejskich, red. R. Wawer, J. Kozyra, Fundacja na rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa, Katowice–Warszawa 2017, s. 17.
Google Scholar

Mekonnen M.M., Hoekstra A.Y., A global assessment of the water footprint of farm animal products, Ecosystems, 15, Springer US, Switzerland 2012.
Google Scholar

Mekonnen M.M., Hoekstra A.Y., The green, blue and grey water footprint of crops and derived crop products, Value of Water Research Report Series No. 47, UNESCO-IHE, Delft, the Netherlands 2010.
Google Scholar

Mioduszewski W., Woda na obszarach wiejskich, „Woda – Środowisko – Obszary Wiejskie”, t. 6, z. 1(16), Instytut Melioracji i Użytków Zielonych w Falentach, Falenty 2006, s. 277–295.
Google Scholar

WWAP, The United Nations World Water Development Report 2016: Water and Jobs, UNESCO, Paris 2016.
Google Scholar

Pobrania

Opublikowane

2018-09-30

Jak cytować

Prandecki, K., Gajos, E., & Jaroszewska, J. (2018). Wykorzystanie wody w rolnictwie polskim na tle krajów Unii Europejskiej. Gospodarka W Praktyce I Teorii, 52(3), 77–97. https://doi.org/10.18778/1429-3730.52.06

Numer

Dział

Artykuły naukowe