„Wioska Niedźwiedzi”. Przyczynek do monografii pienińskiej wsi Hałuszowa. Kontekst geograficzno-przyrodniczy i historyczny - Swoboda, Szymon (Zeszyty Wiejskie, 2014)
Celem niniejszego artykułu jest przybliżenie czytelnikom wiedzy na temat jednej z pienińskich wsi – Hałuszowej. Stanowi on również przyczynek do dalszych badań oraz szerszego opracowania monograficznego. Informacje dotyczące historii i kultury wsi Hałuszowa, które zostały dotychczas opublikowane ograniczały się jedynie do krótkich opisów zamieszczanych głownie w przewodnikach turystycznych. Niniejsze opracowanie jest swego rodzaju kompilacją i oparte zostało o źródła zastane a więc literaturę przedmiotu oraz wywołane, jakimi były wywiady i obserwacje zebrane podczas badań terenowych1. Inspiracją do badań jak i wzorcem do formy artykułu był przewodnik „Pieniny” autorstwa Józefa Nyki, którego cytaty pojawiają się na początku każdego z rozdziałów. Treść ujęta została w dwie części poświecone dwóm kontekstom badawczym omawianej miejscowości: geograficzno-przyrodniczego oraz historycznego.