Small mammals feeding on hypogeous fungi
DOI:
https://doi.org/10.2478/fobio-2014-0006Słowa kluczowe:
mycophagy, fungivory, spore dispersal rodentsAbstrakt
Grzyby stanowią pokarm dla wielu gatunków zwierząt. Spośród ssaków, większość gatunków żywi się grzybami w niewielkiej ilości oraz natrafiając na nie w czasie poszukiwania innego pokarmu, jednak dla niektórych gatunków, grzyby mogą stanowić dominujący element diety. Najwięcej przykładów mykofagicznych ssaków można znaleźć wśród małych zwierząt: torbaczy (walabie i kanguroszczury) oraz gryzoni (wiewiórki, myszy i nornice). Grzyby podziemne zajmują bardzo specyficzną niszę ekologiczną, jako partnerzy mykoryzowi drzew, tworzący zamknięte owocniki, nie przystosowane do dyspersji zarodników z prądami powietrza. Z tego powodu głównymi wektorami rozpraszania tych grzybów są zwierzęta odżywiające się podziemnymi owocnikami i roznoszące zarodniki w odchodach. Zwierzęta które regularnie żywią się grzybami posiadają fizjologiczne i morfologiczne adaptacje do trawienia tego typu pokarmu i uzyskania z niego jak największej ilości przyswajalnej materii. Zarodniki pozostają zdolne do dalszego rozwoju po wydaleniu na zewnątrz organizmu zwierzęcego. Badania laboratoryjne wskazują, że w przypadku niektórych gatunków wpływa to wręcz korzystnie na tempo dalszego rozwoju zarodników, oraz na ich zdolność do zawiązywania mykoryzy. Zwierzęta w ekosystemie leśnym zależą od drzew jako od miejsc schronienia, żerowania i rozmnażania. Tyczy się to zarówno gatunków mykofagicznych, roznoszących zarodniki grzybów podziemnych, jak i zwierząt drapieżnych. Z kolei drzewa zależą od grzybów mykoryzowych wpływających na ich rozwój i kondycję. Ważnym jest zatem, aby poszerzać wiedzę o powiązaniach między organizmami tworzącymi ekosystem leśny, gdyż jakiekolwiek zaburzenie w tej sieci zależności (jak na przykład selektywna wycinka drzew, lub ograniczanie populacji gryzoni uznanych za szkodniki), może wpłynąć na pozostałe elementy ekosystemu.
Pobrania
Bibliografia
Bertolino, S., Vizzini, A., Wauters, L.A. & Tosi, G. 2004. Consumption of hypogeous and epigeous fungi by the red squirrel (Sciurus vulgaris) in subalpine conifer forests. Forest Ecology and Management, 202: 227–233.
Google Scholar
Cazares, E. & Trappe, J.M. 1994. Spore dispersal of ectomycorrhizal fungi on a glacier forefront by mammal mycophagy, Mycologia, 86: 507–510.
Google Scholar
Claridge, A.W. & Lindenmayer, D.B. 1998. Consumption of hypogeous fungi by the mountain brushtail possum (Trichosurus caninus) in eastern Australia. Mycological Research, 102: 269–272.
Google Scholar
Claridge, A.W., Trappe, J.M., Cork, S.J. & Claridge, D.L. 1999. Mycophagy by small mammals in the coniferous forests of North America: nutritional value of sporocarps of Rhizopogon vinicolor, a common hypogeous fungus. Journal of Comparative Physiology B, 169: 172–178.
Google Scholar
Colgan, W., Carey, A.B., Trappe, J.M., Molina, R. & Thyssel, D. 1999. Diversity and productivity of hypogeous fungal sporocarps in a variably thinned Douglas-fir forest. Canadian Journal of Forest Research, 29: 1259–1268.
Google Scholar
Colgan, W. & Claridge, W. 2002. Mycorrhizal effectiveness of Rhizopogon spores recovered from faecal pellets of small forest-dwelling mammals. Mycological Reseach, 106: 314–320.
