Small mammals feeding on hypogeous fungi

Autor

  • Małgorzata Połatyńska University of Lodz, Faculty of Biology and Environmental Protection, Department of Algology and Mycology

DOI:

https://doi.org/10.2478/fobio-2014-0006

Słowa kluczowe:

mycophagy, fungivory, spore dispersal rodents

Abstrakt

Grzyby stanowią pokarm dla wielu gatunków zwierząt. Spośród ssaków, większość gatunków żywi się grzybami w niewielkiej ilości oraz natrafiając na nie w czasie poszukiwania innego pokarmu, jednak dla niektórych gatunków, grzyby mogą stanowić dominujący element diety. Najwięcej przykładów mykofagicznych ssaków można znaleźć wśród małych zwierząt: torbaczy (walabie i kanguroszczury) oraz gryzoni (wiewiórki, myszy i nornice). Grzyby podziemne zajmują bardzo specyficzną niszę ekologiczną, jako partnerzy mykoryzowi drzew, tworzący zamknięte owocniki, nie przystosowane do dyspersji zarodników z prądami powietrza. Z tego powodu głównymi wektorami rozpraszania tych grzybów są zwierzęta odżywiające się podziemnymi owocnikami i roznoszące zarodniki w odchodach. Zwierzęta które regularnie żywią się grzybami posiadają fizjologiczne i morfologiczne adaptacje do trawienia tego typu pokarmu i uzyskania z niego jak największej ilości przyswajalnej materii. Zarodniki pozostają zdolne do dalszego rozwoju po wydaleniu na zewnątrz organizmu zwierzęcego. Badania laboratoryjne wskazują, że w przypadku niektórych gatunków wpływa to wręcz korzystnie na tempo dalszego rozwoju zarodników, oraz na ich zdolność do zawiązywania mykoryzy. Zwierzęta w ekosystemie leśnym zależą od drzew jako od miejsc schronienia, żerowania i rozmnażania. Tyczy się to zarówno gatunków mykofagicznych, roznoszących zarodniki grzybów podziemnych, jak i zwierząt drapieżnych. Z kolei drzewa zależą od grzybów mykoryzowych wpływających na ich rozwój i kondycję. Ważnym jest zatem, aby poszerzać wiedzę o powiązaniach między organizmami tworzącymi ekosystem leśny, gdyż jakiekolwiek zaburzenie w tej sieci zależności (jak na przykład selektywna wycinka drzew, lub ograniczanie populacji gryzoni uznanych za szkodniki), może wpłynąć na pozostałe elementy ekosystemu. 

Pobrania

Brak dostępnych danych do wyświetlenia.

Bibliografia

Bertolino, S., Vizzini, A., Wauters, L.A. & Tosi, G. 2004. Consumption of hypogeous and epigeous fungi by the red squirrel (Sciurus vulgaris) in subalpine conifer forests. Forest Ecology and Management, 202: 227–233.
Google Scholar

Cazares, E. & Trappe, J.M. 1994. Spore dispersal of ectomycorrhizal fungi on a glacier forefront by mammal mycophagy, Mycologia, 86: 507–510.
Google Scholar

Claridge, A.W. & Lindenmayer, D.B. 1998. Consumption of hypogeous fungi by the mountain brushtail possum (Trichosurus caninus) in eastern Australia. Mycological Research, 102: 269–272.
Google Scholar

Claridge, A.W., Trappe, J.M., Cork, S.J. & Claridge, D.L. 1999. Mycophagy by small mammals in the coniferous forests of North America: nutritional value of sporocarps of Rhizopogon vinicolor, a common hypogeous fungus. Journal of Comparative Physiology B, 169: 172–178.
Google Scholar

Colgan, W., Carey, A.B., Trappe, J.M., Molina, R. & Thyssel, D. 1999. Diversity and productivity of hypogeous fungal sporocarps in a variably thinned Douglas-fir forest. Canadian Journal of Forest Research, 29: 1259–1268.
Google Scholar

Colgan, W. & Claridge, W. 2002. Mycorrhizal effectiveness of Rhizopogon spores recovered from faecal pellets of small forest-dwelling mammals. Mycological Reseach, 106: 314–320.
Google Scholar

