Historiografia Polski Ludowej 1945–1989. Uwagi na marginesie książki Rafała Stobieckiego - Puś, Wiesław (Zeszyty Wiejskie, 2022)
Artykuł omawia książkę historyka historiografii, profesora nauk humanistycznych Rafała Stobieckiego pt. Historiografia PRL. Zamiast podręcznika (Łódź 2020) oraz ustosunkowuje się do przedstawionych w niej tez.