Analysis of indole derivatives in methanolic extracts from mycelium of Agaricus bisporus cultured in vitro on liquid Oddoux medium

Autor

  • Bożena Muszyńska Jagiellonian University Medical College, Faculty of Pharmacy, Department of Pharmaceutical Botany
  • Katarzyna Sułkowska-Ziaja Jagiellonian University Medical College, Faculty of Pharmacy, Department of Pharmaceutical Botany
  • Patrycja Hałaszczuk Jagiellonian University Medical College, Faculty of Pharmacy, Department of Pharmaceutical Botany
  • Remigiusz Krężałek Jagiellonian University Medical College, Faculty of Pharmacy, Department of Pharmaceutical Botany
  • Maciej Łojewski Jagiellonian University Medical College, Faculty of Pharmacy, Department of Pharmaceutical Botany

DOI:

https://doi.org/10.2478/fobio-2014-0002

Słowa kluczowe:

Agaricus bisporus, in vitro culture, L-tryptophan, serotonin

Abstrakt

Lecznicze i przeciwutleniające właściwości grzybów są doskonałym połączeniem, które stanowi o ich wartości dietetycznej i umożliwia korzystanie z nich zarówno, jako żywności jak i dodatku żywieniowego. Celem niniejszej pracy była analiza zawartości fizjologicznie aktywnych związków indolowych w mycelium z kultur in vitro Agaricus bisporus (pieczarka dwuzarodnikowa). L-tryptofan, egzogenny aminokwas i jego pochodne, takie jak np. 5-hydroksytryptofan, muszą być dostarczane z pokarmem w codziennej diecie. Związki te mają działanie przeciwdepresyjne, są bezpośrednimi prekursorami serotoniny, a w przeciwieństwie do niej przekraczają barierę krew – mózg. Są też biogenetycznymi prekursorami innych związków indolowych, które pełnią funkcję neuroprzekaźników, co uzasadnia oznaczanie ich zawartości w grzybach jadalnych. Materiał do badań stanowiły owocniki A. bisporus pochodzenia komercyjnego. Z owocników A. bisporus wyprowadzono kultury in vitro na podłożu stałym Oddoux (1957). Eksperymentalne kultury in vitro prowadzono na płynnym, wytrząsanym podłożu Oddoux. Co dwa tygodnie prowadzenia kultur pasażowano je na świeżą pożywkę. Biomasę mrożono i suszono metodą liofilizacji. Otrzymaną biomasę z kultur in vitro analizowano jakościowo i ilościowo metodą HPLC na obecność niehalucynogennych związków indolowych. Po raz pierwszy zidentyfikowane i ilościowo oznaczone zostały związki indolowe w kulturach in vitro Agaricus bisporus na płynnym podłożu wg Oddoux. Analiza wykazała, że ekstrakty metanolowe otrzymane z grzybni zawierają sześć związków indolowych: L -tryptofan, 5 - hydroksytryptofan, serotoninę, melatoninę, tryptaminę i 5-metylotryptamię. Zawartości poszczególnych składników w biomasie z kultur in vitro były zróżnicowane w zakresie od 0,01 do 21,33 mg/100 g s. m. Dominującymi ilościowo związkami były: 5-hydroksytryptofan (12,50 mg/100 g s. m.), L-tryptofan (14,00 mg/100 g) i serotonina (7,00 mg/100 g). Całkowita zawartość związków indolowych w badanym materiale wynosiła 55,32 mg/100 g s. m. Biomasa z kultur in vitro badanego gatunku jest dobrym źródłem 5-hydroksytryptofanu i L- tryptofanu. Kultury in vitro A. bisporus mogą być wykorzystane jako model do badań nad akumulacją i metabolizmem związków indolowych.

Pobrania

Brak dostępnych danych do wyświetlenia.