Cork, S.J. & Kenagy, G.J. 1989. Nutritional value of hypogeous fungus for as forest-dwelling ground squirrel. Ecology, 70(3): 577–586.
Google Scholar

D’Alva, T., Lara, C., Estrada-Torres, A. & Castillo-Guevara, C. 2007. Digestive responses of two omnivorous rodents (Peromyscus maniculatus and P. alstoni) feeding on epigeous fungus (Russula occidentalis). Journal of Comparative Physiology B, 177: 707–712.
Google Scholar

Danks, M.A. 2012. Gut-retention time in mycophagous mammals: a review and a study of truffle-like fungal spore retention in the swam wallaby. Fungal Ecology, 5: 200–210.
Google Scholar

Drożdż, A. 1966. Food habits and food supply of rodents in the beech forest, Acta Theriologica, 11: 363–384.
Google Scholar

Fogel, R. & Trappe, J. 1978. Fungus consumption (Mycophagy) by small animals. Northwest Science, 52(1): 1–31.
Google Scholar

Hanson, A.M., Hodge, K.T. & Porter, L.M. 2003. Mycophagy among Primates. Mycologist, 17(1): 6–10.
Google Scholar

Hilario, R.R. & Ferrari, S.F. 2011. Why feed on fungi? The nutritional content of sporocarps consumed by buffy-headed marmosets, Callithrix flaviceps (Pimates: Callithrichidae), in Southeastern Brazil. Journal of Chemical Ecology, 37: 145–149.
Google Scholar

Johnson, C.N. 1996. Interactions between mammals and ectomycorrhizal fungi. Tree, 11(12): 503–507.
Google Scholar

Kataržyte, M. & Kutorga, E. 2011. Small mammal mycophagy in hermiboreal forest communities of Lithuania. Central European Journal of Biology, 6(3): 446–456.
Google Scholar

Lee, W.B. & Houston, D.C. 1993. The role of coprophagy in digestion in voles (Microtus agrestis and Clethrionomys glareolus). Functional Ecology, 7: 427–432.
Google Scholar

Lehmkuhl, J.F., Gould, L.E., Cazares, E. & Hosford, D.R. 2004. Truffle abundance and mycophagy by northern flying squirrels in eastern Washington forests. Forest Ecology and Management, 200: 49–65.
Google Scholar

Ławrynowicz, M., Faliński, J.B. & Bober, J. 2006. Interactions among hypogeous fungi and wild boars in the subcontinental pine forest. Biodiversity: Research and Conservation, 1–2: 102–106.
Google Scholar

Mckeever, S. 1964, Food habits of the pine squirrel in northeastern California Journal of Wildlife Management, 28: 402–403.
Google Scholar

Steinecker, W. & Browning, B.M., 1970. Food habits of the western gray squirrel. California Fish and Game 56: 36–48.
Google Scholar

Trappe, J.M. & Claridge, A.W. 2005. Hypogeous fungi: evolution of reproductive and dispersal strategies through interactions with animals and mycorrhizal plants. (In:) J. Dighton, J.F. White & Oudemans P. (eds), The Fungal Community. CRC, Taylor & Francis, Boca Raton, pp. 613–623.
Google Scholar

Trappe, J.M., Molina, R., Louma, D.L., Cazares, E., Pilz, D., Smith, J.E., Castellano, M.A., Miller, S.L. & Trappe, M.J. 2009. Diversity, ecology and conservation of truffle fungi in forests of the Pacific Northwest – small mammal mycophagy. United States, Portland, Oregon, Department of Agriculture, 196.
Google Scholar

Trevis, L. 1953. Stomach contents of chipmunks and mantled squirrels in northeastern California. Journal of Mammalogy, 34: 316–324.
Google Scholar

Vernes, K. & Lebel, T. 2011. Truffle consumption by New Guinea forest wallabies. Fungal Ecology, 4: 270–276.
Google Scholar

Opublikowane

2014-11-30

Jak cytować

Połatyńska, M. (2014). Small mammals feeding on hypogeous fungi. Acta Universitatis Lodziensis. Folia Biologica Et Oecologica, 10, 89–95. https://doi.org/10.2478/fobio-2014-0006