Maria z Nazaretu – pokorna służebnica czy niezależna kreatorka? - Kurowska, Katarzyna (Zeszyty Wiejskie, 2024)
Autorka artykułu na podstawie analizy tekstów kanonicznych i apokryficznych stara się odpowiedzieć na pytanie, czy Maria z Nazaretu może być wzorem i przykładem dla współczesnej kobiety. Autorka dostrzega w Niej kobiecość, której nie da się zredukować do bycia Matką Boga.