Bibliografia

Barros, L., Cruz, T., Baptista, P., Estevinho, L.M. & Ferreira, I. 2008. Wild and commercial mushrooms as source of nutrients and nutraceuticals. Food Chemistry and Toxicology, 46: 2742–2747.
Google Scholar

Ey, J., Schömi, E. & Taubert, D. 2007. Dietary sources and antioxidant effects of ergothioneine. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55: 6466–6474.
Google Scholar

Knudsen, H. & Vesterholt, J. 2008. Funga Nordica: agaricoid, boletoid and cyphelloid genera. Copenhagen, Nordsvamp.
Google Scholar

Koyalamudi, S.R., Jeong, S.C., Song, C.H., Cho, K.Y. & Pang, G. 2008. Vitamin D2 formation and bioavailability from Agaricus bisporus button mushrooms treated with ultraviolet irradiation. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 57: 3351–3355.
Google Scholar

Kysilka, R. & Wurst, M. 1985. High performance liquid chromatographic determination of hallucinogenic indoleamins with simultaneous UV photometric and voltametric detection. Journal of Chromatography, 320: 414–420.
Google Scholar

Muszyńska, B. & Sułkowska-Ziaja, K. 2012a. Analysis of indole compounds in edible Basidiomycota species after thermal processing. Food Chemistry, 132: 455–459.
Google Scholar

Muszyńska, B. & Sułkowska-Ziaja, K. 2012b. Analysis of indole compounds in fruiting bodies and in mycelia from in vitro cultures of Calocera viscosa (Basidiomycota). Acta Mycologica, 47: 57–64.
Google Scholar

Muszyńska, B., Maślanka, A., Sułkowska-Ziaja, K. & Krzek, J. 2007. Analysis of indole compounds and nitric bases in fruiting bodies in Lactarius deterrimus by TLC-UV. Journal of Planar Chromatography Modern TLC, 20: 55–58.
Google Scholar

Muszyńska, B., Sułkowska-Ziaja, K. & Ekiert, H. 2009. Indole compounds in fruiting bodies of some selected Macromycetes species and in their mycelia cultured in vitro. Die Pharmazie, 64: 479–480.
Google Scholar

Muszyńska, B., Sułkowska-Ziaja, K. & Ekiert, H. 2011a. Indole compounds in fruiting bodies of some edible Basidiomycota species. Food Chemistry, 125: 1306–1308.
Google Scholar

Muszyńska, B., Sułkowska-Ziaja, K. & Ekiert, H. 2011b. Indole compounds in some culinary– medicinal higher basidiomycetes from Poland. International Journal of Medicinal Mushrooms, 13: 449–454.
Google Scholar

Muszyńska, B., Maślanka, A., Sułkowska-Ziaja, K. & Ekiert H. 2011c. Analysis of indole compounds in Armillaria mellea fruiting bodies. Acta Poloniae Pharmaceutica – Drug Research, 68: 93–97.
Google Scholar

Oddoux, L. (ed.). 1957. Recherches sur les mycéliums secondaires des Homobasidiés en culture pure. Imprimerie de Trevoux, Lyon.
Google Scholar

Reczyński, W., Muszyńska, B., Opoka, W., Smalec, A. & Sułkowska-Ziaja, K. 2013. Comparative study of metals accumulation in cultured in vitro mycelium and natural grown fruiting bodies of Boletus badius and Cantharellus cibarius. Biological Trace Element Research, 153: 355–362.
Google Scholar

Roberts, J. 2008. Vitamin D2 formation from post-harvest UV-B treatment of mushrooms (Agaricus bisporus) and retention during storage. Food Chemistry, 56: 4541–4544.
Google Scholar

Opublikowane

2014-11-30

Jak cytować

Muszyńska, B., Sułkowska-Ziaja, K., Hałaszczuk, P., Krężałek, R., & Łojewski, M. (2014). Analysis of indole derivatives in methanolic extracts from mycelium of Agaricus bisporus cultured in vitro on liquid Oddoux medium. Acta Universitatis Lodziensis. Folia Biologica Et Oecologica, 10, 66–72. https://doi.org/10.2478/fobio-2014-0002