Rytualny i religijny świat Coporaque: Apus, święci i kult zmarłych w społeczności chłopskiej południowych Andów w Peru - Duche-Pérez, Aleixandre Brian; Ríos-Vizcarra, Gonzalo; Calatayud-Rosado, Luis Enrique (Zeszyty Wiejskie, 2024)
Przedmiotem tego etnograficznego studium jest bogata mozaika praktyk rytualnych i kulturowych w Coporaque, społeczności chłopskiej w południowych Andach w Peru. Artykół podkreśla daleko idącą integrację religijności z codziennym życiem. Społeczność Coporaque ma korzenie sięgające czasów przedinkaskich, odzwierciedla wyjątkową synergię wpływów prekolumbijskich i katolickich, które manifestują się poprzez rytuały i uroczystości, od obchodów Dnia Zmarłych po uroczystości San Santiago i Cocha. W badaniach wykorzystano podejście etnograficzne (obserwacja uczestnicząca i częściowo ustrukturyzowany wywiad), aby zrozumieć, w jaki sposób wiara i cześć dla elementów naturalnych, takich jak Apus i cochas, przyczyniają się do spójności społeczności i ciągłości kulturowej. Wnioski obrazują sposób, w jaki społeczność dąży do utrzymania tradycji przodków, stawiając czoła wyzwaniom nowoczesności, oraz akcentują rolę tych praktyk w pielęgnowaniu poczucia tożsamości społeczności i odporności kulturowej.