Ogólnopolskie czasopisma andragogiczne w okresie międzywojennym (1918–1939) - Sapia-Drewniak, Eleonora (Nauki o Wychowaniu. Studia Interdyscyplinarne, 2020)
W tekście podjęto próbę ukazania roli czasopism andragogicznych w upowszechnianiu edukacji dorosłych w okresie międzywojennym. Scharakteryzowano sześć ogólnopolskich pism odzwierciedlających profil społeczno-ideologiczny państwa i organizacji, które je wydawały. Na ich łamach prezentowano opracowania teoretyczne oraz metodyczne ułatwiające pracę z człowiekiem dorosłym. Ich głównym zadaniem było wspieranie nauczycieli i oświatowców w pracy szkolnej i pozaszkolnej z dorosłymi. Podstawę do przygotowania tekstu stanowiła analiza treści periodyków.