Trzy najstarsze drewniane kościoły ziemi bytowskiej - Kwaśkiewicz, Maciej (Zeszyty Wiejskie, 2024)
Autor przedstawia w tekście zabytki drewnianej architektury sakralnej zachowane w zachodniej części Kaszub, na ziemi bytowskiej. Artykuł ukazuje zarówno architekturę, jak i wyposażenie kościołów w Sominach, Jasieniu i Ugoszczy. Autor przedstawia zarówno stan obecny zabytków, jak i informacje historyczne dotyczące tych obiektów. Opis powstał na podstawie trzech rodzajów źródeł: dokumentacji konserwatorskiej, badań terenowych i kwerendy archiwalnej. Dopełnieniem obrazu jest wstęp wyjaśniający specyfikę tych świątyń (głównie ich wyposażenia), które na przestrzeni wieków zmieniały swą przynależność do związków wyznaniowych katolików i ewangelików.