Aktywne formy wypoczynku w czasopiśmie „Nasze Zdroje” (1910–1914) - Bednarz-Grzybek, Renata (Nauki o Wychowaniu. Studia Interdyscyplinarne, 2020)
Prasa uzdrowiskowa na początku XX w. informowała czytelników o zagadnieniach związanych z turystyką, sportem i rekreacją. Publicyści doceniali znaczenie potencjału zdrowotnego i wychowawczego aktywnych form spędzania wolnego czasu. poprzez ich prezentację na łamach czasopisma „Nasze Zdroje” (1910–1914). Stąd w artykule wskazano na aktywne formy wypoczynku dostępnego w kurortach poprzez uprawianie taternictwa, turystykę sportową, szczególnie narciarstwo, a także treści popularyzujące wycieczki górskie. Przedstawiono wskazówki dotyczące sposobu przygotowania się do tego rodzaju wypraw, łączonych zresztą często ze zwiedzaniem zabytków historycznych. Omówione zostały mocno promowane w piśmie kolonie letnie i lecznicze dla dzieci oraz młodzieży. Przedstawiono prezentowane w periodyku propozycje działań rekreacyjnych na świeżym powietrzu (piesze spacery, gry i zabawy) uwzględniające aspekt wychowawczy: wpojenia młodzieży i dorosłym nawyków prozdrowotnych.