Google Scholar
Cork, S.J. & Kenagy, G.J. 1989. Nutritional value of hypogeous fungus for as forest-dwelling ground squirrel. Ecology, 70(3): 577–586.
Google Scholar
D’Alva, T., Lara, C., Estrada-Torres, A. & Castillo-Guevara, C. 2007. Digestive responses of two omnivorous rodents (Peromyscus maniculatus and P. alstoni) feeding on epigeous fungus (Russula occidentalis). Journal of Comparative Physiology B, 177: 707–712.
Google Scholar
Danks, M.A. 2012. Gut-retention time in mycophagous mammals: a review and a study of truffle-like fungal spore retention in the swam wallaby. Fungal Ecology, 5: 200–210.
Google Scholar
Drożdż, A. 1966. Food habits and food supply of rodents in the beech forest, Acta Theriologica, 11: 363–384.
Google Scholar
Fogel, R. & Trappe, J. 1978. Fungus consumption (Mycophagy) by small animals. Northwest Science, 52(1): 1–31.
Google Scholar
Hanson, A.M., Hodge, K.T. & Porter, L.M. 2003. Mycophagy among Primates. Mycologist, 17(1): 6–10.
Google Scholar
Hilario, R.R. & Ferrari, S.F. 2011. Why feed on fungi? The nutritional content of sporocarps consumed by buffy-headed marmosets, Callithrix flaviceps (Pimates: Callithrichidae), in Southeastern Brazil. Journal of Chemical Ecology, 37: 145–149.
Google Scholar
Johnson, C.N. 1996. Interactions between mammals and ectomycorrhizal fungi. Tree, 11(12): 503–507.
Google Scholar
Kataržyte, M. & Kutorga, E. 2011. Small mammal mycophagy in hermiboreal forest communities of Lithuania. Central European Journal of Biology, 6(3): 446–456.
Google Scholar
Lee, W.B. & Houston, D.C. 1993. The role of coprophagy in digestion in voles (Microtus agrestis and Clethrionomys glareolus). Functional Ecology, 7: 427–432.
Google Scholar
Lehmkuhl, J.F., Gould, L.E., Cazares, E. & Hosford, D.R. 2004. Truffle abundance and mycophagy by northern flying squirrels in eastern Washington forests. Forest Ecology and Management, 200: 49–65.
Google Scholar
Ławrynowicz, M., Faliński, J.B. & Bober, J. 2006. Interactions among hypogeous fungi and wild boars in the subcontinental pine forest. Biodiversity: Research and Conservation, 1–2: 102–106.
Google Scholar
Mckeever, S. 1964, Food habits of the pine squirrel in northeastern California Journal of Wildlife Management, 28: 402–403.
Google Scholar
Steinecker, W. & Browning, B.M., 1970. Food habits of the western gray squirrel. California Fish and Game 56: 36–48.
Google Scholar
Trappe, J.M. & Claridge, A.W. 2005. Hypogeous fungi: evolution of reproductive and dispersal strategies through interactions with animals and mycorrhizal plants. (In:) J. Dighton, J.F. White & Oudemans P. (eds), The Fungal Community. CRC, Taylor & Francis, Boca Raton, pp. 613–623.
Google Scholar
Trappe, J.M., Molina, R., Louma, D.L., Cazares, E., Pilz, D., Smith, J.E., Castellano, M.A., Miller, S.L. & Trappe, M.J. 2009. Diversity, ecology and conservation of truffle fungi in forests of the Pacific Northwest – small mammal mycophagy. United States, Portland, Oregon, Department of Agriculture, 196.
Google Scholar
Trevis, L. 1953. Stomach contents of chipmunks and mantled squirrels in northeastern California. Journal of Mammalogy, 34: 316–324.
Google Scholar
Vernes, K. & Lebel, T. 2011. Truffle consumption by New Guinea forest wallabies. Fungal Ecology, 4: 270–276.
Google Scholar
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.