Pamięć o przeszłości wsi Jankowo w powiecie drawskim w świetle rozmów z jej mieszkańcami. Rekonesans badawczy - Tarnecki, Michał; Szparaga, Artur; Tobiasz, Jonatan (Zeszyty Wiejskie, 2025)
Celem artykułu jest przedstawienie pamięci mieszkańców o historii lokalnej i świadomości o miejscach pamięci, takich jak np. zabytkowy spichlerz projektu Waltera Gropiusa w Jankowie w gminie Drawsko Pomorskie. Główną metodą badawczą były rozmowy z osobami zamieszkującymi wieś. Część właściwą tekstu stanowi zestawienie głównych tematów i elementów wspólnych wypowiedzi rozmówców z przywołaniem odpowiednich cytatów. Artykuł stanowi przyczynek do dalszych badań w zakresie lokalnej świadomości historycznej wsi województwa zachodniopomorskiego.