Choćby i niedoskonale: Nauki pobrane z trzydziestu lat nauczania - Pudewa, Andrew (Nauki o Wychowaniu. Studia Interdyscyplinarne, 2021)
Autor oryginału w eseistycznym stylu prezentuje siedem podstawowych zasad adekwatnego uprawiania edukacji, jakie płyną z jego osobistych nauczycielskich doświadczeń. Są to zasady zarówno pedeutologiczne, jak i pedagogiczne, w tym metodyczne oraz relacyjne, niestety rzadko w praktyce wdrażane.