Analysis of indole derivatives in methanolic extracts from mycelium of Agaricus bisporus cultured in vitro on liquid Oddoux medium
DOI:
https://doi.org/10.2478/fobio-2014-0002Słowa kluczowe:
Agaricus bisporus, in vitro culture, L-tryptophan, serotoninAbstrakt
Lecznicze i przeciwutleniające właściwości grzybów są doskonałym połączeniem, które stanowi o ich wartości dietetycznej i umożliwia korzystanie z nich zarówno, jako żywności jak i dodatku żywieniowego. Celem niniejszej pracy była analiza zawartości fizjologicznie aktywnych związków indolowych w mycelium z kultur in vitro Agaricus bisporus (pieczarka dwuzarodnikowa). L-tryptofan, egzogenny aminokwas i jego pochodne, takie jak np. 5-hydroksytryptofan, muszą być dostarczane z pokarmem w codziennej diecie. Związki te mają działanie przeciwdepresyjne, są bezpośrednimi prekursorami serotoniny, a w przeciwieństwie do niej przekraczają barierę krew – mózg. Są też biogenetycznymi prekursorami innych związków indolowych, które pełnią funkcję neuroprzekaźników, co uzasadnia oznaczanie ich zawartości w grzybach jadalnych. Materiał do badań stanowiły owocniki A. bisporus pochodzenia komercyjnego. Z owocników A. bisporus wyprowadzono kultury in vitro na podłożu stałym Oddoux (1957). Eksperymentalne kultury in vitro prowadzono na płynnym, wytrząsanym podłożu Oddoux. Co dwa tygodnie prowadzenia kultur pasażowano je na świeżą pożywkę. Biomasę mrożono i suszono metodą liofilizacji. Otrzymaną biomasę z kultur in vitro analizowano jakościowo i ilościowo metodą HPLC na obecność niehalucynogennych związków indolowych. Po raz pierwszy zidentyfikowane i ilościowo oznaczone zostały związki indolowe w kulturach in vitro Agaricus bisporus na płynnym podłożu wg Oddoux. Analiza wykazała, że ekstrakty metanolowe otrzymane z grzybni zawierają sześć związków indolowych: L -tryptofan, 5 - hydroksytryptofan, serotoninę, melatoninę, tryptaminę i 5-metylotryptamię. Zawartości poszczególnych składników w biomasie z kultur in vitro były zróżnicowane w zakresie od 0,01 do 21,33 mg/100 g s. m. Dominującymi ilościowo związkami były: 5-hydroksytryptofan (12,50 mg/100 g s. m.), L-tryptofan (14,00 mg/100 g) i serotonina (7,00 mg/100 g). Całkowita zawartość związków indolowych w badanym materiale wynosiła 55,32 mg/100 g s. m. Biomasa z kultur in vitro badanego gatunku jest dobrym źródłem 5-hydroksytryptofanu i L- tryptofanu. Kultury in vitro A. bisporus mogą być wykorzystane jako model do badań nad akumulacją i metabolizmem związków indolowych.
Pobrania
Bibliografia
Barros, L., Cruz, T., Baptista, P., Estevinho, L.M. & Ferreira, I. 2008. Wild and commercial mushrooms as source of nutrients and nutraceuticals. Food Chemistry and Toxicology, 46: 2742–2747.
Google Scholar
Ey, J., Schömi, E. & Taubert, D. 2007. Dietary sources and antioxidant effects of ergothioneine. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55: 6466–6474.
Google Scholar
Knudsen, H. & Vesterholt, J. 2008. Funga Nordica: agaricoid, boletoid and cyphelloid genera. Copenhagen, Nordsvamp.
Google Scholar
Koyalamudi, S.R., Jeong, S.C., Song, C.H., Cho, K.Y. & Pang, G. 2008. Vitamin D2 formation and bioavailability from Agaricus bisporus button mushrooms treated with ultraviolet irradiation. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 57: 3351–3355.
Google Scholar
Kysilka, R. & Wurst, M. 1985. High performance liquid chromatographic determination of hallucinogenic indoleamins with simultaneous UV photometric and voltametric detection. Journal of Chromatography, 320: 414–420.
Google Scholar
Muszyńska, B. & Sułkowska-Ziaja, K. 2012a. Analysis of indole compounds in edible Basidiomycota species after thermal processing. Food Chemistry, 132: 455–459.
Google Scholar
Muszyńska, B. & Sułkowska-Ziaja, K. 2012b. Analysis of indole compounds in fruiting bodies and in mycelia from in vitro cultures of Calocera viscosa (Basidiomycota). Acta Mycologica, 47: 57–64.
Google Scholar
Muszyńska, B., Maślanka, A., Sułkowska-Ziaja, K. & Krzek, J. 2007. Analysis of indole compounds and nitric bases in fruiting bodies in Lactarius deterrimus by TLC-UV. Journal of Planar Chromatography Modern TLC, 20: 55–58.
Google Scholar
Muszyńska, B., Sułkowska-Ziaja, K. & Ekiert, H. 2009. Indole compounds in fruiting bodies of some selected Macromycetes species and in their mycelia cultured in vitro. Die Pharmazie, 64: 479–480.
Google Scholar
Muszyńska, B., Sułkowska-Ziaja, K. & Ekiert, H. 2011a. Indole compounds in fruiting bodies of some edible Basidiomycota species. Food Chemistry, 125: 1306–1308.
Google Scholar
Muszyńska, B., Sułkowska-Ziaja, K. & Ekiert, H. 2011b. Indole compounds in some culinary– medicinal higher basidiomycetes from Poland. International Journal of Medicinal Mushrooms, 13: 449–454.
Google Scholar
Muszyńska, B., Maślanka, A., Sułkowska-Ziaja, K. & Ekiert H. 2011c. Analysis of indole compounds in Armillaria mellea fruiting bodies. Acta Poloniae Pharmaceutica – Drug Research, 68: 93–97.
Google Scholar
Oddoux, L. (ed.). 1957. Recherches sur les mycéliums secondaires des Homobasidiés en culture pure. Imprimerie de Trevoux, Lyon.
Google Scholar
Reczyński, W., Muszyńska, B., Opoka, W., Smalec, A. & Sułkowska-Ziaja, K. 2013. Comparative study of metals accumulation in cultured in vitro mycelium and natural grown fruiting bodies of Boletus badius and Cantharellus cibarius. Biological Trace Element Research, 153: 355–362.
Google Scholar
Roberts, J. 2008. Vitamin D2 formation from post-harvest UV-B treatment of mushrooms (Agaricus bisporus) and retention during storage. Food Chemistry, 56: 4541–4544.
Google Scholar
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.